Στο διάστημα ο Falcon Heavy του Elon Musk

Στο διάστημα ο Falcon Heavy του Elon Musk

Ο Falcon Heavy είναι ο ισχυρότερος πύραυλος που έχουμε δει μετά τον Saturn V που χρησιμοποιήθηκε για την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη

Η μεγάλη ώρα για την SpaceX και γενικότερα για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σχετικά σύντομα το περίφημο επανδρωμένο ταξίδι στον πλανήτη Άρη έφτασε, καθώς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη εκτόξευση του πανίσχυρου πυραύλου Falcon Heavy από το Pad 39A στο Kennedy Space Center της Florida (το ίδιο είχε χρησιμοποιηθεί το 1969 για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη).

Ο πύραυλος Falcon Heavy θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στην ιστορία χάριν στους τρεις προωθητικούς πυραύλους Falcon 9 που θεωρητικά θα του δώσουν τη δυνατότητα να κουβαλήσει 63.5 τόνους φορτίου έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. Εξυπακούεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο στόχος θα είναι να μπορεί να επαναπροσεδαφιστεί κατά τμήματα για να μειωθεί δραματικά το κόστος αυτών των αποστολών. Η SpaceX αναφέρει ότι οι 2 από τους 3 προωθητικούς πυραύλους Falcon 9 του Falcon Heavy έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, ενώ ο τρίτος αποτελεί custom κατασκευή.

Όπως αναφέρει η SpaceX, ο Falcon Heavy είναι ο ισχυρότερος πύραυλος που έχουμε δει μετά τον Saturn V που χρησιμοποιήθηκε για την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει διπλάσιο φορτίο σε τροχιά σε σύγκριση με τον Delta IV Heavy της United Launch Alliance.

Η SpaceX μετέδωσε την εκτόξευση ζωντανά σε live streaming μέσω της ιστοσελίδας της spacex.com και μέσω YouTube από το παρακάτω video.

Η επιτυχία της εκτόξευσης του Falcon Heavy κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική επειδή θα μπορεί να κουβαλήσει το μεγαλύτερο φορτίο που έχουμε δει ποτέ μετά τον Saturn V και φυσικά θα είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία καταφέρνει να πραγματοποιήσει μια τέτοια αποστολή χωρίς να έχει καμία χρηματοδότηση από κρατικό φορέα.

Μελλοντικά, η χρήση του Falcon Heavy θα δώσει στην SpaceX τη δυνατότητα να εκτελέσει συμβόλαια της Αμερικανικής Αεροπορίας για αποστολή κατασκοπευτικών δορυφόρων μεγάλου βάρους, αλλά και για λογαριασμό της NASA για την αποστολή μεγάλων εξερευνητικών διαστημικών σκαφών. Για να δοκιμάσει τις δυνατότητες του Falcon Heavy, η SpaceX θα τον φορτώσει με ένα Tesla Roadster και στη δεύτερη φάση της αποστολής θα προσπαθήσουν να εκτοξεύσουν το αυτοκίνητο για να τεθεί σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Ο Elon Musk παραδέχθηκε νωρίτερα ότι πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά για να αποτύχει η εκτόξευση. Γι’ αυτό θα την θεωρούσαν καταρχήν επιτυχημένη αν δεν συμβούν εκρήξεις που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη βάση εκτόξευσης, διότι κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε 9-12 μήνες επισκευαστικών έργων. Παρόλα αυτά, όλα πήγαν καλά.

Ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της εκτόξευσης είχε δοκιμαστεί ήδη με επιτυχία πρόσφατα και δεν είναι άλλο από την ταυτόχρονη εκκίνηση και των 27 μηχανών του Falcon Heavy, αλλά σε στάση. Παρέμενε άγνωστο το πως θα συμπεριφέρονταν σε κάθετη εκκίνηση.

Στην δεύτερη φάση θα χρειαστεί να γίνουν διορθώσεις της τροχιάς και καθώς θα περνά από τις ζώνες Van Allen (σωματίδια με μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο που παγιδεύτηκαν από το μαγνητικό πεδίο της Γης) θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα του Falcon Heavy.

Τέλος, η SpaceX είχε ανακοινώσει πως θα προσπαθούσε να ανακτήσει και τους τρεις προωθητικούς πυραύλους. Οι δύο πλαϊνοί προσεδαφίστηκαν επιτυχώς στο Cape Canaveral, ενώ ο κεντρικός, σε πλωτή πλατφόρμα στον Ατλαντικό.

Πηγή: techgear.gr

ADVERTISING

SHARE: