Συνεχείς δοκιμές για την επάρκεια αερίου και τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος

Συνεχείς δοκιμές για την επάρκεια αερίου και τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος
Ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Getty Images/ISTOCK

Αυξάνει ο φόβος για την ενεργειακή επάρκεια, κυρίως κατά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Οι αρχές προχωρούν σε διαρκή τεστ, ακόμα και σε δοκιμές εκ περιτροπής ηλεκτροδότησης.

Όλο και πιο πιθανό γίνεται το σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη ακόμη και του κλεισίματος της στρόφιγγας του Turk Stream που εφοδιάζει την Ελλάδα και χώρες της Βαλκανικής.

Αυτό αναφέρουν σε άτυπες συνομιλίες τους αρμόδια στελέχη που συμμετέχουν στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, εξηγώντας έτσι και την ερμηνεία των δημόσιων αναφορών του πρωθυπουργού από το βήμα της 86ης ΔΕΘ για έναν «πολύ δύσκολο χειμώνα».

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι Διαχειριστές Ενέργειας πυκνώνουν πια τις ασκήσεις προσομοίωσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου απέναντι στην ενεργειακή ανεπάρκεια που θα προκαλέσει μία απόφαση της Μόσχας να κλείσει όλες τις διόδους μεταφοράς του καυσίμου της Gazprom. Τα tests, λένε οι πληροφορίες, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις ταχύτατες κινήσεις για κλείσιμο επιπλέον φορτίων LNG προκειμένου να υποκατασταθούν οι ποσότητες του ρωσικού αερίου, ενώ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας στη ΔΕΘ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και της εξασφάλισης και δεύτερου δεξαμενόπλοιου LNG που θα αγκυροβολήσει δίπλα στο υφιστάμενο της Ρεβυθούσας.

Στα τεστ, λένε οι ίδιες πηγές, περιλαμβάνονται επίσης και εκείνα για την εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση των καταναλωτών ρεύματος, καθώς αν διακοπεί το ρωσικό αέριο, το ενεργειακό σύστημα θα λειτουργεί στα όρια του. Οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα είναι χαμηλής προσφοράς ενέργειας στη χώρα μας, ενώ αβέβαιη θα είναι, ανάλογα με το χρονικό διάστημα του κλεισίματος της στρόφιγγας, και η εύρεση ποσοτήτων LNG.

Αρμόδιες πηγές, θεωρούν πως η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, θα πρέπει να εντάξει στις δημόσιες αναφορές των στελεχών της, τόσο την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας όσο και της σοβαρής πιθανότητας το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο να παρέχονται με το… δελτίο.

Ως προς το τελευταίο σενάριο, ο πρόεδρος της ΡΑΕ τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε πως δεν πρόκειται να φτάσουμε σε αυτή τη λύση. Παράγοντα ενίσχυσης του συστήματος αποτελεί το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί πλέον ο διπλασιασμός εξόρυξης λιγνίτη φτάνοντας στο 20% του ενεργειακού ισοζυγίου. Επίσης σύντομα θα μπουν στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και ένα νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου (Mytilineos) με δείκτη απόδοσης πάνω από 60%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα