Ξαναγυρίζουν στο πετρέλαιο θέρμανσης τα νοικοκυριά λόγω των τιμών σε ρεύμα και αέριο

Ξαναγυρίζουν στο πετρέλαιο θέρμανσης τα νοικοκυριά λόγω των τιμών σε ρεύμα και αέριο
Πετρέλαιο Θέρμανσης Shutterstock

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς οι παραγγελίες του Οκτωβρίου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα είναι πάνω κατά 185%

Εντυπωσιακή άνοδος στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης καταγράφουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, παρά το γεγονός των κατά 45% υψηλότερων τιμών σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς οι παραγγελίες του Οκτωβρίου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα είναι πάνω κατά 185%. Αλλά και ο Νοέμβριος κινείται ανοδικά και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι και 26 Νοεμβρίου η αγορά είναι αυξημένη κατά 15% έναντι του ίδιου περσινού μήνα.

Στελέχη επιχειρήσεων αποδίδουν τις αυξημένες πωλήσεις σε τρείς λόγους:

1. Στη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Φέτος εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα μπορούν να επιχορηγηθούν με ποσά από 100 έως και 750 ευρώ. Πέρυσι οι καταναλωτές που δικαιούνταν την ενίσχυση ήταν περίπου 700.000. Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα «MyΘέρμανση» χθες ήδη εκτινάχθηκαν στις περίπου 600.000. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι περσινοί δικαιούχοι εφόσον υποβάλλουν αιτήσεις θα μπορούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου να εισπράξουν τα αντίστοιχα ποσά που είχαν λάβει κατά τη χειμερινή σεζόν 2020/2021.

2. Στην επίτευξη καλύτερων τιμών.

Η ανησυχία για περαιτέρω άνοδο των τιμών των υγρών καυσίμων, οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά στο να σπεύσουν να παραγγείλουν από νωρίς τις ποσότητες πετρελαίου που χρειάζονται. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα, δηλαδή το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης των τιμών.

3. Στην αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε έκρηξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε τα νοικοκυριά και σε αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς και ιδίως σε σχέση με τον τρόπο θέρμανσής τους.

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος φτάνουν σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλοί είναι αυτοί οι καταναλωτές που προτίμησαν να μην ζεσταθούν φέτος με τα κλιματιστικά τους και άλλα ηλεκτρικά σώματα και να επιλέξουν έτσι το πετρέλαιο. Έτσι, κι έσπευσαν να αγοράσουν ποσότητες για να ανάψουν ξανά μετά από χρόνια τα καλοριφέρ τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα