post impression url

Συμβουλές για αποδοτική χρήση των ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι σας

Συμβουλές για αποδοτική χρήση των ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι σας

Υπάρχουν τρόποι να καταναλώσετε λιγότερη ενέργεια στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές.

Σε εποχές ενεργειακής κρίσης, υψηλών λογαριασμών αλλά και οικολογικής ευαισθησίας, η σωστή και αποδοτική χρήση των ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι, με μερικές λάθος ή απερίσκεπτες κινήσεις, μπορεί να φουσκώνετε τους λογαριασμούς σας χωρίς να υπάρχει λόγος; Γνωρίζετε τα «μυστικά» τα οποία μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας που, σε πολλές περιπτώσεις, κάνετε στο σπίτι σας, χωρίς καν να το καταλαβαίνετε; Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για συσκευές που χρησιμοποιείτε καθημερινά και είναι από τις πιο ενεργοβόρες.

Φροντίστε το ψυγείο σας και το πώς το χρησιμοποιείτε

Σίγουρα είναι από τις απαραίτητες οικιακές συσκευές, που, όμως, η χρήση τους μπορεί να κοστίσει ακριβά. Τι μπορείτε να κάνετε για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας; Αρχικά, όσο μπορείτε, εξασφαλίστε ότι δεν υπάρχουν απώλειες θερμοκρασίας στο ψυγείο σας, φροντίζοντας το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει σωστά. Κρατήστε, επίσης, καθαρές τις σωληνώσεις στο πίσω μέρος του ψυγείου (ώστε να μην έχουν σκόνη ή βρωμιά) και φροντίστε η συσκευή να έχει μία μικρή απόσταση (5 με 10 εκατοστά) από τον τοίχο. Επιπρόσθετα, μην τοποθετείτε ζεστά φαγητά στο ψυγείο, καθώς κάτι τέτοιο, πέρα από ότι μπορεί να χαλάσει ένα φαγητό, έχει ως αποτέλεσμα να ξοδεύετε περισσότερη ενέργεια για να διατηρηθεί ο χώρος στη σωστή θερμοκρασία. Φυσικά, προσπαθήστε να μην ανοίγετε συνέχεια το ψυγείο ή να μην το κρατάτε για ώρα ανοικτό, καθώς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει η κατανάλωση.

Όταν απουσιάζετε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλό θα είναι επίσης να βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, να αδειάζετε το περιεχόμενο του και να αφήνετε την πόρτα ανοικτή. Τέλος, μην αμελείτε να αυξάνετε λίγο τη θερμοκρασία, αν τα περιεχόμενά του είναι λίγα.

Προσοχή στον τρόπο χρήσης του πλυντηρίου

Μια συσκευή με σημαντική ενεργειακή κατανάλωση στο σπίτι είναι το πλυντήριο ρούχων, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τρόποι για πιο αποδοτική χρήση του. Έτσι, ειδικά σε περίπτωση ρούχων που δεν είναι υπερβολικά λερωμένα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε προγράμματα με χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή να τα πλένετε στους 30-40°C. Με τη βοήθεια των σύγχρονων απορρυπαντικών, στις περισσότερες περιπτώσεις μια πλύση ακόμη και σε αυτές τις θερμοκρασίες είναι αρκετή για να καθαρίσει και να απολυμάνει σωστά τα ρούχα σας. Φροντίστε ακόμη να μην βάζετε πλυντήριο αν αυτό δεν έχει γεμίσει, ούτε, βέβαια, και να υπερβαίνετε το βάρος που προτείνει ο κατασκευαστής.

Ακόμη, μπορεί το στεγνωτήριο να είναι ευκολία, όμως καταναλώνει ρεύμα, έτσι, αν θέλετε οικονομία στους λογαριασμούς σας, ίσως καλύτερα να μην αποτελέσει επιλογή σας. Ο ελληνικός ήλιος, στις περισσότερες περιόδους του χρόνου, είναι, άλλωστε, ο καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος να στεγνώσετε τα ρούχα σας. Ακόμη, πρέπει να γνωρίζετε ότι, συνδέοντας τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο για ζεστό νερό, μπορείτε να επιτύχετε έως και 55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.

Tips για αποδοτική χρήση της κουζίνας

Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι ό,τι καλύτερο για τη διατροφή σας, όμως χρησιμοποιώντας την κουζίνα πρέπει να προσέξετε μερικές λεπτομέρειες για μικρότερη σπατάλη ενέργειας. Έτσι, φροντίστε τα οικιακά σας σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού και χρησιμοποιείστε συσκευές όπως η χύτρα ταχύτητας που εξοικονομούν σημαντικό ρεύμα αλλά και χρόνο, καθώς σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Ακόμη, μπορείτε να κλείνετε την εστία της κουζίνας ή τον φούρνο λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η υπάρχουσα θερμοκρασία είναι αρκετή για την ολοκλήρωση του μαγειρέματος του φαγητού. Ένα ακόμη tip είναι να λειτουργείτε τον φούρνο σας με θερμό αέρα, καθώς θερμαίνεται ταχύτερα και επιπλέον, μπορεί να ψήσει φαγητά ή γλυκά συγχρόνως, ένα σε κάθε σχάρα. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου, αφού κάθε φορά που το κάνετε, χάνεται ένα σημαντικό μέρος της θερμότητας και επιμηκύνεται ο συνολικός χρόνος ψησίματος. Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε την επιλογή ενός φούρνου μικροκυμάτων.

Και με το κλιματιστικό;

Το κλιματιστικό είναι από τις συσκευές που ξοδεύουν υπερβολική ενέργεια, ειδικά αν έχετε στην κατοχή σας κάποια παλιά συσκευή. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γλιτώσετε χρήματα με την ορθή χρήση του. Αρχικά, είναι σημαντικό να προσέχετε τη θερμοκρασία που βάζετε τον κλιματισμό. Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι. Ο χώρος σας δεν θα αλλάξει θερμοκρασία γρηγορότερα αν επιλέξετε τιμές εκτός των προτεινόμενων ορίων, απλά θα αναγκάσετε τη συσκευή σας να δουλεύει ασταμάτητα. Επιπλέον, κατά την αγορά κλιματιστικών προτιμήστε μοντέλα τύπου Inverter, τα οποία, με τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας, εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα. Τέλος, καθαρίζοντας τακτικά και σωστά τα φίλτρα αέρα, έχετε εξοικονόμηση ενέργειας και περισσότερο αποδοτική λειτουργία της συσκευής σας.

Μήπως ήρθε η ώρα για ανακύκλωση;

Πριν την αγορά οικοσυσκευής, πρέπει να έχετε μελετήσει καλά τις ανάγκες του νοικοκυριού σας, ώστε να επιλέξετε συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών. Μην ξεχνάτε ότι η σωστή χρήση, συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 15 με 20%. Είναι σημαντικό να προτιμάτε πάντα μοντέλα που ανήκουν στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση, δηλαδή είναι ενεργειακά αποδοτικά με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Το τελευταίο διάστημα έτρεξε στη χώρα μας το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επιτρέπει την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων προτάσεων. Η Eurobank στηρίζει το πρόγραμμα και ενισχύει την προσπάθειά σας να εξοικονομήσετε ενέργεια για το περιβάλλον και χρήματα για τις ανάγκες σας. Αποκτώντας το νέο δάνειο Green Fast Loan μπορείτε να αγοράσετε “πράσινες” οικιακές συσκευές, αντικαθιστώντας τις παλιές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Mπορείτε να αποκτήσετε το δάνειο Green Fast Loan ακόμη και αν δεν ενταχθείτε στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή».

Με το Green Fast Loan μπορείτε να αγοράσετε αποκλειστικά πράσινα προϊόντα όπως συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού, π.χ. θερμοπομπούς, κλιματιστικά, λευκές οικιακές συσκευές, π.χ. κουζίνες, φούρνους, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, καταψύκτες, αλλά και συσκευές οικολογικής μετακίνησης όπως ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά σκούτερ ή ηλεκτρικά πατίνια. Κάνοντας την αίτησή σας έως και 30.09.2022, αποκτάτε από €300 – €5.000 χωρίς έξοδα δανείου. Αξιοποιώντας το Phygital μοντέλο λειτουργίας της, η Τράπεζα διαθέτει το Green Fast Loan από το δίκτυο καταστημάτων της αλλά και από τα ψηφιακά της κανάλια, e-Banking & Eurobank Mobile App. Η αίτησή σας τελειώνει σε τρία απλά βήματα μόνο με το εκκαθαριστικό σας. Εφόσον εγκριθεί, υπογράφετε εκείνη τη στιγμή για να γίνει αμέσως η εκταμίευση. Διαμορφώνετε εσείς το ποσό της δόσης που θα πληρώνετε κάθε μήνα, μπορείτε να εξοφλήσετε το Green Fast Loan σας οποιαδήποτε στιγμή πριν λήξει, χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ έχετε δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να συμπληρώσετε την online αίτησή σας για Green Fast Loan ή έχετε απορίες μετά την ολοκλήρωσή της, τηλεφωνήστε στην ειδική γραμμή εξυπηρέτησης για τα online προϊόντα στο 2109555455, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους τρόπους να χρησιμοποιείτε σωστά τις συσκευές στο σπίτι σας και να μην κάνετε σπατάλη ενέργειας. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι σημαντικό να έχετε στην κατοχή σας ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, που, σε πολλές περιπτώσεις, καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια από μοντέλα που έχετε για πολλά χρόνια. Θα ανανεώσουν το σπίτι σας και θα σώσουν το πορτοφόλι σας, αλλά και το περιβάλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα