Στην Εθνική Πινακοθήκη ο κλεμμένος Ρούμπενς

Στην Εθνική Πινακοθήκη ο κλεμμένος Ρούμπενς

Στην Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάστηκε "Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου" του Ρούμπενς. Το δρόμο επιστροφής στο Βέλγιο παίρνει το αμύθητης αξίας έργο

Παρόντες στην επίσημη παρουσίαση του έργου στην Εθνική Πινακοθήκη, ήταν ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής και ο πρεσβευτής του Βελγίου, Marc Van Den Reeck, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από τη Γάνδη, από το μουσείο της οποίας εκλάπη ο πίνακας το 2001.

“Κλοπές έργων τέχνης συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο, αυτό που επιτυγχάνεται σπάνια είναι η ανεύρεσή τους”, δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

“Το έργο αγοράστηκε ως Ρούμπενς, στους καταλόγους του Μουσείου της Γάνδης -όπου ανήκει- καταγράφεται ως έργο Ρούμπενς, εκλάπη ως έργο Ruberns και η Ελληνική Πολιτεία θα παραδώσει το έργο αυτό στο Μουσείο της Γάνδης -που το έχει ταυτίσει με έργο του μεγάλου ζωγράφου”, δήλωσε ο κ. Γερουλάνος, αναφερόμενος στην αδιαμφισβήτητη γνησιότητα του έργου.

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν οι επιχειρήσεις ανάκτησης κλεμμένων έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, αφού “όχι μόνο είναι πολύ σπάνιο να εντοπιστεί ένα έργο, αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί δεν σημαίνει ότι πρόκειται για το αυθεντικό”.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ένας 65χρονος, πρώην ιδιοκτήτης καταστήματος με αντίκες στην Αθήνα και μια 40χρονη γυναίκα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο πίνακας (28 επί 52 εκ.) βρέθηκε στο ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο 65χρονος και η 40χρονη.

Το έργο τέχνης, το οποίο αναζητούσε και η Ιντερπόλ, απεικονίζει σκηνή από την αρχαία ελληνική μυθολογία – “Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου” και φιλοτεχνήθηκε το 1618, ενώ η τιμή του φαίνεται ότι φτάνει τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα