Συμφωνία Δημοσίου – Λάτση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός πώλησης των ΕΛΠΕ

Συμφωνία Δημοσίου – Λάτση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός πώλησης των ΕΛΠΕ

Οι δύο μέτοχοι του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια φέρονται να έχουν καταλήξει στους όρους της από κοινού πώλησης του 51%. Ιδιαίτερο ρόλο θα κρατήσει το Δημόσιο στον τομέα των υδρογονανθράκων

Ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η συμφωνία μετόχων μεταξύ του Ομίλου Λάτση και του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ, συν το μάνατζμεντ.

Στα βασικά της σημεία η συμφωνία προβλέπει ότι η Paneuropean του Ομίλου Λάτση πουλά το 30,47% των ΕΛΠΕ (από 45,47% που έχει σήμερα) και το Δημόσιο το 20,5% (από 35,5% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι αμφότερες οι πλευρές απομένουν στην εταιρεία με ποσοστά 15%.

Εφόσον η συμφωνία υπογραφεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει άμεσα τον διαγωνισμό πώλησης του 51% των ΕΛΠΕ, του οποίου οι όροι θα κρίνουν και το ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται. Με τα ονόματα πολλών δυνητικών μνηστήρων να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παράγοντες που γνωρίζουν το χώρο συνιστούν υπομονή, καθώς οι όροι του διαγωνισμού θα καθορίσουν και το ποιοι θα προσέλθουν.

Ξεχωριστή θέση πάντως, στη συμφωνία των δύο πλευρών, φαίνεται ότι έχει το κεφάλαιο των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η δραστηριότητα της έρευνας και εκμετάλλευσης, στην οποία τα ΕΛΠΕ το τελευταίο διάστημα έχουν πολύ έντονη παρουσία, αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι, με το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρό και αυξημένο ρόλο αναφορικά με τα δικαιώματα.

Εν προκειμένω κρίθηκε ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας, που σχετίζονται με την τήρηση αποθεμάτων αλλά και γεωπολιτικά ζητήματα, το Δημόσιο θα κρατήσει ισχυρή θέση στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση.

Σημειωτέον ότι χθες, η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,8 ευρώ, και η κεφαλαιοποίησή τους διαμορφώθηκε στα 2,38 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το 50%, ανέρχεται σε 1,19 δισ. ευρώ. Νούμερο που ασφαλώς δεν αντικατοπτρίζει τη πραγματικότητα, αφού μαζί με το 50%, θα πουληθεί και το μάνατζμεντ. Επομένως θα προσμετρηθεί στην τελική αξία και το σχετικό premium, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα