Ξεκίνησε και ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Ξεκίνησε και ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ
Φωτογραφία αρχείου - Εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη Eurokinissi

Στην προκήρυξη προβλέπεται ότι το Δημόσιο μπορεί να αποκλείσει ενδιαφερόμενους για λόγους εθνικής ασφάλειας ή ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού

Δημοσιοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση για την υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία».

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου των ΕΛΠΕ καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 18 Μαΐου, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις του διαγωνισμού.

Στο κείμενο της πρόσκλησης αναφέρεται ρητά ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να αποκλείσει ενδιαφερόμενους “ο αποκλεισμός των οποίων θεωρείται από την Ελληνική Δημοκρατία απαραίτητος για την προστασία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και/ή της εθνική ασφάλεια και/ή την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού”.

Εκτιμάται ότι στόχος είναι, μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, να αποκλειστούν από το διαγωνισμό εταιρείες από χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα.

Θυμίζουμε ότι με τη συμφωνία πώλησης του 50,1%, η Paneuropean (όμιλος Λάτση) πωλεί το 30,47% των ΕΛΠΕ (από 45,47% σήμερα) και το Δημόσιο το 20,5% (από 35,5% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι αμφότερες οι πλευρές απομένουν στην εταιρεία με ποσοστά 15%.

Ωστόσο στην πρόσφατη συμφωνία μετόχων ανάμεσα στη πλευρά Λάτση και το Δημόσιο, προβλέφθηκε να εξαιρεθεί το κομμάτι των ερευνών υδρογονανθράκων. Κατόπιν επιδίωξης της κυβέρνησης, και έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Paneuropean, το Δημόσιο πέτυχε να διατηρήσει ένα αυξημένο ποσοστό και ταυτόχρονα ενισχυμένο ρόλο στο συγκεκριμένο τομέα. Εν προκειμένω οι παραχωρήσεις που έχουν αποκτήσει τα ΕΛΠΕ σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων περνούν σε μία 100% θυγατρική holding εταιρεία, στην οποία το Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της πώλησης και με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα ελέγχει άμεσα και έμμεσα συνολικά ποσοστό 36,25%.

Χθες η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ στο χρηματιστήριο ήταν 2,56 δισ ευρώ. Επομένως, η από κοινού πώληση του 50,1%, μόνο με βάση την κεφαλαιοποίηση, ξεπερνά το 1,2 δισ. Εκτιμάται ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, που το 2017 ανακοίνωσε ιστορικά υψηλή λειτουργική κερδοφορία ύψους 834 εκατ. ευρώ, μπορεί να φέρει έσοδα που θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για έσοδο ύψους 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (που ισοδυναμεί με συνολική αποτίμηση της εταιρείας στο 1,4 δισ.).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα