Τον Σεπτέμβριο η παραχώρηση των δικτύων αερίου της ΔΕΠΑ Υποδομών

Τον Σεπτέμβριο η παραχώρηση των δικτύων αερίου της ΔΕΠΑ Υποδομών
Αγωγός φυσικού αερίου Eurokinissi

Αντίστροφα μετρά πια ο χρόνος για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή που θα αποκτήσει το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Δύο διεκδικητές προέκυψαν από τη χθεσινή διαδικασία κατάθεσης οριστικών προσφορών, ο Ιταλός διανομέας φυσικού αερίου, η Italgas και ο διεθνής ενεργειακός όμιλος EPH με έδρα την Τσεχία μέσω της EP Inestment Advisors. Το Ταμείο καλείται τώρα να ελέγξει αφενός την πληρότητα των φακέλων και αφετέρου να προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου σε επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να προχωρήσει στο άνοιγμα των Φακέλων Α’ των δύο προσφορών που περιλαμβάνουν νομιμοποιητικά έγγραφα των διεκδικητών. Εφόσον αυτά πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, τότε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα και αφού πρώτα περάσει και ένα χρονικό περιθώριο για το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων.

Όταν τελειώσει και αυτή η διαδικασία το Ταμείο θα πάει στην επόμενη φάση που είναι το άνοιγμα των Φακέλων Β’ όπου εκεί πια υπάρχουν οι οικονομικές προσφορές. Με βάση τις αποτιμήσεις που έχουν κάνει οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα αξιολογήσει τα προτεινόμενα τιμήματα. Αν οι προσφορές μεταξύ των δύο υποψήφιων επενδυτών έχουν μεταξύ του διαφορά μέχρι 15% τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωτικές προσφορές και από τους δύο παίκτες. Αν είναι μεγαλύτερη η ψαλίδα τότε το Δ.Σ. του Ταμείου θα καλέσει τον υποψήφιο επενδυτή με την υψηλότερη προσφορά να την βελτιώσει.

Προς το τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ να ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή. Ακολούθως θα προχωρήσει στη σύναψη σχεδίου σύμβασης μεταβίβασης, η οποία θα αποσταλεί αφενός στο ελεγκτικό συνέδριο. Τα μέλη του θα αποφασίσουν αν απαιτείται η κοινοποίηση και έγκριση του από την Ευρ. Επιτροπή (DG COMP και DG ENERGY). Όταν θα ανάψει το «πράσινο» φως από τις Βρυξέλλες τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία με την υπογραφή της σύμβασης και τη μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και ΕΛΠΕ (35%) στο νέο ιδιοκτήτη της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η πώληση της δημόσιας εταιρίας που έχει υπό τον έλεγχο της τα δίκτυα διανομής αερίου των ΕΔΑ Αττικής και ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) και ΔΕΔΑ θα σηματοδοτήσει το τέλος του κρατικού ελέγχου των αγωγών χαμηλής και μέσης πίεσης φυσικού αερίου.

Οι Ιταλοί και οι Τσέχοι διεκδικούν την είσοδο του στην ελληνική αγορά ενέργειας και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου, γνωρίζοντας τις υψηλές αποδόσεις που μπορεί να προσφέρει η ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και την ευκαιρία για την επέκταση του δικτύου διανομής αερίου, το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη αξία στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της δημόσιας επιχείρησης.

Η ενεργειακή μετάβαση δίνει επίσης μεγαλύτερες ευκαιρίες στους δύο μνηστήρες ώστε, όποιος εκ των δύο επικρατήσει, να προχωρήσει τα σχέδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου αλλά και για την προσαρμογή του ώστε να μεταφέρει τα νέα καθαρότερα καύσιμα, όπως του βιομεθανίου και του υδρογόνου. Και οι δύο εταιρίες έχουν την σχετική εμπειρία καθώς προχωρούν σε τέτοιες επενδύσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα