Ο Στίβεν Χόκινγκ στο μεγαλύτερο ‘κυνήγι’ εξωγήινων στην ιστορία

Ο Στίβεν Χόκινγκ στο μεγαλύτερο ‘κυνήγι’ εξωγήινων στην ιστορία

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός συμμετέχει στη μεγαλύτερη και πιο ακριβή έρευνα εντοπισμού εξωγήινης ζωής στην ιστορία

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Γιούρι Μίλνερ χρηματοδοτεί με 100 εκατομμύρια δολάρια την πιο μεγάλη και ακριβή στα ανθρώπινα χρονικά έρευνα για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

“Σ’ ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής”: ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ εγκαινίασε σήμερα από το Λονδίνο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο να παρατηρήσει τις εσχατιές του σύμπαντος, αναζητώντας εξωγήινη, ευφυή ζωή.

Το 10ετές πρόγραμμα που τιτλοφορείται Breakthrough Listen θα στηριχθεί από τον Ρώσο φυσικό και πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Γιούρι Μίλνερ με το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 92 εκατομμύρια ευρώ). Παρουσιάζεται ως το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για να εντοπιστεί κάποιο ίχνος “ευφυούς ζωής” στο σύμπαν.

 

“Σε ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής. Ίσως σε κάποιο σημείο του σύμπαντος μια έξυπνη ζωή μας παρακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε ο καιρός να βρούμε την απάντηση, να αναζητήσουμε ζωή πέρα από τη Γη. Πρέπει να μάθουμε” είπε ο Χόκινγκ εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα σήμερα στη Βασιλική Εταιρεία Επιστημών του Λονδίνου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν κάποια από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια του κόσμου για να αναζητήσουν χαρακτηριστικά ραδιοσήματα που θα μπορούσαν να σημαίνουν την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν. Οι αστρονόμοι που μετέχουν στο πρόγραμμα θα παρακολουθούν ραδιοσυχνότητες από εκατομμύρια αστρικά συστήματα που βρίσκονται κοντά στη Γη και από τους 100 πλησιέστερους γαλαξίες. Προς το παρόν πάντως δεν σχεδιάζουν κάποια “αμφίδρομη” επικοινωνία αφού δεν πρόκειται να στείλουν σήματα στο διάστημα.

Ο Χόκινγκ επισήμανε ότι φαίνεται πολύ πιθανόν να υπάρχει κάποια απλή μορφή ζωής στο σύμπαν, όμως η ύπαρξη “ευφυών” όντων είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα και η ανθρωπότητα θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά πώς θα μπορούσε να γίνει μια επαφή με αυτά.

“Ένας πολιτισμός που θα έπιανε ένα από τα μηνύματά μας, θα μπορούσε να είναι κατά δισεκατομμύρια χρόνια πιο προηγμένος από εμάς. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι απείρως πιο ισχυρός και ίσως να μην μας θεωρήσει πιο πολύτιμους απ’ όσο θεωρούμε εμείς τα βακτήρια”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μίλνερ, που έχει σπουδάσει φυσικός και έκανε περιουσία επενδύοντας σε ιντερνετικές εταιρείες όπως το Facebook, είπε ότι τον γοήτευσε η πιθανότητα να υπάρχει εξωγήινη ζωή αφού διάβασε το βιβλίο “Ευφυής ζωή στο σύμπαν” του αστροφυσικού Καρλ Σαγκάν όταν ήταν 10 ετών. Πιστεύει ότι άλλοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να μας διδάξουν πώς να αντιμετωπίσουμε διάφορες προκλήσεις, όπως την κατανομή των φυσικών πόρων, όπως είπε σε συνέντευξή του. Ακόμη και αν δεν βρεθεί τίποτα, η ανθρωπότητα θα πάρει ένα μάθημα:

“Αν είμαστε μόνοι, θα πρέπει να φροντίζουμε αυτό που έχουμε. Το μήνυμα θα είναι ότι το σύμπαν δεν έχει εφεδρικό σύστημα”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα