Στο φουλ τα κλιματιστικά, σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα

Στο φουλ τα κλιματιστικά, σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα

Η κατολίσθηση στο Αμύνταιο, η βλάβη στη μονάδα "Καρδιά 4", τα λιγοστά νερά στα υδροηλεκτρικά και οι ακριβές εισαγωγές ρεύματος κάνουν δυσκολότερη την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης

Την πρώτη δοκιμασία των αντοχών του για αυτό το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσει  το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας τις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ήδη τη χθεσινή μέρα, πρώτη της εβδομάδας και πρώτη των υψηλών θερμοκρασιών, η κατανάλωση ρεύματος είχε μια σημαντική άνοδο κατά 15% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα.

Η αύξηση οφείλεται στο ότι κλιματιστικά και άλλες συσκευές άρχισαν ήδη να δουλεύουν στο φουλ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση, άρα και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρότι δεν εκφράζεται ανησυχία ούτε από την πολιτική ηγεσία ούτε από τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ), είναι βέβαιον ότι το ηλεκτρικό σύστημα θα δοκιμαστεί.

Από το ενεργό ηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο λείπουν, τόσο οι μονάδες του Αμυνταίου οι οποίες βρέθηκαν εκτός μετά την πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο, όσο και η μονάδα της Καρδιάς 4 στην Πτολεμαϊδα η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης του στροβίλου και δεν πρόκειται να δοθεί σε χρήση πριν τα τέλη Ιουλίου εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια στιγμή υπάρχει έλλειψη υδατικών αποθεμάτων στους ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ. Υπολογίζεται ότι η μαζική χρήση των υδροηλεκτρικών κατά την κρίση του χειμώνα (όταν δεν υπήρχε επαρκές φυσικό αέριο για να λειτουργήσουν οι αντίστοιχες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες) κατέβασε τα αποθέματα κατά περίπου 25% σε σχέση με πέρυσι.

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι κατά το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι εύκολες οι εισαγωγές ρεύματος από το εξωτερικό, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα υπάρχει και στην Ευρώπη αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και συνεπώς αυξημένη κατανάλωση ρεύματος. Ταυτόχρονα υπάρχει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και συνεπώς αύξηση της ζήτησης κυρίως από τη βιομηχανία.

Αλλά και η παραγωγή θα είναι μειωμένη αφού οι στάθμες των υδροηλεκτρικών είναι και στην Ευρώπη σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ έχουν υπάρξει και αρκετές αποσύρσεις μονάδων.

Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα δυσκολέψουν τις εισαγωγές (δεν θα υπάρχει διαθέσιμο ρεύμα) και προφανώς θα ανεβάσουν την τιμή του ρεύματος.

Συνεπώς, με βάση όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιοι και οι γνωρίζοντες, δεν φαίνεται ότι θα φτάσουμε φέτος σε πρόβλημα ηλεκτρικού εφοδιασμού, εκτός βέβαια αν υπάρξουν κάποιου είδους απρόβλεπτα ατυχήματα και αποσυρθούν ξαφνικά μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Εκείνο που θα έχουμε όμως σίγουρα είναι αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος. Αυτό δεν επηρεάζει σε πρώτη φάση τους καταναλωτές, αλλά θα σωρεύσει νέα βάρη σε μια ΔΕΗ που κλυδωνίζεται ήδη από πολλά προβλήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα