Κορονοϊός: Πόσα πραγματικά είναι τα κρούσματα; – Μελέτη απαντά και οι αριθμοί τρομάζουν

Κορονοϊός: Πόσα πραγματικά είναι τα κρούσματα; – Μελέτη απαντά και οι αριθμοί τρομάζουν
Καραντίνα στη Μανίλα των Φιλιππίνων λόγω κορονοϊού AP

Μια πιο ρεαλιστική εικόνα της πανδημίας κορονοϊού δίνει μελέτη μαθηματικών, με τον αριθμό που προκύπτει σε διάφορες χώρες, να είναι πολύ διαφορετικός από τον επίσημο.

Φως στο μυστήριο σχετικά με το πόσα πραγματικά είναι τα κρούσματα κορονοϊού, έρχεται να ρίξει νέα μελέτη, η οποία χρησιμοποιώντας μαθηματικό μοντέλο εκτιμά τον αριθμό των μη αναφερόμενων περιπτώσεων του Covid-19. Δίνει ουσιαστικά μια πιο ρεαλιστική εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Μαθηματικοί από τα πανεπιστήμια της Ουάσινγκτον και της Αγκούστα εξέτασαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε συγκεκριμένες χώρες μέχρι τις 9 Μαρτίου (τα επίσημα δεδομένα) και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να διαπιστώσουν την “πιθανότητα μετάδοσης” στην κάθε χώρα, υπολογίζοντας την πυκνότητα του πληθυσμού, το τμήμα του πληθυσμού που ζει κοντά σε αστικές περιοχές και δημογραφικά στοιχεία, όπως η ηλικία. Ενσωμάτωσαν, επίσης, δεδομένα σχετικά με το πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός σε διάφορες επιφάνειες και στον αέρα.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Infection Control and Hospital Epidemiology, στην Ιταλία η αναλογία είναι 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα για κάθε 4 μη αναφερόμενα. Να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαρτίου ο κορονοϊός “κάλπαζε” στην Ιταλία, έχοντας από τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη. Στη Νότια Κορέα η αναλογία είναι επίσης 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα για κάθε 4 μη αναφερόμενα, στη Γερμανία 1 για κάθε 3, στη Γαλλία 1 επιβεβαιωμένο για κάθε 5 μη αναφερόμενα και στο Ιράν 1 επιβεβαιωμένο για κάθε 35 που δεν έχουν αναφερθεί. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και των μη αναφερόμενων. Δεδομένου του μεγέθους του πληθυσμού της χώρας, εκτιμούν ότι ο αριθμός κυμαίνεται από 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα για κάθε 149 μη αναφερόμενα έως 1 για κάθε 1.104. Αυτό σημαίνει ότι η μοντελοποίηση προβλέπει ότι μόνο στην Κίνα από 12 εκατομμύρια έως 89 εκατομμύρια κρούσματα ενδέχεται να μην έχουν αναφερθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν διέθεταν τότε επαρκή δεδομένα για να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματά τους, με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν ίσως μέχρι και 90.000 περιπτώσεις έως τις 9 Μαρτίου, αλλά είχαν αναφέρει μόνο περίπου 500 κρούσματα εκείνη την περίοδο.

Φυσικά, όλα αυτά τα στοιχεία είναι μόνο προβλέψεις και εκτιμήσεις που βασίζονται σε δεδομένα, όχι σε επιβεβαιωμένους αριθμούς. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εκτιμήσεις εξέτασαν μόνο τον αριθμό των μη αναφερόμενων κρουσμάτων πριν την πρώτη κορύφωση της πανδημίας, οπότε τα ευρήματα ίσως να μην αντιπροσωπεύουν πολλά από τα γεγονότα ή τις τάσεις του τελευταίου μήνα. Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης τόνισε ότι η ακρίβεια των αναφερόμενων περιπτώσεων έχει βελτιωθεί από τις 9 Μαρτίου χάρη στην αυξημένη διαθεσιμότητα αξιόπιστων τεστ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα