‘Βήματα πίσω’ από ΥΠΕΝ και Αζέρους για να σωθεί το deal του ΔΕΣΦΑ

‘Βήματα πίσω’ από ΥΠΕΝ και Αζέρους για να σωθεί το deal του ΔΕΣΦΑ

Με πρόθεση να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR εκτιμάται ότι φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της εταιρείας Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ. Το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη κάνει, σε συμφωνία με τους θεσμούς, την πρώτη κίνηση για συμβιβασμό

Από το περιεχόμενο που θα έχει κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της SOCAR Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.

Ήδη ο κ. Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος στην πίεση των δανειστών, κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μερική ικανοποίηση των Αζέρων, χωρίς όμως να αποσύρεται η βασική ρύθμιση που δημιούργησε την τωρινή εμπλοκή, δηλαδή η νομοθετική μείωση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη διατύπωση του νομοσχεδίου αναφέρει ότι “η ανακτήσιμη διαφορά του ΔΕΣΦΑ για τα έτη 2006-2015 επιμερίζεται από το 2017 και μετά από τη ΡΑΕ με την αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ”. Η αλλαγή, σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη που είχε ψηφιστεί μόλις τον Ιούλιο του 2016, αφορά στον επιμερισμό της ανακτήσιμης διαφοράς, καθώς η καταργούμενη ρύθμιση του νόμου 4409/16, προέβλεπε ότι αυτή “κατανέμεται ισόποσα σε κάθε  ένα έτος από τα επόμενα 40 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017 με προσαύξηση βάσει του ύψους του τρέχοντος πληθωρισμού”. Η νέα διάταξη δίνει δηλαδή στη  ΡΑΕ το δικαίωμα να αποφασίζει πώς θα κατανέμεται  η προσαύξηση χωρίς χρονικούς περιορισμούς μετά το έτος 2017.

Αν και τα πάντα θα κριθούν στις συναντήσεις στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, του αφεντικού της SOCAR, Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, εντούτοις θεωρείται ότι η απόφαση που θα εκδώσει η ΡΑΕ είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί μεταξύ θεσμών-κυβέρνησης-Αζέρων προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με βάση τον ισχύοντα κανονισμό.

Με άλλα λόγια, πιθανολογείται ότι η απόφαση της ΡΑΕ θα είναι τέτοια ώστε να καλύπτει, έστω εν μέρει, τις απαιτήσεις των Αζέρων, με τα σενάρια να μιλούν για περαιτέρω αύξηση του τιμολογίου χρήσης δικτύου που έχει εισηγηθεί ο ΔΕΣΦΑ (από 23,2% στα επίπεδα του 30-35%) ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να μειωθεί η διάρκεια της ανακτήσιμης διαφοράς προηγουμένων ετών από τα 40 χρόνια στα 30.

Όπως δήλωσε στο news247 άνθρωπος με γνώση των συζητήσεων: «Μια μικρή υποχώρηση από εμάς, και μία αντίστοιχη μικρή υποχώρηση από εκείνους, μαζί φυσικά με μια πολιτική δέσμευση ότι θέλουμε τη SOCAR ως επενδυτή στην Ελλάδα, ίσως να οδηγήσει στη ζητούμενη χρυσή τομή».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Ιούνιο του 2013 και πέρασε στην πιο δύσκολη φάση της όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας που οδηγεί σε περιορισμό κάποιων εσόδων που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ, ρύθμιση στην οποία αντέδρασαν έντονα οι επενδυτές της SOCAR.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα