Συγκλονιστικά καρέ: Τα έμβρυα στη κοιλιά της μάνας τους κλαίνε με τις λαχανίδες και γελάνε με τα καρότα

Υπερηχογράφημα (φωτό αρχείου)
Υπερηχογράφημα (φωτό αρχείου) GETTY IMAGES

Πρόκειται για μία από τις υγιεινές και θρεπτικές τροφές που υπάρχουν με πολλούς να το θεωρούν τον "βασιλιά" των λαχανικών. Ωστόσο σύμφωνα με τελευταία έρευνα, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αρεστό στα έμβρυα σε αντίθεση με τα καρότα που τα κάνουν να γελούν.

Εάν η γεύση του kale ή της λαχανίδας όπως ονομάζεται στα ελληνικά σας "ξινίζει", να γνωρίζετε πως δεν είστε μόνοι, καθώς ερευνητές παρατήρησαν πως τα έμβρυα αποκτούν μία μάλλον κλαμμένη έκφραση, όταν οι μητέρες τους καταναλώνουν το συγκεκριμένο λαχανικό.

Το kale θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τη ρόκα. Και αν πολλοί είναι αυτοί που "ορκίζονται" στη λαχανίδα, τα έμβρυα έχουν εντελώς διαφορετική γνώμη, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που παρατήρησε τις αντιδράσεις του προσώπου των εμβρύων στις γεύσεις.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές μας προτιμήσεις μπορεί να ξεκινούν πριν από τη γέννηση και μπορούν να επηρεαστούν από τη διατροφή της μητέρας, η ομάδα των ερευνητών λέει ότι η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει άμεσα την ανταπόκριση των αγέννητων μωρών σε διαφορετικές γεύσεις.

"Οι προηγούμενες ερευνητές απλώς εξέταζαν τι συμβαίνει μετά τη γέννηση όσον αφορά το τι προτιμούν οι απόγονοι, αλλά στην πραγματικότητα βλέποντας τις εκφράσεις του προσώπου του εμβρύου όταν δέχονται την πικρή ή τη μη πικρή γεύση, αυτό είναι κάτι που είναι εντελώς νέο", δήλωσε η καθηγήτρια Nadja Reissland, από το Πανεπιστήμιο Durham, συν-συγγραφέας της έρευνας.

Γράφοντας στο περιοδικό Psychological Science, η ομάδα σημείωσε ότι στο αμνιακό υγρό υπήρχαν αρώματα από τη διατροφή της μητέρας. Οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να ανιχνεύσουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη γεύση από την 14η εβδομάδα κύησης και τα μόρια της οσμής μπορούν να ανιχνευτούν από την 24η εβδομάδα κύησης.

Για να διερευνήσει εάν τα έμβρυα διαφοροποιούν συγκεκριμένες γεύσεις, η ομάδα εξέτασε υπερηχογράφημα από σχεδόν 70 έγκυες γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών από τη βορειοανατολική Αγγλία, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Ζητήθηκε από τη μία ομάδα να πάρει μια κάψουλα kale σε σκόνη 20 λεπτά πριν από τον υπερηχογράφημα και από την άλλη ζητήθηκε να πάρει μια κάψουλα καρότου. Η κατανάλωση λαχανικών από τις μητέρες δεν διέφερε μεταξύ της ομάδας του kale και του καρότου.

Στη συνέχεια, η ομάδα πραγματοποίησε ανάλυση καρέ προς καρέ της συχνότητας μιας σειράς διαφορετικών κινήσεων του προσώπου των εμβρύων, συμπεριλαμβανομένων συνδυασμών που έμοιαζαν με γέλιο ή κλάμα. Και αυτό που παρατήρησαν ήταν εντυπωσιακό.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων, η ομάδα βρήκε ότι τα έμβρυα έδειχναν μια έκφραση κλάματος περίπου δύο φορές πιο συχνά όταν η μητέρα κατανάλωνε μια κάψουλα λαχανίδας σε σύγκριση με μια κάψουλα καρότου ή και χωρίς κάψουλα. Ωστόσο, όταν η μητέρα κατανάλωνε μια κάψουλα καρότου, τα έμβρυα υιοθέτησαν μια έκφραση γέλιου περίπου δύο φορές πιο συχνά από ό,τι όταν η μητέρα κατάπιε είτε μια κάψουλα λαχανίδας είτε καμία κάψουλα.

Ο Δρ Benoist Schaal, συγγραφέας του έργου, από το Κέντρο Γεύσης και Διατροφικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, είπε στον Guardian ότι η σαφήνεια των αποτελεσμάτων ήταν εκπληκτική. "Η μητέρα δεν είχε τελειώσει ακόμη το γεύμα της όταν το έμβρυο έχει ήδη επίγνωση ή ήταν ικανό να αισθανθεί τι έχει φάει η μητέρα", δήλωσε.

Η Reissland πρόσθεσε επίσης ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα μπορούσε επίσης να προσφέρει έναν χρήσιμο τρόπο για να μιλήσει στις έγκυες γυναίκες για το τι τρώνε. "Αυτό που [γνωρίζουμε] από άλλες έρευνες είναι στην πραγματικότητα ότι εάν η μητέρα έχει μια ποικίλη διατροφή, όπως λαχανικά και φρούτα κ.λπ., τα μωρά τρώνε πολύ λιγότερο ιδιότροπα", είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: έρευνα
SHARE:

24Media Network