Ο διαφημιστής Άδωνις και τα “κακά ξεμπερδέματα” της κυβέρνησης με τον Ράμμο

Μόνο σε καλό δεν θα βγεί στην κυβέρνηση το να "βάζει απέναντι" την ΑΔΑΕ όταν κυριαρχούν οι υποκλοπές, ενώ ο Άδωνις τα ...εμπλεξε λίγο με την διαφήμιση των "σουπερ μάρκετ". Τον Λι Κουαν Γου τον ξέρετε;

Κακά ξεμπερδέματα

Άσχημα ξεμπερδέματα θα έχει η κυβέρνηση με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο. Είναι προφανές εδώ και μήνες ότι δεν τον θέλει επικεφαλής της αρχής (γι αυτό και μεθοδεύει την εκπαραθύρωσή του και τον έλεγχο του συμβουλίου της ΑΔΑΕ). Όμως το να αγνοήσει την ΑΔΑΕ εντελώς στην σύνταξη του νομοσχεδίου για τις υποκλοπές τραβάει τα πράγματα στα άκρα. Να σημειωθεί ότι τέτοιο προηγούμενο μη διαλόγου με το αρμόδιο φορέα δεν έχει καταγραφεί.

Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα που έρχεται το νομοσχέδιο στην Βουλή η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της τους εξής: Την αντιπολίτευση σύσσωμη, την ΑΔΑΕ και τους περισσότερους συνταγματολόγους της χώρας. Αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε τις αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι είναι δεδομένο πως όποιος «γαλάζιος» βουλευτής το επιθυμεί θα έχει αρκετά «πατήματα» για να εκφέρει αντιρρήσεις. Ακόμη και να καταψηφίσει. Άλλωστε ονομαστική ψηφοφορία είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει η αντιπολίτευση.

Ο Άδωνις και τα Σούπερ-Μάρκετ

Έχει –προφανώς- την δική του αντίληψη για το τι σημαίνε «κρατική παρέμβαση» στην αγορά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Μας το απέδειξε χθες όταν αναφέρθηκε ονομαστικά σε δύο «αλυσίδες» σούπερ μάρκετ προκειμένου να εκφράσει την ευαρέσκειά του για τις μειώσεις τιμών που έκαναν. Παρενέβη ως …διαφημιστής η κράχτης. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά του, για την οποία συχνά-πυκνά επαίρεται.

Μόνο που σχεδόν ταυτόχρονα κατάλαβε την …γκάφα του. Έτσι έσπευσε να διορθώσει αναφέροντας αμέσως μετά δύο αλυσίδες ελληνικής ιδιοκτησίας, που έχουν άμεσο ανταγωνισμό με τις δύο πρώτες. Καλό το «καλάθι του νοικοκυριού» και όλες αυτές οι επικοινωνιακές φιέστες, αλλά μπορεί να πάθεις ζημιά στα καλά καθούμενα…

(Πάντως όπως πολλοί παρατηρούν τελευταία καλό είναι βρεί έναν τρόπο οι ανακοινώσεις του για το «καλάθι» να μην συμπίπτουν με τα δελτία της ΕΛΣΤΑΤ. Γιατί όταν ο Άδωνις δίνει «μειώσεις στα προϊόντα» και η στατιστική αρχή ανατιμήσεις 15% ο κόσμος συμπεραίνει πως κάποιος του λέει ψέματα. Και δεν είναι η ΕΛΣΤΑΤ).

Ο Λί Κουάν Γού. Ξέρετε ποιος είναι;

Πάντα ενδιαφέρουσες πληροφορίες ανακαλύπτει κανείς ακούγοντας τις ομιλίες του – πληθωρικού κοινοβουλευτικά- Γιάννη Βαρουφάκη. Μια από αυτές ήταν το ποιος ήταν ο πρώτος πολιτικός που άσκησε την τακτική των μηνύσεων κατά των αντιπάλων του για τα όσα έλεγαν στην Βουλή.

Σύμφωνα με το γραμματέα του Μέρα 25 «πρώτος διδάξας, ήταν ο Λι Κουάν Γιου, ο δικτάτορας-ιδρυτής της Σιγκαπούρης, ένας σπουδαίος Δεξιός, αλλά ενδιαφέρων τύπος, ο οποίος εξόντωνε τους πολιτικούς του αντιπάλους κάνοντάς τους αγωγή για πράγματα που είπαν εναντίον του μέσα στο κοινοβούλιο, πτωχεύοντάς τους και τελικά στερώντας τα πολιτικά τους δικαιώματα στη βάση του ότι ήταν πτωχευμένοι. Ο Λι Κουάν Γιου!»

(Η αναφορά του Γιάννη Βαρουφάκη έγινε με αφορμή την άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη μετά από μήνυση του Γιάννη Αλαφούζου, επειδή ο βουλευτής υποστήριξε στην Βουλή ότι ο εν λόγω εφοπλιστής μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο)

Γαλάζιες δυσαρέσκειες

Δεν βγαίνει δημόσια, αλλά πολλή γκρίνια καταγράφεται από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την συγκρότηση των κλιμακίων που περιοδεύουν στους νομούς της χώρας και οργανώνονται κεντρικά. Αυτό που κυρίως ενοχλεί είναι η παρουσία γενικών γραμματέων υπουργείων που απολαμβάνουν έντονης προβολής σε μία περίοδο (ατύπως) προεκλογικής. Η ηγετική ομάδα προωθεί τους δικούς της, λένε. Μιλώντας μάλιστα και για περιπτώσεις πουν «δεν τραβάνε με τίποτε». Κί είμαστε ακόμη στο 2022…

Νυχτερινή τροπολογία

Τετάρτη βράδυ κι έρχεται τροπολογία που αφορά μεταβιβάσεις ραδιοφωνικών σταθμών με ειδικό καθεστώς. Υποθέτουμε ότι κάποιος ήξερε πως θα κατατεθεί και αδημονεί. Καλώς τα δέχθηκε…

Ενεχυροδανειστήριο made in Italy

Ευκαιρίες για ανάπτυξη βλέπει στην Ελληνική αγορά η Pronto Pegno, εταιρεία με αντικείμενο τον ενεχυροδανεισμό. Η θυγατρική του Ομίλου Banca Sistema, μετά από έρευνα αλλά και “βλέποντας” κενό μετά την αποχώρηση της Eurobank από αυτή τη δραστηριότητα, ίδρυσε ελληνική εταιρεία, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του νέου της καταστήματος στην Αθήνα, στην οδό Σόλωνος, εκεί που άλλοτε ήταν η Εθνική.

Με βάση τα όσα αναφέρει η διοίκησή της η Pronto Pegno προσφέρει λύσεις ρευστότητας και μικροδανείων με μηνιαίο πέντε φορές χαμηλότερο από τον εδώ ανταγωνισμό. Έχει μάλιστα προλάβει ήδη εκτιμητές, μια δουλειά με καλές αμοιβές, όπως τονίζεται ενώ η κίνηση κρίνεται ικανοποιητική. Να σημειωθεί ότι η Banca Sistema άνοιξε το πρώτο υποκατάστημα της Pronto Pegno το 2016 στο Μιλάνο, από πρώην συνεργάτη του Μάριο Ντράγκι, όταν ήταν υπουργός στην γειτονική χώρα και τώρα είναι εισηγμένη στο Μιλάνο. Έχει, δε, αναπτύξει ένα δίκτυο 13 υποκαταστημάτων σε ολόκληρη την Ιταλία και τώρα κάνει το πρώτο της διεθνές άνοιγμα, επιλέγοντας τη χώρα μας.

Αισιοδοξία

Ο προϋπολογισμός του 2023 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, με βάση πληροφορίες, θα περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τουριστικά έσοδα ανάλογα με τα φετινά, ήτοι λίγο πάνω από τα 19 δις. ευρώ. Παρά τις αβεβαιότητες, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας θα πάει καλά παρά το ότι ταγορές, της Ανατολικής Ευρώπης, Ρωσία, Ουκρανία κτλ από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει επισκέπτες, έχουν παραμείνει κλειστές λόγω του πολέμου.

Τονίζεται, μάλιστα με νόημα, ότι στο μέτωπο του πολέμου θα υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις.

Επίσης στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι προωθούμενες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο δίνουν δυναμική, δημιουργούν ζήτηση και λειτουργούν “αντικυκλικά”, οπότε μπορούν να συγκρατήσει τα έσοδα σε υψηλά επίπεδα. Το θέμα, βέβαια, όπως αναφέρουν από τον κόσμο του τουρισμού που σταδιακά κάνει τη “σούμα” της χρονιάς, είναι τι γίνεται με τα έξοδα…

Πέντε σημεία

Σε πέντε περιοχές αναπτύσσεται η Costa Navarino στη Μεσσηνία, όπως ανέφερε σε εκδήλωση ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε.), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Όπως είπε όλες μαζί συνθέτουν ένα οικοσύστημα εμπειριών, με βασικό γνώμονα την αειφορία και στόχο την προσέλκυση διαφορετικών κοινών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μαϊμούδες…

Χιλιάδες τεμάχια απομιμητικών παιχνιδιών εντόπισαν, κατάσχεσαν και κατέστρεψαν ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε έλεγχο που διενήργησαν χθες 15 Νοεμβρίου, σε εισαγωγική επιχείρηση παιχνιδιών λιανικής και χονδρικής πώλησης στο κέντρο της Αθήνας, σε συνέχεια των ελέγχων που πραγματοποίησε η υπηρεσία το προηγούμενο διάστημα και αξιοποίησης σχετικών πληροφοριών. Στην επιχείρηση «έπεσε» πρόστιμο 80.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα