Ο “γραμμωμένος” Κυρανάκης και οι παρέες του Σταϊκούρα

Δεν έκανε του ...κεφαλιού του ο Κυρανάκης όταν είπε για πλούσιους που τρώνε πολλά μακαρόνια. Οι συζητήσεις του Σταϊκούρα για πλειστηριασμούς με funds και τραπεζίτες.

Ήταν απολύτως …«εντός γραμμής» ο Κυρανάκης

Και όμως: Ο Κυρανάκης με την προκλητική (όσο και αστεία) δήλωσή του σε τηλεοπτική εκπομπή σύμφωνα με την οποία διατηρείται ο υψηλός ΦΠΑ επειδή οι πλούσιοι τρώνε πιο πολύ από τους φτωχούς, δεν έκανε …του κεφαλιού του. Επρόκειτο για μία από τις (σπάνιες ίσως) φορές που δεν θέλησε να είναι «βασιλικότερος του βασιλέως» και δεν «τράβηξε» την κυβερνητική επιχειρηματολογία πιο μακριά από εκεί που πρέπει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωσή εναντίον του μιλώντας για «γελοιότητα» και την δήλωση σχολίασαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληγε: «Το μόνο που τους έχει μείνει να πουν είναι ότι έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη για να τα παίρνουν από όσους έχουν βίλες και να κάνουν κοινωνική πολιτική».

Μόνο που …το έχουν ήδη πει και μάλιστα δια στόματος του καθ’ύλην αρμόδιου, υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Στην εισηγητική του ομιλία για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2023 είχε υποστηρίξει ότι τον ΦΠΑ «το πληρώνει στο σύνολό της η κοινωνία, πλούσιοι και φτωχοί» λέγοντας στην συνέχεια τα χρήματα αυτά γυρίζουν στην κοινωνία μέσω των κυβερνητικών παροχών άρα «αυτός είναι ο ορισμός της άσκησης κοινωνικής πολιτικής».

Ως εκ τούτου ο Κυρανάκης δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επαναλάβει αυτό που έχει εμφανιστεί ως επίσημη κυβερνητική θέση. Με λίγα λόγια ήταν απολύτως «εντός γραμμής».

Στρίβειν δια του …ΕΣΡ

Επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος για θέματα ενημέρωσης Γιάννης Οικονόμου. Κάλεσε την ανεξάρτητη αρχή να παρέμβει απέναντι στα φαινόμενα «ακραίας κατάστασης σε βάρος θυμάτων, ιδιαιτέρως παιδιών, με την διακίνηση βίντεο και πληροφοριών γενετήσιου χαρακτήρα από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και διαδικτυακούς τόπους». Αναφερόμενος προφανώς στην υπόθεση του Κολωνού.

Όπως έλεγε της προάλλες απαντώντας σε ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα για το θέμα αυτό, δεν επιθυμεί ο ίδιος να κάνει παρέμβαση για το θέμα. Κάτι τέτοιο – υποστήριζε- θα ισορροπούσε δύσκολα ανάμεσα στις έννοιες της πρόνοιας και της …λογοκρισίας. Έτσι λοιπόν κατέφυγε στο ΕΣΡ.

Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε (κι ο Γιάννης Οικονόμου πολύ περισσότερο) πως το ΕΣΡ, εάν τελικά παρέμβει, θα το κάνει «κατόπιν εορτής». Οι χρονοβόρες διαδικασίες του οργάνου και η «αλλεργία» του απέναντι στην αμεσότητα είναι γνωστές εδώ και χρόνια.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα, δίχως να λογοκρίνει κανέναν, να εκφράσει την αποδοκιμασία της για συγκεκριμένες πρακτικές, συγκεκριμένων ανθρώπων, σε συγκεκριμένα κανάλια η ιστοσελίδες. Το έχει κάνει άλλωστε στο παρελθόν όταν …την βόλευε.

Έλα όμως που τώρα πρόκειται για τα ίδια MME που στηρίζουν με κάθε τρόπο την κυβερνητική πολιτική.

Βουλή καλεί Κεραμέως για τα ελληνόγλωσσα σχολεία στην Ε.Ε

Χθες το News 24/7 δημοσίευσε την επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας των Βρυξελλών, σχετικά με την πολύ κακή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ελληνόφωνα σχολεία στο Βέλγιο. Όπως φαίνεται όμως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνον στις Βρυξέλλες. Στα χέρια βουλευτών της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, φθάνουν περισσότερες επιστολές και από άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως την Γερμανία.

Μάλιστα ακόμη και η «γαλάζια» πλειοψηφία της επιτροπής δεν θέλησε να προσπεράσει το ζήτημα. Έτσι έχει ήδη σταλεί επιστολή από τον πρόεδρό της, Σάββα Αναστασιάδη, στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να προσέλθει και να ενημέρωση για την κατάσταση που υπάρχει. Έως στιγμής η Νίκη Κεραμέως δεν έχει απαντήσει και θυμίζουμε ότι δεν πρόκειται και για την υπουργό – πρότυπο στα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα…

Τι (δεν) μας είπε ο Σταϊκούρας;

Οκ το κατανοήσαμε πως ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν θα καταθέσει τροπολογία για να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τους δανειολήπτες που τα δάνεια τους έχουν αναλάβει τα funds. Αυτό που δεν κατανοήσαμε είναι …τι συζητούσε τόσες ημέρες που οι φήμες για νομοθετική ρύθμιση που θα «προσπερνούσε» τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου ώστε να απελευθερωθούν τα «αναγκαστικά μέτρα» έδιναν κι έπαιρναν.

«Πράγματι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών» είπε χαρακτηριστικά στην Βουλή. Δίχως όμως να μας εξηγήσει ποιοι πρότειναν τι.

Γιατί αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συζήτηση με τα funds προκειμένου να βρει έναν τρόπο να ικανοποιήσει τους στόχους και τις ορέξεις τους, καλό θα ήταν να το ξέρουμε. Γιατί τέτοιες σχέσεις κάποια στιγμή γεννούν όχι απλά τροπολογίες, αλλά νόμους ολόκληρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα