Η “φυσούνα” του Μητσοτάκη, το πραξικόπημα του Θεοχάρη και ο Οικονόμου Αή – Βασίλης

Η επεισοδιακή δραπέτευση του Μητσοτάκη από την Βουλή και πώς στήθηκε, ο Θεοχάρης δηλώνει ότι η ΕΥΠ αποτρέπει πραξικοπήματα και ο Οικονόμου μπήκε από την καμινάδα των τηλεοπτικών σταθμών να αφήσει κάτι δωράκια...

Ο κόπος του λογογράφου

Η αλήθεια είναι πως από την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή αυτό που πρέπει να πάρει τα εύσημα είναι ο λογογράφος του πρωθυπουργού. Πραγματικά θέλει μεγάλο κόπο για να βρεις εναλλακτικές φράσεις για να μην ειπωθεί η φράση «η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον Κ.Χατζηδάκη και το Κ.Φλώρο». Η πρόταση δηλαδή που δεν ήθελε – με τίποτε όμως – να εκστομίσει ο πρωθυπουργός, φοβούμενος ότι ίσως εκτεθεί στο μέλλον.

Έτσι επιστρατεύθηκαν όλες οι εναλλακτικές εκδοχές όπως το «δεν υπήρξα αποδέκτης πληροφορίας…», το «είναι αδιανόητο να υπαινίσεσθε…» και άλλα σχετικά. Όμως όσο πλούτο και αν διαθέτει η ελληνική γλώσσα (που διαθέτει) οι απανωτές ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν πάρα πολλές. Μετρήσαμε πάνω από 10 φορές που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το ερώτημα.

Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή χρειάστηκε η …φυσούνα, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποχωρήσει από το κοινοβουλευτικό «γήπεδο».

Αλλού είχε το μυαλό του ο Τασούλας

Αλλού φαίνεται πως είχε το μυαλό του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όταν γίνονταν χαμός χθες μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Μόνον έτσι εξηγείται ο διάλογός του με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση, ενώ μαίνονταν η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών

«Τόση προστασία, κύριε Πρόεδρε!» ανέφερε ο βουλευτής, αναφερόμενος προφανώς στην πολιτική αντιπαράθεση και την στάση του Προέδρου της Βουλής. «Τι φοβάστε;»

«Τι φοβάμαι; Τον κορονοϊό φοβάμαι και σας το συνιστώ», ήταν η απάντηση του Κώστα Τασούλα.

Πάντως παρά τους περισπασμούς του ο Πρόεδρος της Βουλής τα κατάφερε μια χαρά να οργανώσει την απόδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης του κανονισμού και του «εθιμικού δικαίου» της Βουλής.

Πραξικοπηματίες

Είναι αλήθεια πώς πολλά επιχειρήματα αναπτύχθηκαν χθες στην Βουλή προκειμένου να δικαιολογηθεί ή έως τώρα δράση της ΕΥΠ. Όμως το καλύτερο μας το είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, Χάρης Θεοχάρης. Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι με την υπηρεσία επί διοίκησης Κοντολέοντα είμασταν προστατευμένοι από …πραξικοπήματα. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Γερμανία.

Όπως σημείωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, «αυτές τις μέρες σε μια ευρωπαϊκή χώρα ένας ευγενής, κάποιοι στρατιωτικοί, ορισμένοι εν ενεργεία και ορισμένοι απόστρατοι, και κάποιοι άλλοι πολίτες απεργάζοντο πραξικόπημα κατά του πολιτεύματος. Εάν στη Γερμανία κυβερνούσαν άνθρωποι με τις δικές σας πολιτικές αντιλήψεις, αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες θα είχαν ήδη μπει σήμερα στην Μπούντεσταγκ».

Αν πάντως έψαχνε για ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν εκφράσει από συμπάθεια έως στήριξη σε πραξικοπηματίες ο Χάρης Θεοχάρης, είχε μερικούς στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας. Τρείς μάλιστα είναι και υπουργοί…

Τα δώρα του Οικονόμου στα κανάλια

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία τα δωράκια της κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες καναλιών στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που ήδη προωθεί στην Βουλή η κυβέρνηση: Μειώνεται κατά 100 ο αριθμός των υποχρεωτικά απασχολούμενων, παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία για να εκπέμπουν τα κανάλια με σήμα υψηλής ευκρίνειας ενώ πλέον επιτρέπεται να δίνεται διαφημιστικός χρόνος ως αντάλλαγμα αγοράς μετοχών μιας επιχείρησης. (Αυτό το τελευταίο είναι πολύ καλό γιατί δεν είναι υποχρεωμένο το κανάλι να δίνει λογαριασμό η να καταχωρεί την διαφήμιση αυτή).

Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, ως αρμόδιος υπουργός, «οφείλαμε να σταθμίσουμε το γεγονός ότι είμαστε σε μια χρονική περίοδο που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οι επιχειρήσεις». Διότι μάλλον – όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση – τα κανάλια είναι τα μεγάλα θύματα της ακρίβειας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο υπουργός Επικρατείας μπορεί πλέον να κυκλοφορεί στα τηλεοπτικά στούντιο με την …στολή του Άη Βασίλη. Δικαιωματικά του ανήκει με όσα είχε στον σάκο του.

Τα Data Centers

Πολύς ντόρος γίνεται για τα Data Centers και τις επενδύσεις που σχεδιάζονται.Η Google, η Amazon, η Microsoft αλλά και η Digital Realty (μέσω της ελληνικής Lamda Hellix) έχουν δρομολογήσει -ή έχουν ήδη ξεκινήσει- έργα πολλών δισεκατομμυρίων, πρωτοστατώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Πριν λίγες μέρες η Digital Realty, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Lamda Hellix, παρουσίασε το 4οData Center που κατασκευάζει στην Ελλάδα και το πρώτο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Athens 3 στο Κορωπί. Η Lamda Hellix λειτουργεί ήδη δύο Data Center στην Αττική ενώ εκτός από την Κρήτη κοιτάει επενδύσεις και στην Βόρεια Ελλάδα.

Mega project με Data Center τρέχει και η Microsoft, που περιλαμβάνει τρία Κέντρα Δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί. Ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 976.168.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 746.548.800 ευρώ θα αφορούν κεφαλαιουχικές δαπάνες, την αγοράς γης, την κατασκευή κτηρίων και τη προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού. Τα υπόλοιπα 229.620.000 ευρώ υπολογίζονται για λειτουργικές δαπάνες προσωπικού, κόστος συντήρησης κτηρίων και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Μάλιστα το οικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ.

Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται για τα ποσά αυτά. Αφού αναφέρουν, ότι οι “μπιζνες” αυτές δεν είναι εντάσεως εργασίας, σημειώνουν ότι ενέχουν λογικές transfer pricing, σημειώνουν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν τιμολογούνται στις χώρες από όπου προέρχονται οι εταιρείες – πελάτες. Τονίζουν, δε, ότι είναι ευπρόσδκετα αλλά δεν αλλάζουν την πίστα για την ελληνική οικονομία.

Η μάχη των drone

Στην αιχμή της αμυντικής θωράκισης της χώρας είναι και το πώς θα βρεθούν εκείνες οι ψηφιακές λύσεις που θα “κατεβάζουν” τα drone. Μάλιστα σχετική έρευνα είχε, με βάση πληροφορίες, ξεκινήσει πριν την πανδημία από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι για το “κτύπημα” στα εν λόγω “πετούμενα” δεν γίνεται μόνο από F 16. Άλλωστε αυτό κοστίζει αλλά από “έξυπνες” λυσεις πληροφορικής που “χτυπούν” την επικοινωνία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και του dorne. Όπως μαθαίνει η στήλη τα ρωσικά πληροφοριακά συστήματα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, είχαν εξεταστεί στο παρλεθόν, αν και βέβαια δεν μπορεί να ενταχθούν στο στράτευμα, ειδικά στη δεδομένη συγκυρία.

Κυβερνοέγκλημα

Πρόσφατη ήταν η κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ που “ταραξε” σε μια δύσκολη συγλκυρία τον Διαχειριστή. Άραγε διακριβώθηκε το “δια ταύτα” της επίθεσης, απαραίτητο για την επόμενη φορά που θα έρθει η απειλή;

Μεγαλώνει ο …. Γαλαξίας

Κινητικότητα καταγράφεται στο χώρο των σούπερ μάρκετ, όπου οι μεγάλοι μεγαλώνουν και οι μικροί αναζητούν στέγη ή «μαρκάρονται» από πιο ισχυρούς. Οπως,δε, πληροφορείται η στήλη η εταιρεία Πέντε ΑΕ, που έχει υπό την ομπρέλα της τα καταστήματα Γαλαξίας, που είναι στη χωρία των 10 μεγάλων, με όπλο τη ισχυρή της ρευστότητα σχεδιάζει εξαγορές για την ανάπτυξη του δικτύου.

Ραφήνα και Μήλος

Πλώρη για τη Μήλο και πάλι φαίνεται να βάζει ο «Πρέβελης» μετά από παύση λίγων μηνών. Το πλοίο που ανήκει πλέον στην Attica λόγω της εξαγοράς της ΑΝΕΚ έχει δρομολόγιο ήδη σε Κάσο Και Κάρπαθο, αλλά ήταν αίτημα και των επαγγελματιών της Μήλου να ξανά ξεκινήσει προσεγγίσεις.

Οι πληροφορίας λένε ότι ήταν σημαντική η παρέμβαση του υπουργού Επικράτειας κ. Γ. Γεραπετρίτη για να καλυφθεί το κενό στην Κάσο – Καρπαθο.

Πάντως η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή της χώρας θα δρομολογήσει στις γραμμές της Ραφήνα πλοίο για τις Κυκλάδες από τη νέα σεζόν σε μια ζώνη του Αιγαίου με άκρως εμπορικό ενδιαφέρον και βέβαια σημαντικό ανταγωνισμό.

Και μια και ο λόγος για ανταγωνισμό, σφαγή αναμένεται στη γραμμή Κυκλαδες – Κρήτη καθώς ήδη 4 ταχύπλοα ..συνωστίζονται!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα