Η ανατίναξη της μπάνκας, τα τυριά Μετσόβου και η “ενοχλητική” Κεφαλογιάννη

Ο "λογαριασμός" του πολιτικού κόστους του σκανδάλου των υποκλοπών πρέπει να πληρωθεί αδρά, την ώρα που η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει μετατραπεί σε μόνιμο πονοκέφαλο για το Μαξίμου.

Επι- συνδεμένοι

Ο τίτλος της στήλης που εγκαινιάζει σήμερα την παρουσία της στο News 24/7, δεν είναι – προφανώς- άσχετος από την επικαιρότητα. Παρότι πάμπολλες είναι οι «δυνάμεις» που προσπαθούν το σκάνδαλο των υποκλοπών να πάψει να αποτελεί μέρος της επικαιρότητας.

Είναι όμως και συμβολικός. Αφού, θέλοντας και μη, παρακολουθώντας την τρέχουσα ειδησεογραφία, είμαστε κι εμείς …επι-συνδεμένοι με μία παράλληλη πραγματικότητα. Αυτή που αποτελείται από εξελίξεις που «κυοφορούνται» αλλά δεν επισημοποιούνται, από (ενίοτε επίμονες) φήμες που κυκλοφορούν στους δημοσιογραφικούς, πολιτικούς και οικονομικούς διαδρόμους, όπως και αξιοπρόσεκτα φαινόμενα που δεν μπορεί παρά κάτι να σημαίνουν.

Αυτά ακριβώς θα σας παρουσιάζουμε σε τούτο το …σκοτεινό φόντο. Η κρίση σας απαραίτητη για να τα αξιολογεί και να τα χρησιμοποιεί ως ερμηνευτικά εργαλεία.

Κοινό πόρισμα της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική. Μπορεί να προκύψει;

Η κυβέρνηση «κλείνοντας» άρον- άρον την Εξεταστική για το σκάνδαλο των υποκλοπών, πήρε τα ρίσκα της. Αν και πολύ λελογισμένα. Γιατί, βεβαίως, μπορεί να «έθαψε» στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών το θέμα, όμως δημιούργησε την πιθανότητα να υπάρξει ένα κοινό πόρισμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όπως εύλογα καταλαβαίνει κανείς ένα κείμενο που θα είχε την υπογραφή των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (πόσο μάλλον του Μέρα 25 ή και του ΚΚΕ) θα ήταν μία εμφατική πολιτική δήλωση. Τέτοια που θα προοιώνιζε πολιτικές εξελίξεις για το επόμενο (και άκρως προεκλογικό) διάστημα.

Τα έως τώρα σημάδια πάντως δείχνουν πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Καμία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης δεν μιλά για τέτοιες διεργασίες ενώ οι επιμέρους τακτικές των κομμάτων δεν «κλίνουν» προς αυτή την κατεύθυνση.

Βέβαια στην πολιτική τίποτε δεν αποκλείεται και πολλές φορές υπάρχουν εκπλήξεις. Η συγκεκριμένη μάλιστα θα ήταν πολύ δυσάρεστη για το Μέγαρο Μαξίμου. Οψόμεθα…

Θα τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό, μήπως και ξαναβγούν.

«Τι να το κάνεις ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, άμα είναι να τινάξεις την μπάνκα στον αέρα». Η απορία αυτή όπως ακούγεται ταλαιπωρεί ιδιαιτέρως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ πρόκειται να πέσουν οι τελευταίες πινελιές στον προϋπολογισμό του 2023. Ως γνωστόν οι σχετικές διαδικασίες για την ψήφισή του ξεκινούν από τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο.

Τα υπουργεία ζητάνε, οι βουλευτές ζητάνε, οι περιφερειάρχες ζητάνε. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λείπουν εκείνοι που πιστεύουν ότι ο «λογαριασμός» του πολιτικού κόστους του σκανδάλου των υποκλοπών πρέπει να πληρωθεί αδρά. Από την άλλη όμως τα νούμερα «δεν βγαίνουν». Με κίνδυνο όπως εκτιμάται ο προϋπολογισμός του 2023 να αποδειχθεί «ναρκοπέδιο» για την όποια κυβέρνηση προκύψει.

Μάλιστα τις περισσότερες αντιρρήσεις και τεκμηριωμένες ενστάσεις φέρεται να έχει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σιωπηλό δημοσίως, αλλά λαλίστατο στις «εσωτερικές» διαδικασίες. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει προειδοποιήσει με πολύ έντονο τρόπο.

Συνεχίζει να ενοχλεί η Όλγα Κεφαλογιάννη

Σε …μόνιμο πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναδειχθεί η Όλγα Κεφαλογιάννη. Η βουλευτής Α’ Αθηνών που δεν δυσκολεύεται να εκφράσει είτε την διαφωνία της με κυβερνητικές επιλογές, είτε την δυσθυμία της, «τσίμπησε» την κυβέρνηση και σε ένα κομβικό για την περίοδο γεγονός: Την στελέχωση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Όταν το θέμα του διορισμού 8 μελών απασχόλησε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τη προηγούμενη εβδομάδα φρόντισε να παρατηρήσει πως «στο άρθρο 5 του ν.4912/22, προβλέπεται ότι δύο μέλη του 11μελούς Συμβουλίου, προτείνονται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τίθεται το ερώτημα, αν υπάρχει σχετική πρόταση». Στην Όλγα Κεφαλογιάννη ανέλαβε να απαντήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Δηλώνοντας ότι τα μέλη «έχουν καθυστερήσει να προταθούν από το Υπουργείο Υποδομών. Εκτιμώ, ότι πολύ σύντομα θα γίνει και αυτό».

Ίσως να μοιάζει ήσσονος σημασίας ο συγκεκριμένος διάλογος. Όχι όμως αν αναλογιστεί κανείς ότι από την συγκεκριμένη αρχή θα «περάσει» σχεδόν το σύνολο των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης. Το οικονομικό πακέτο δηλαδή που θα κρίνει – όπως πολλοί εκτιμούν- τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τυριά Μετσόβου

Στην …προβολή των προϊόντων της Ηπείρου το έριξε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Τυριά Μετσόβου και άλλα σχετικά δηλαδή.

Φρόντισε να κόψει την κορδέλα στις εκδηλώσεις που γίνονται στο Ζάππειο για την προώθηση των ηπειρώτικων αγροτικών προϊόντων, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διευκρίνισε μάλιστα πως «μέσα από το Κανάλι της Βουλής, θα συμβάλλουμε και εμείς, στην απαραίτητη προβολή αυτού του ηπειρωτικού ταλέντου, της ηπειρωτικής γεύσης, της ηπειρωτικής ποιότητας».

Η ευαισθησία του Προέδρου της Βουλής για την ιδιαίτερη πατρίδα του, είναι γνωστή. Όμως φαίνεται ότι στην τελική ευθεία για τις εκλογές το επόμενο 9μηνο θα φροντίσει να κάνει το …κάτι παραπάνω. Καθότι εκτός από 3ος στην τάξη πολιτειακός παράγοντας είναι και βουλευτής Ιωαννίνων, οπότε κάτι πρέπει να κάνει προκειμένου να επανεκλεγεί. Άλλωστε το πολιτικό προφίλ του δεν έχει υποστεί και λίγα, από την στιγμή που ανέλαβε να «καθαρίσει» για την κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version