”Βήμα ταχύ” για το φυσικό αέριο αυξάνει η κατανάλωση σε σπίτια και βιομηχανίες

”Βήμα ταχύ” για το φυσικό αέριο αυξάνει η κατανάλωση σε σπίτια και βιομηχανίες
Αγωγός φυσικού αερίου shutterstock

Καθώς οδεύουμε προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι η κατανάλωση θα κλείσει στα 6bcm, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019.

Θετικές εμφανίζονται οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς του φυσικού αερίου στη χώρα μας καθώς η ενεργειακή μετάβαση ευνοεί σημαντικά την ενίσχυση της κατανάλωσης του καυσίμου, τόσο σε οικιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο βιομηχανικών καταναλωτών και φυσικά της ηλεκτροπαραγωγής.

Ειδικά σε σχέση με την οικιακή κατανάλωση, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Εταιρείες Διανομής Αερίου έχουν σε εξέλιξη προγράμματα επέκτασης του δικτύου σε πολλές νέες πόλεις της χώρας, διεύρυνσης και πύκνωσης του δικτύου εντός των περιοχών που έχουν ήδη αέριο, αλλά και κίνητρα για τη σύνδεση νέων καταναλωτών επί του υπάρχοντος δικτύου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θεωρείται εφικτή μια αύξηση της τάξης των 2,5 έως 3 bcm.

Για φέτος, καθώς οδεύουμε προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι η κατανάλωση θα κλείσει στα 6bcm, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019. Στα ίδια επίπεδα των 6 δισ. κυβικών αναμένεται να κινηθεί η αγορά και το 2021 εκτιμούν πηγές της αγοράς.

Βασικός μοχλός για την κατανάλωση είναι και θα παραμείνει η ηλεκτροπαραγωγή καθώς το φυσικό αέριο λόγω απολιγνιτοποίησης εκτιμάται ότι θα έχει ολοένα και πιο αυξημένο μερίδιο αγοράς της τάξης του 30 με 40% στο μείγμα της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Έτσι το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης της κατανάλωσης αερίου αναμένεται να προέλθει από την ηλεκτροπαραγωγή. Ανάλογα με το πόσες νέες μεγάλες μονάδες θα κατασκευαστούν, η αύξηση της κατανάλωσης αναμένεται να φτάσει έως και το 1,5 bcm, σε περίπτωση που κατασκευαστούν 3 μονάδες των 800 MW.

Σημαντική ώθηση επίσης αναμένεται να δώσουν και οι πωλήσεις προς τρίτες αγορές στο εξωτερικό (περίπου 1 δισ. κμ). Τέλος περίπου 500 εκατ. κυβικά μέτρα αναμένεται να προστεθεί στην αγορά από την επέκταση του small scale (ναυτιλία, απομακρυσμένες περιοχές)

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η αγορά θεωρείται ότι μπορεί να φτάσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα πάνω από τα επίπεδα των 7,5 δισ. κυβικών μέτρων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version