Η επταετία Μητσοτάκη και ο “καραμανλικός” Κατρίνης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε 7 χρόνια πρόεδρος της Ν.Δ με ότι συνειρμούς αυτό δημιουργεί, στον ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνουν να συγκρατούνται για τις σχέσεις Ν.Δ και βασιλικού θεσμού ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε "καραμανλικά".

Η 7ετία

Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση έκανε χθες ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης αφού θυμήθηκε ότι ήταν η μέρα που κλείνει η …7ετία Μητσοτάκη. Όπως είπε σε εκδήλωση παρουσίασης του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε επτά χρόνια στη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Σε λίγους μήνες συμπληρώνει τέσσερα χρόνια ως Πρωθυπουργός».

Δεν ξέρουμε αν το σκέφθηκε καλά πριν κάνει την υπόμνηση. Γιατί στις σημερινές συνθήκες η 7ετία δημιουργεί άσχημους συνειρμούς. Ιδίως όταν είναι πρόσφατη η γνωμάτευση Ντογιάκου και την διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, που δεν την λες και …επίδειξη δημοκρατικής λειτουργίας. Πέραν αυτών υπάρχουν και τα «7 χρόνια φαγούρα» όπως και τα «7 χρόνια γρουσουζιά»…

Ο … «καραμανλικός» Κατρίνης

Με … «καραμανλική» φρασεολογία επιτέθηκε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, για το ζήτημα των υποκλοπών. Πράγμα παράδοξο μια και συχνά στον πολιτικό λόγο του καταγράφεται έντονη κριτική για την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας την περίοδο 2004-2009.

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για την γνωμοδότηση Ντογιάκου, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχιερέας της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, ενώ, δυστυχώς, φαίνεται ότι σε αυτή του την προσπάθεια επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την δικαιοσύνη».

Η έκφραση «Αρχιερέας» προφανώς θύμισε την φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Κωστας Καραμανλής δυο δεκαετίες πρίν, περιγράφοντας τον Κώστα Σημίτη, ως «Αρχιερέα της Διαπλοκής».

Στην άκρη της γλώσσας

Συγκρατούνται όπως φαίνεται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να μην ανοίξουν θέμα για τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το θεσμό της βασιλείας, με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Υποθέτουμε για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά ίσως και γιατί αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο θα «βόλευε» την κυβέρνηση αυτή την περίοδο ώστε να φύγουν «τα φώτα» από την υπόθεση των υποκλοπών.

Μια ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που φαίνεται πως το …είχε στην άκρη της γλώσσας του αλλά δεν το είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Κόκκινο. «Ας μην ανοίξουμε ξανά την περίοδο της αποστασίας, τον τρόπο με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λειτούργησε σε συνδιαλλαγή με το παλάτι και το τι έγινε στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης 1990-93» ανέφερε χαρακτηριστιά.

Περί εργατών γής

Ενδιαφέρουσα και μάλλον «εστέτ» η προσέγγιση του υφυπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με το γιατί στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη εργατών γης. Την παράθεσε σε νομοσχέδιο σύμβασης με την Αίγυπτο για την ελεγχόμενη έλευση εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα. Όπως είπε «δεν βρίσκονται Έλληνες εργαζόμενοι, αφού έχει σχεδόν μειωθεί κατά ήμισυ ο δείκτης ανεργίας» επίσης «γιατί έχει αυξηθεί το κόστος». Όπως δήλωσε επίσης «υπάρχει μία αβελτηρία από τους Έλληνες να επιστρέψουν στα χωράφια, να εμπλακούν με τις αγροτικές δουλειές».

Βέβαια όπως παρατήρησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης υπάρχουν και κάποια άλλα ζητηματάκια: Όπως για παράδειγμα το ότι η αύξηση του κόστους ζωής ανάγκασε 350.000 αλλοδαπούς εργάτες γης να φύγουν από την Ελλάδα. Όπως επίσης και το ότι η Ν.Δ από το 2019 κατάργησε η αυτόματη απόδοση ΑΜΚΑ στους μετανάστες που διαμένουν στην χώρα. Έτσι ώστε να είναι ορατοί στα συστήματα ασφάλισης και περίθαλψης.

Υποψήφιος …συνοδεία πιάνου

«Έκλεψε» τις εντυπώσεις – όπως πληροφορήθηκε η στήλη- ο Νικόλας Φαραντούρης που (φέρεται να) είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την μονοεδρική του νομού Κεφαλληνίας. στην κοπή πίτας του Δήμου Ιθάκης, προ λίγων ημερών.

Ένας από τους λόγους, εκτός από την πληθωρική του παρουσία, ήταν και οι ικανότητές του …στο πιάνο. Ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα ενέργειας συνόδευσε το μουσικό σχήμα του «νησιού του Οδυσσέα» σε παραδοσιακά τραγούδια της Επτανήσου. Ξεφεύγοντας έτσι από τα τετριμμένα της προεκλογικής περιόδου.

Ο Νικόλας Φαραντούρης φαίνεται να έχει «μπει» δυναμικά στην διεκδίκηση της εκλογικής νίκης, στον ανταγωνιστικό αυτό νόμο. Μάλιστα, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, ο δήμος Ιθάκης είναι καθοριστικός παράγοντας. Μιας και όποιος κερδίσει τις ψήφους του νησιού, παραδοσιακά παίρνει και την έδρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα