Στο τίμημα ‘παίζεται’ τώρα η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ

Στο τίμημα ‘παίζεται’ τώρα η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ

"Ανακούφιση" στο Υπουργείο Ενέργειας μετά τις προσφορές για εξαγορά του ΑΔΜΗΕ. Η έκβαση του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τα τιμήματα που έχουν προσφερθεί

Μετά την εξασφάλιση δύο προσφορών από σημαντικές εταιρείες για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, στο Υπουργείο Ενέργειας υπάρχει «ανακούφιση», ωστόσο η επιτυχής έκβαση του περίπλοκου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τα τιμήματα που έχουν προσφερθεί.

Οι δύο εταιρείες που παρέμεναν ενεργές στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο ακύρωσε η τωρινή κυβέρνηση, είναι εκείνες που προσήλθαν τελικά την Παρασκευή και κατέθεσαν προσφορές για το 24% του Διαχειριστή.

Πρόκειται για δύο ισχυρές εταιρείες μία ευρωπαϊκή και μία κινεζική (ιταλική Terna και κινεζική State Grid China Corporation), με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση δικτύων.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα πρόκειται να ανοίξουν μαζί οι δύο προσφορές και θα αποσφραγιστεί επίσης η αποτίμηση του ανεξάρτητου αξιολογητή, δηλαδή της Barclays. Μετά την επιτυχία της προσέλευσης δύο σοβαρών διεκδικητών, το κρίσιμο στοίχημα πλέον είναι το τίμημα που έχουν προσφέρει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που τα προσφερόμενα ποσά υπολείπονται από την αποτίμηση του ανεξάρτητου αξιολογητή, οι δύο εταιρείες θα κληθούν να βελτιώσουν τις προσφορές τους.

Με βάση την λογιστική αποτίμηση, που είχε γίνει στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού (ο οποίος δεν είχε φτάσει στο σημείο να ολοκληρώσει την ανεξάρτητη αποτίμηση) το σημερινό 24% αξίζει τουλάχιστον 221 εκατ. ευρώ (921 εκατ. ευρώ για το 100%). Υπό το πρίσμα αυτό ένα τίμημα που θα κυμαίνεται μεταξύ των 300 και των 400 εκατ. ευρώ θα μπορεί να κριθεί επιτυχημένο, ενώ οποιαδήποτε προσφορά κάτω από τα 220 εκατ. ως αποτυχία.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία και αμέσως μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του SPA (Share Purchase Agreement) καθώς και για το SHA (Shareholders Agreement) καθώς επίσης και για πιθανή βελτίωση του τιμήματος, ώστε το deal να κλείσει και η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, πιθανόν στις αρχές του 2017. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα