Έπεσαν κεφάλια για τα συνθήματα μίσους

Έπεσαν κεφάλια για τα συνθήματα μίσους

Από βατραχανθρώπους του Λιμενικού κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρέλασης. Σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής της διμοιρίας. Σκληρή ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη

Μείζον θέμα έχει προκαλέσει, η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιενικού Σώματος φώναξαν απανωτά, ακραία ρατσιστικά συνθήματα, παρελαύνοντας στο κέντρο της Αθήνας παρουσία δεκάδων θεατών. Μάλιστα το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

Το πρωί έγινε σύσκεψη στο ΓΕΝ για το θέμα και ακολούθησε έρευνα, καθώς οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού.

Από το Πεντάγωνο διαπίστωσαν από το βίντεο ότι δεν επρόκειτο για τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά για τμήμα ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και παρέπεμψαν για το θέμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο υπάγεται το Σώμα..

Αρχικά η Κατεχάκη, διέψευσε ανεπίσημα οποιαδήποτε ανάμιξη ανδρών του Λιμενικού στην υπόθεση και επικαλέστηκε μάλιστα, την παρουσία ανώτατου αξιωματικού στην παρέλαση, ο οποίος δεν άκουσε το παραμικρό. Και με την σειρά τους επέστρεψαν τις ευθύνες που τους αποδίδονται στο Πεντάγωνο και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μέχρι το απόγευμα όμως η υπόθεση είχε ξεκαθαριστεί και το αδιάψευστο οπτικό υλικό έγινε αντικείμενο προσεκτικής έρευνας. Άκολούθησε σκληρή ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοίδη με την οποία καταδίκασε το γεγονός και ανέφερε:

“Tέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε κανέναν ένστολο που έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους. Κανείς ανεγκέφαλος δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώνει την υπηρεσία του και τον εορτασμό μιας ιστορικής ημέρας μνήμης με ρατσιστικά συνθήματα μίσους και ξενοφοβίας.

Προφανώς και εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για το επίπεδο της εκπαίδευσης, για τα επικίνδυνα στερεότυπα που εκκολάπτονται ή ενθαρρύνονται σε κάθε Σώμα που είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια της χώρας. Είναι ανάγκη όμως να διαχωριστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα από την ακρότητα, το μίσος και το ρατσισμό σε κάθε έκφρασή τους. Αυτοί οι κύριοι δεν έχουν θέση στο Λιμενικό Σώμα”.

Ακολούθησε η διαταγή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος για ΕΔΕ και ο επικεφαλής αξιωματικός της διμοιρίας ετέθη σε διαθεσιμότητα.

Η όλη υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια από δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” που ανέφερε μάλιστα ότι τον παλμό στα εν λόγω συνθήματα έδιναν άνδρες με πολιτικά ρούχα, οι οποίοι παρακολουθούσαν την παρέλαση. Μάλιστα ένας από αυτούς πηγαινοερχόταν με άνεση μεταξύ των θεατών και αυτών που παρήλαυναν, φωνάζοντας πρώτος τα συνθήματα που επαναλάμβαναν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αμέσως μόλις οι βατραχάνθρωποι, πέρασαν τις εξέδρες των επισήμων στο Σύνταγμα και μπήκαν στην οδό Πανεπιστημίου κατάφεραν να μετατρέψουν την παρέλαση σε εκδήλωση που θύμιζε πορεία  ακροδεξιών, με συνθήματα για σφαγή γειτονικών πληθυσμών:

“Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματ’ απ’ αυτούς” φώναξαν μεταξύ άλλων.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα γιόρταζε και τιμούσε την 25η Μαρτίου, με θεατές της παρέλασης, δεκάδες οικογένειες μεταναστών και παρουσία της ανώτατης ηγεσίας της χώρας, στρατιωτικής και πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα