Το 99% του πληθυσμού της Γης ήταν ταυτόχρονα την Παρασκευή υπό το φως του ήλιου

Το 99% του πληθυσμού της Γης ήταν ταυτόχρονα την Παρασκευή υπό το φως του ήλιου
ISTOCK

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι γεγονός ότι την Παρασκευή σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γης βρέθηκε ταυτόχρονα υπό το φως του ήλιου. Πώς εξηγείται.

Ένας περίεργος ισχυρισμός κυκλοφορούσε τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον οποίο στις 8 Ιουλίου, έστω και για λίγα λεπτά, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρεθεί ταυτόχρονα στο φως του ήλιου.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, αυτό ακριβώς συνέβη, όπως αναφέρει το timeanddate.com.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι το φως του ήλιου θα "έβλεπε" τους περισσότερους ανθρώπους την ίδια στιγμή στο ηλιοστάσιο, αυτό συνέβη στις 8 Ιουλίου γύρω στις 11:15 UTC (14:15 ώρα Ελλάδας). Αυτό οφείλεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι τα μοναδικά μέρη του κόσμου που δεν έπιασαν οι ακτίνες του ήλιου ήταν η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Ανταρκτική.

Εξετάζοντας τα δικά τους δεδομένα για τον ήλιο, καθώς και δεδομένα πληθυσμού από το Κέντρο Διεθνούς Δικτύου Πληροφοριών για την Επιστήμη της Γης, διαπίστωσαν ότι στις 11:15 UTC, λίγο λιγότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη είχαν νύχτα. Οι υπόλοιποι – περίπου 7,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι – είχαν κάποιο επίπεδο φωτισμού από τον ήλιο, που κυμάνθηκε από το απόλυτο φως της ημέρας έως το λυκόφως.

Ωστόσο, ένα μέρος από αυτούς - περίπου το 16% του πληθυσμού - είχαν έμμεσο ηλιακό φως, το οποίο βιώνεται όταν ο Ήλιος είναι κάτω από τον ορίζοντα, αλλά μπορείτε ακόμα να δείτε το φως του. Μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να φωτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά όχι αρκετά για να παρατηρήσει σωστά ότι δεν είναι νύχτα.

Καθώς ο Ήλιος πηγαίνει κάτω από τον ορίζοντα σε περίπου 12-18 μοίρες - γνωστό ως αστρονομικό λυκόφως - λίγο ηλιακό φως εξακολουθεί να σας φτάνει, αλλά δεν είναι αρκετό για να το εκλάβετε ως μέρα. Αυτό ισχύει για περίπου το 3% του πληθυσμού.

Εν ολίγοις, ο ισχυρισμός είναι ουσιαστικά αληθινός. Το 99% του πληθυσμού της Γης είδε ταυτόχρονα το φως του ήλιου στις 11:15 UTC την Παρασκευή (08/07), ακόμα κι αν δεν έβλεπαν όλοι αρκετά ώστε να θεωρήσουν ότι είναι ώρα να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

SHARE:

24Media Network