Σεισμός στον Άρη: Ακούστε τον απόκοσμο ήχο των δονήσεων στον κόκκινο πλανήτη

Σεισμός στον Άρη: Ακούστε τον απόκοσμο ήχο των δονήσεων στον κόκκινο πλανήτη
Το όργανο SEIS στην επιφάνεια του Άρη NASA

Ηχητικά ντοκουμέντα από δυο σεισμικές δονήσεις στον Άρη έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Τα μεγέθη ήταν 3,7 και 3,3 Ρίχτερ με διάρκεια περίπου ένα λεπτό.

Αν νομίζετε ότι η Γη είναι το μοναδικό μέρος στο σύμπαν που συμβαίνουν σεισμοί, τότε απατάσθε. Σημειώνονται και στη Σελήνη και στον Άρη. Η πρώτη σεισμική δόνηση στον Κόκκινο Πλανήτη καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο. Από τότε έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 τέτοια περιστατικά, με τα 21 εξ αυτών να είναι ισχυρά.

Μάλιστα πριν λίγες μέρες η ομάδα της NASA που απασχολείται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε τους ήχους που βγάζει ο Άρης με μια μικρή επεξεργασία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνονταν αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί.

Ο πρώτος σεισμός που καταγράφεται στο συγκεκριμένο ηχητικό απόσπασμα είναι μεγέθους 3,7 βαθμών και σημειώθηκε στις 22 Μαΐου του 2019 ενώ ο δεύτερος ήταν 3,3 και καταγράφηκε στις 25 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Οι σεισμοί καταγράφηκαν από την αποστολή Insight της NASA χάρη σε ένα όργανο που ονομάζεται SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) και το οποίο αναπτύχθηκε με στόχο την μελέτη των δονήσεων του Άρη. Έχοντας με πληροφορίες σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις του Άρη, οι επιστήμονες μπορούν να αρχίσουν να μελετούν πώς είναι το εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι οι σεισμοί στον Άρη είναι διαφορετικοί από τους γήινους αλλά και από αυτούς στη Σελήνη. Στη Γη τα σεισμικά κύματα κινούνται μέσω των πλακών και διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα. Στη Σελήνη ο φλοιός σπάει και τα κύματα διαρκούν αρκετά λεπτά. Οι σεισμοί στον Άρη είναι μια ενδιάμεση κατάσταση, με κύματα που διαρκούν περίπου ένα λεπτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version