Τα 6 πρόσφατα άλματα του ανθρώπου στο διάστημα

Τα 6 πρόσφατα άλματα του ανθρώπου στο διάστημα

Μετά το τελευταίο, ιστορικό επίτευγμα με το διαστημικό σκάφος Rosetta, σας παρουσιάζουμε άλλα 6 σημαντικά "άλματα" που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα στο πρόσφατο παρελθόν!

Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι

Τη στιγμή που η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένη στο νέο επίτευγμα της ανθρώπινης ύπαρξης, μετά την προσεδάφιση του διαστημικού αεροσκάφους Rosetta, σε κομήτη, θέλαμε να παρουσιάσουμε άλλες 6 σημαντικές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο διάστημα.

Ωστόσο, καμία από τις αποστολές του παρελθόντος δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει ούτε σε κύρος, ούτε σε σημασία την τελευταία, κατά την οποία το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae, προσεδαφίστηκε σε κομήτη. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα ευρήματα του Rosetta, για να λύσει πολλά από τα μυστήρια της ύπαρξης της Γης.

Μερικές, ακόμη, διαστημικές αποστολές που έγραψαν ιστορία στην ύπαρξη του ανθρώπου είναι αυτές που ακολουθούν παρακάτω:

1. Κανένα σκάφος δεν είχε καταφέρει αν διασχίσει όλη την διαδρομή μέχρι τον Πλούτωνα, αλλά το  New Horizons, είχε ως στόχο να το αλλάξει αυτό. Το σκάφος, λοιπόν, ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι το 2006 και αναμένεται να φτάσει στην τροχιά του πιο μικροσκοπικού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος τον Ιούνιο 2015. Η παρακάτω εικόνα απεικονίζει το σκάφος να προσπερνά τον πλανήτη Δία.

2. Το σκάφος Dawn (Αυγή), έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Εστία και τον πλανήτη νάνο, Δήμητρα, οι δύο πλανήτες ανήκουν στη ζώνη των αστεροειδών, που βρίσκονται μεταξύ των πλανητών Δία και Άρη. Αναμένεται πως η αποστολή θα παρέχει στους επιστήμονες νέα γνώση για το πώς διαμορφώθηκε το ηλιακό σύστημα  και πως εξελίχθηκε. Ξεκίνησε το 2007 και έφτασε στο νανοπλανήτη Δήμητρα στις αρχές του τρέχοντος έτους.

3. Το ρομποτικό σκάφος Curiosity Mars, ξεκίνησε το ταξίδι του για τον κόκκινο πλανήτη το 2011, μετά την προσγείωσή του ξεκίνησε τις έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπήρξε ζωή στον πλανήτη Άρη. Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζεται να κάνει γεώτρηση προκειμένου να συλλέξει υλικό που θα μπορούσε να μελετηθεί. Το Curiosity, αποτελεί την πιο προηγμένη κατασκευή της NASA.

4. Η παρακάτω εικόνα λήφθηκε στις 10 Μαρτίου 2013 από διαστημικό σκάφος Cassini της NASA. Το σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι του, το 1997 και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και τους δακτυλίους του. Ακόμη, έχει προσφέρει εικόνες από την άγνωστη γωνία του ηλιακού συστήματος.

5. Το διαστημικό παρατηρητήριο Kepler, αποτελεί την πρώτη αποστολή της  NASA για την αναζήτηση πλανητών στο μέγεθος της Γης ή που βρίσκονται κοντά στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων. Ξεκίνησε την αποστολή του το 2009 και ανιχνεύει νέους κατοικήσιμους από τον άνθρωπο πλανήτες.

6. Με το NEOWISE μπορούμε να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Η αποστολή χρησιμοποιεί ένα διαστημικό τηλεσκόπιο για να εντοπίζει τους αστεροειδείς και τους κομήτες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη Γη. Αναμένεται, πως μετά την προγραμματισμένη έρευνα που θα έχει διάρκεια τριών ετών, από το Δεκέμβριο του 2013 και μέχρι το 2016, το NEOWISE θα εντοπίζει αντικείμενα που πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα τη Γη και θα μπορεί να τους χαρακτηρίσει, μετά από τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το μέγεθός τους και άλλων μετρήσεων.

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα