Τσιπάκι που τοποθετείται στον εγκέφαλο μπορεί να νικήσει τη σοβαρή κατάθλιψη

Τσιπάκι που τοποθετείται στον εγκέφαλο μπορεί να νικήσει τη σοβαρή κατάθλιψη
Eπιστήμονες του UC San Francisco (UCSF) δημιούργησαν και δοκίμασαν το "βηματοδότη του εγκεφάλου" που προορίζεται για να γιατρέψει τις σοβαρές μορφές κατάθλιψης -και όχι μόνο. UC San Francisco (UCSF)

Επιστήμονες του UC San Francisco (UCSF) δημιούργησαν και δοκίμασαν το "βηματοδότη του εγκεφάλου" που έχει ως στόχο να νικήσει τις διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως είναι η μάστιγα της εποχής μας που λέγεται κατάθλιψη.

Δεν χωρά αμφιβολία πως η κατάθλιψη είναι η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Tα τελευταία στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως το 5% των ενηλίκων που ζουν στον πλανήτη και το 3.8% του παγκόσμιου πληθυσμού (280.000.000 άνθρωποι) υποφέρουν από αυτήν τη ψυχική διαταραχή που δεν κοιτά ηλικίες, φύλα ή οτιδήποτε άλλο. Επηρεάζει τη διάθεση, τα συναισθήματα και τελικά κάνει δύσκολη την καθημερινότητα και τις σχέσεις μας. Όταν η ένταση είναι μεγάλη, επηρεάζει την υγεία και οδηγεί στην αυτοκτονία. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι γίνονται αυτόχειρες κάθε χρόνο, εξαιτίας της κατάθλιψης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ το 75% όσων υποφέρουν δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι επιστήμονες του τμήματος υγείας του University of California San Francisco Parnassus Campus αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό. Ο τρόπος που επέλεξαν να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν όσους έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη, επιτρέπει να ελπίζουμε πως σύντομα θα χρησιμοποιηθεί και για τη λύση άλλων θεμάτων ψυχικής υγείας που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα.

Η έρευνα αφορούσε την τοποθέτηση ηλεκτρικού εμφυτεύματος στο κρανίο διαγνωσμένων, το οποίο θα ήταν συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο και θα είχε ως λόγο ύπαρξης να ανιχνεύσει την κατάθλιψη και να τη θεραπεύσει. Γυναίκα ονόματι Sarah και ηλικίας 36 χρόνων δέχθηκε να γίνει εθελόντρια, πριν από ενάμιση χρόνο. Eίχε δοκιμάσει ό,τι υπήρχε σε θεραπεία σοβαρής κατάθλιψης, αλλά τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα. Όπως λέει σήμερα, ο τρόπος που ανακάλυψαν στο UCSF άλλαξε η ζωή της.

“Ένιωθα πως πλησιάζει στο τέλος μου. Η κατάθλιψη μου ήταν πολύ σοβαρή. Δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου να συνεχίζει να ζει, υπ’ αυτές τις συνθήκες. Είχα κάνει ό,τι μπορούσα να κάνω, ό,τι υπήρχε. Δεν υπήρχε κάτι άλλο. Και δεν ήθελα να ζω όπως ζούσα -δεν άξιζε να ζω έτσι”.

Τα αποτελέσματα όσων έγιναν στο διάστημα που έζησε με το κουτάκι -μεγέθους σπιρτόκουτου- που τοποθετήθηκε στο κεφάλι της δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine Journal. Η συσκευή είναι πάντα σε λειτουργία, εν τούτοις η Sarah αισθανόταν τον παλμό που παρήγαγε, κάποιες φορές μέσα στη μέρα. Όπως είπαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ήταν “όταν αισθανόταν πως η Sarah τον χρειάζεται”. Αυτό γινόταν όταν το μηχάνημα αναγνώριζε πως ο εγκέφαλος της απασχολείται με καταθλιπτικά μοτίβα. Για αυτό και το ονόμασαν βηματοδότη του εγκεφάλου.

Ο Andrew Krystal, καθηγητής ψυχιατρικής και μέλος του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του UCSF εξήγησε πως “η μελέτη δείχνει το δρόμο προς ένα νέο πρότυπο, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα η ψυχιατρική. Αναπτύξαμε ένα φάρμακο που προσέγγισε με ακρίβεια το πρόβλημα και διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα την κατάθλιψη της ασθενούς μας -κατάθλιψη με έντονη αντίσταση στη θεραπεία-, εντοπίζοντας και διαμορφώνοντας το κύκλωμα του εγκεφάλου της που ήταν συνδεδεμένο με τα συμπτώματα της”.

H 36χρονη Sarah έγινε η πρώτη που δοκίμασε τη θεραπεία σοβαρής κατάθλιψης με εμφύτευμα στον εγκέφαλο. ucsf

 

Είχαν προηγηθεί κλινικές δοκιμές που είχαν δείξει περιορισμένη επιτυχία στη θεραπεία με παραδοσιακή βαθιά διέγερση του εγκεφάλου (DBS). Αυτό γινόταν γιατί οι περισσότερες συσκευές μπορούσαν να μεταφέρουν σταθερό ηλεκτρικό παλμό, συνήθως μόνο σε μια περιοχή του εγκεφάλου. Μόνο που η κατάθλιψη αφορά πολλά διαφορετικά σημεία. Η ομάδα του UCSF ανακάλυψε το νευρικό βιοδείκτη -ένα συγκεκριμένο μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας που υποδεικνύει την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μετά η ομάδα των ερευνητών δημιούργησε μια νέα συσκευή βαθιά διέγερσης που ανταποκρινόταν μόνο όταν “αναγνώριζε” το μοτίβο. Έτσι δημιουργούσε on-demand ανταπόκριση, ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου και το νευρικό κύκλωμα που ‘χρειάζονταν’ τον παλμό.

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, εν τούτοις όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες χρειάζεται να γίνουν και άλλες δοκιμές, για να φτάσουν στο σημείο να μιλήσουν για συμπεράσματα. Πάντως, ο δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση άνοιξε. Και αυτό είναι εξόχως θετικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα