Dodo: Επιστήμονες θέλουν να ξαναφέρουν στην ζωή το εξαφανισμένο πτηνό

Dodo: Επιστήμονες θέλουν να ξαναφέρουν στην ζωή το εξαφανισμένο πτηνό
To dodo iStock

Βιολόγοι προσπαθούν να φέρουν ξανά στη ζωή ένα εξαφανισμένο πουλί που ζούσε στον Μαυρίκιο του Ινδικού Ωκεανού έως τα τέλη του 17ου αιώνα.

Το ντόντο (Dodo), ένα πουλί του Μαυρικίου το οποίο εθεάθη για τελευταία φορά τον 17ο αιώνα, ενδέχεται να επανέλθει στην ζωή αν οι προσπάθειες μιας ομάδας βιολόγων αποδειχθούν επιτυχείς.

Το ντόντο, όπως αναφέρει ο Guardian, ήταν ένα ενδημικό πτηνό το οποίο ζούσε στον Ινδικό ωκεανό και συγκεκριμένα ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Το σπάνιο πτηνό περιπλανιόταν μέχρι τον 17ο αιώνα ανενόχλητο στο νησί, ώσπου κατέφθασαν οι πρώτοι άνθρωποι.

Ένα σπάνιο οστό του Dodo AP

Το συγκεκριμένο πουλί δεν πετούσε και θεωρείται πως γι αυτό ήταν επιρρεπές στην εξαφάνιση, είχε ως μοναδική άμυνά του, το ράμφος του. Οι επιστήμονες δεν είναι μέχρι σήμερα σίγουροι για τους λόγους που εξαφανίστηκε, ωστόσο ορισμένες γραπτές μαρτυρίες από τον 17 αιώνα, αναφέρουν πως οι πρώτοι ναυτικοί που έφθασαν στο νησί έφεραν μαζί τους αρουραίους οι οποίοι κυνήγησαν τα σπάνια πουλιά οδηγώντας τα στην εξαφάνιση.

Μια ομάδα βιολόγων προσπαθεί να επαναφέρει το σπάνιο πουλί στη ζωή, συνδυάζοντας την χαρτογράφηση παλιού DNA, με την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας και τη συνθετική βιολογία.

“Ξεκάθαρα βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης εξαφάνισης ειδών“, σχολιάζει η Μπεθ Σαπίρο, καθηγήτρια οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σάντα Κρουζ. “Και είναι ευθύνη μας να διαδώσουμε ιστορίες και να προκαλέσουμε ενθουσιασμό στους ανθρώπους με τρόπο που θα τους παρακινήσει να προβληματιστούν για την κρίση αυτή”, δήλωσε η ίδια.

Η Beth Shapiro και ο Ben Lamm AP

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version