Ο κρυφός καημός του Βορίδη και οι νέες αγάπες Άδωνι- Καρανίκα

Ποια υπηρεσία υποψιαζόμαστε ότι θα ήθελε να διοικεί ο υπουργός Εσωτερικών ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης ανταλλάσει φιλοφρονήσεις με τον πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα

Ο Άδωνις επαινεί Καρανίκα (και τούμπαλιν)

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, να «κοκκίνησε» από το πάθος με το οποίο επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη το απόγευμα όταν ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε χθες, μια ημέρα αργότερα, να επαινέσει τον πρώην σύμβουλο του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Καρανίκα. Αιτία μια ομιλία του τελευταίου σε εκδήλωση για την ινδική κάνναβη, ένα πεδίο επενδύσεων που προωθεί έντονα το υπουργείο ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο twitter που συνοδεύει το βίντεο της παρέμβαση τους Ν.Καρανίκα «λόγοι ιστορικής Δικαιοσύνης επιβάλλουν να ανεβάσω και τον χαιρετισμό του κ. Νίκου Καρανίκα ο οποίος άνοιξε αυτό τον δρόμο και τότε τον είχα αδικήσει».

Είχε τους λόγους που πρόβαλλε το συγκεκριμένο βίντεο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αφού από τον Ν.Καρανίκα κατονομάζεται ως «κ.Άδωνις» και χαρακτηρίζεται «παρεξηγημένος υπουργός».

Ήρθε, τα ‘πε κι έφυγε η Κεραμέως

Ήρθε, μίλησε και απήλθε ταχύτατα χθες από την Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Αφού προηγουμένως στην ομιλία της «είπε» όλο το γνωστό non-paper της Ν.Δ για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Μίλησε για Καλογρίτσα, Νοvartis και όλα τα σχετικά. Δεν παρέλειψε και τα ζητήματα της Παιδείας όπου μίλησε για τον εκσυγχρονισμό που έφερε η πολιτική της.

Μάλλον πολύ σοφά έπραξε η υπουργός γιατί αν έμενε παραπάνω στο κοινοβούλιο θα χρειάζονταν να απαντήσει σε …δυσάρεστα θέματα. Βλέπετε λίγο αργότερα η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα παρατήρησε την φυγή της Ν.Κεραμέως, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να την ρωτήσει «για την κατάσταση που επικράτησε σήμερα στο Τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, όπου οι φοιτητές – ως άλλο «κρυφό σχολειό», έδωσαν μάθημα με φακούς, καθώς λόγω της βροχής σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο αμφιθέατρο, λόγω εισροής νερών».

Ο Μητσοτάκης καρτούν

Ομολογουμένως πρωτότυπη η παρομοίωση που χρησιμοποίησε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλους για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο πρωθυπουργός μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές. Όπως σχολίασε «παραπέμπω σε μια κλασική καρτουνίστικη εικόνα, όπου η γάτα τρέχει προς τον γκρεμό, βρίσκεται στον αέρα, εξακολουθεί να κάνει μερικά βήματα και πέφτει μόνο όταν κοιτάξει ότι από κάτω της δεν υπάρχει γη. Ακριβώς το ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη περάσει τον γκρεμό, το μόνο που μένει είναι να κοιτάξει κάτω για να καταλάβει ότι δεν πατάει πουθενά και να καταρρεύσει».

Ο Λένιν στην Βουλή

Δεν έλλειψε και ο …Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνωφ (Λένιν) από την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή. Αν και η βουλευτής που αναφέρθηκε σε αυτόν δε προέρχονταν από την πτέρυγα που θα περίμενε κανείς: Το ΚΚΕ. Αντιθέτως τον επικαλέστηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αικατερίνη Παπακώστα-Παλιούρα. Για την ακρίβεια ξεκίνησε την ομιλία της, λέγοντας πως «ο σοβιετικός ηγέτης Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν είχε πει πως η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα αδυναμίας»…

Θα ήθελε ο Βορίδης να διοικεί την ΕΥΠ;

Ο Μάκης Βορίδης δεν ήταν από αυτούς που «κρύφθηκαν» στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Αντιθέτως υπερασπίστηκε δεόντως το κόμμα του και σε αντίθεση με του περισσότερους υπουργούς αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτές ήταν απολύτως νόμιμες και τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια ΕΥΠ που θα μπορεί να παρακολουθεί βουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους. Τσεκουράτα λόγια.

Αυτό πάντως που έκανε εντύπωση ήταν πως όταν αναφέρθηκε στο πως λειτουργούν οι υπηρεσίες πληροφοριών σε άλλες χώρες αναφέρθηκε αποκλειστικά στο παράδειγμα της Βρετανία. Εκεί που όπως είπε η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών, σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδρούσε έντονα αν αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα.

Να υποθέσουμε πως κάτι …ανακαλύψαμε εδώ; Ίσως τον κρυφό καημό του νυν υπουργού Εσωτερικών να ήταν ο ίδιος διοικητής της ΕΥΠ;

Συνταγή εκλογών: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο Τάφος του Μεγαλέξανδρου και οι εξορύξεις

Μια άκρως ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκανε στη στήλη, σε σχέση με το μικροκομματισμό που συνοδεύει το όλο εγχείρημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων ο Γρηγόρης Στεργιούλης, πρ. διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ, πρ. διευθύνων σύμβουλος Enterprise Greece και μέλος του Συμβουλίου Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μας θύμισε ότι και πριν τις εκλογές του 2015, ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε “φουσκώσει” τις προσδοκίες για τις εξορύξεις και παράλληλα “σήκωνε” το θέμα με τα σημαντικά ευρήματα στην Αμφίπολη, που ωστόσο δεν παραπέμπαν στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ήταν ο διακαής πόθος του πρώην Πρωθυπουργού.

Σήμερα, έχουμε το “σίκουελ”, με τη “φασαρία” με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που ωστόσο η Βρετανική πλευρά έσπευσε να να κατασιγάσει, αλλά και πάλι το “φούσκωμα” των προσδοκιών για τις εξορύξεις. Ο κ. Στεργιούλης,μάλιστα, σημειώνει δύο σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αφενός αντικρούει το επιχείρημα της κυβέρνησης για καθυστερήσεις στην 5ετία της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι κατά την περίοδο εκείνη¨έγιναν πολλές σημαντικές κινήσεις.Αφετέρου, τονίζει ότι για το όλο θέμα απαιτείται σοβαρότητα, εθνική συνεννόηση, και κυρίως τεκμηριωμένες κινήσεις. Αναφέρει, δε, ότι στα προηγούμενα χρόνια, όταν ήταν στα τότε ΕΛΠΕ, για το θέμα, υπήρχε ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών και κυρίως όχι δηλώσεις και υπερφίαλες ανακοινώσεις που δεν στηρίζονται στα δεδομένα. Άλλωστε όπως σημειώνει για να πιστοποιηθούν βάσιμα στοιχεία για κοιτάσματα απαιτείται χρόνος, καθώς μόλις τελείωσαν σε δυο θαλάσσια τεμάχια, οι δισδιάστατες έρευνες του ειδικού σκάφους.

Quiz για την παραχώρηση του τμήματος στο λιμάνι της Καβάλας

Άραγε θα συνεχίσει, ως έχει η κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», που έχει αναδειχθεί ως Προτιμητέος Επενδυτής για την ανάληψη του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄, του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας ΑΕ.

Η υπο-παραχωρησιούχος κοινοπραξία «International Port Investments Kavala» απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κι έχει δεσμευτεί για σειρά επενδύσεων για την ανάπτυξή του. Το οικονομικό αντάλλαγμα για την υπο-παραχώρηση ανήλθε σε περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης, ο υπο-παραχωρησιούχος καλείται να υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης. Για να δούμε ποιοι από την κοινοπραξία θα τις υλοποιήσουν;

Δυναμικές κινήσεις της HIG

Ολοκληρώθηκε με βάση πληροφορίες της στήλης η εξαγορά ξενοδοχειακού συγκροτήματος – resort στην Κρήτη από τη «H.I.G. Capital Advisors LLC». Πάντως το εν λόγω σχήμα και ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, Γενικός Διευθυντής της Inventio, αποκλειστικός συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα, “τρέχει με χίλια”. Ήδη, έχει υλοποιημένες επενδύσεις 1 δις. ευρώ, και προγραμματισμένες 500 εκατ. ευρώ, ως το 2025. Έτσι το σχήμα είναι στην πρώτη τριάδα των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων βάση επενδύσεων μαζί με την CVC Partners και την BCP Pasrtnenrs.

H «H.I.G. Capital Advisors LLC» με δύναμη πυρός άνω των 52 δις δολαρίων ενεργητικό, στην Ελλάδα έχει επενδύσει από το 2014 και μετά συστηματικά και μακροπρόθεσμα τόσο για τη διάσωση προβληματικών εταιριών, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης τους, εξυγιαίνοντας τους και δίνοντας τους σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και στην εξαγορά εταιριών, με στόχο την σημαντική ανάπτυξη τους με έμφαση στην προστιθέμενη αξία.

Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μπήτρο υλοποιεί αυτή την περίοδο το μεγάλο real estate project της Χαλυβουργίας Ελλάδας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εξαγορά της ηγέτιδας εταιρείας logistics Βεϊνόγλου.

Το αυγοτάραχο και η εξωτερική πολιτική

Η εταιρία Τρικαλινός, ηγέτιδα στην παραγωγή και εμπορία Αυγοτάραχου και αλίπαστων, υποδέχτηκε στης 24 Ιανουαρίου δεκατέσσερεις υπαλλήλους του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών, με την επιμέλεια και το συντονισμό του ΣΕΒ.

Η επίσκεψη περιέλαβε τη ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους της πιστοποιημένης μονάδας της Τρικαλινός, την παρακολούθηση των διαδικασιών παραγωγής του αυγοτάραχου, όπου ο κ. Ζαφείρης Τρικαλινός, Πρόεδρος της εταιρίας, εξήγησε τις προκλήσεις και τα μυστικά της παραγωγής του ιδιαίτερου και πολυβραβευμένου κύριου προϊόντος της εταιρίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Χαλδούπης, Υπεύθυνος πωλήσεων της Τρικαλινός, παρουσίασε την εταιρία μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς/καινοτομίες που εφάρμοσε η τέταρτη γενιά της οικογένειας, προκειμένου να οδηγήσει την εταιρία στην πρωτοπόρα διεθνή πορεία της.

Η κ. Λίλα Κούρτη, Υπεύθυνη Εξαγωγών και Μάρκετινγκ της Τρικαλινός, εξήγησε τις διεθνείς προκλήσεις που η εταιρία αντιμετωπίζει στη δεκαπεντάχρονη εξαγωγική της προσπάθεια και τη συγκίνηση όλων των μελών της εταιρίας, κάθε φορά που τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε μια νέα και απαιτητική αγορά.

«Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και οι συντονισμένες δράσεις της κας. Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντριας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης και του κ. Απόστολου Μιχαλόπουλου, Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄, Διευθυντή της Β1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, να φέρουν τους νέους Εμπορικούς Ακολούθους σε γνωριμία με τις ελληνικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εξωστρεφή τους προσπάθεια, είναι σπουδαία. Πέραν της ουσιαστικής γνώσης του πλούτου και των υγειών επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας μας, με το βιωματικό αυτό τρόπο τα στελέχη Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών, αποκτούν γνώση των προκλήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να υπερκεράσουν, από τα πόστα τους στα Γραφεία ΟΕΥ της Ελλάδας στις χώρες του εξωτερικού», δήλωσε ο κ. Τρικαλινός.

Το ούζο κατακτά τη Γερμανία

Για τις προοπτικές της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών, ούζου και τσίπουρου και το «μεγάλο στοίχημα» κατάκτησης της διεθνούς αγοράς, μίλησε ο Κώστας Τσιλιλής, έφορος στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Το 73% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων είναι ούζο και εξάγεται. Στη Γερμανία μάλιστα εξάγεται το 43% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών και μάλιστα το βρίσκει εύκολα ο καταναλωτής σε όλα τα γερμανικά super market και το καταναλώνει και στο σπίτι του. Όσον αφορά το τσίπουρο, μην ξεχνάμε ότι η τυποποίηση του εφαρμόστηκε πριν τρεις δεκαετίες. Τα πρόσφαταστοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ανεβαίνει συνεχώς η εξαγωγή του. Μάλιστα, έχουμε αύξηση 65% από το 2020 ως το 2022», είπε ο κ. Τσιλιλής σχετικά με τις εξαγωγές των δύο κορυφαίων ελληνικών ποτών.

Ο Έλληνας παραγωγός ανέφερε ότι η κατάκτηση της διεθνούς αγοράς είναι το μεγάλο στοίχημα, ενώ τόνισε ότι το τσίπουρο και το ούζο έχουν κερδίσει την πρόκληση της ελληνικής αγοράς. «Κάθε μέρα τα ελληνικά ποτά κερδίζουν πόντους σε σχέση με τα εισαγόμενα, σε σχέση με το ουίσκι για παράδειγμα, το οποίο βλέπουμε να είναι πολύ πεσμένο εδώ και χρόνια. Νομίζω ότι το μέγεθος της ελληνικής ποτοποιίας, αν υπήρχε τρόπος να μεγαλώσει, θα μπορούσε να κάνει βήματα και στο εξωτερικό και σε αυτό το κομμάτι είναι η αρνητική πλευρά του θέματος, όπου με τους υψηλούς φόρους που έχουμε στην Ελλάδα και με την λαθρεμπορία που γίνεται εξαιτίας αυτού του γεγονότος, είμαστε από τις πρώτες χώρες σε ύψος στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

O ENOS

Σε Συνέντευξη Τύπου, σήμερα, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου παρουσιάζει τις δράσεις δεύτερου έτους της βραβευμένης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «ENOS», στα πλαίσια του διετούς προγράμματος «Ενημέρωση στα Κράτη Μέλη για τους Οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και την λελογισμένη κατανάλωση οίνων με χώρες στόχους Ελλάδα και Γερμανία».

Ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κύριος Κωνσταντίνος Ευσταθίου και η Διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ κυρία Μαρία Τριανταφύλλου, ο Master of Wine κύριος Κωνσταντίνος Λαζαράκης και ο Managing Director της AMUSE κύριος Βασίλης Μεντζελόπουλος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τη λελογισμένη κατανάλωση επώνυμου οίνου, καθώς και το Ενωσιακό καθεστώς που διέπει τους οίνους με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Η υλοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της ΚΟΑ Οίνου και συγκεκριμένα το μέτρο «Ενημέρωση στα Κράτη μέλη» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στόχος είναι να αναδειχθούν τα εγγενή, ανώτερα χαρακτηριστικά των υπό ενημέρωση οίνων, η εφαρμογή των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων που διέπουν την παραγωγή και την εμπορία, καθώς και η εφαρμογή πρότυπης αμπελουργίας όπου καλλιεργούνται οι οίνοι ενδιαφέροντος.

ΑΣΕΠ και οι 6.000 ενστάσεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα παρέδωσε. πρίν λίγες μέρες. την ετήσια έκθεση για το 2021 ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

Αναφερόμενος στο έργο του ΑΣΕΠ, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του 2021, η Υπηρεσία προκήρυξε 3.028 θέσεις τακτικού προσωπικού και διαχειρίστηκε πάνω από 240.000 αιτήσεις υποψηφίων, ενώ ταυτόχρονα επέβλεψε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού σε 13.826 θέσεις σε ΟΤΑ και φορείς ανά την Ελλάδα. Επίσης το ΑΣΕΠ κατάταξε 154.873 υποψηφίους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση δεκάδες τυπικά κριτήρια, ώστε να διοριστούν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της γενικής εκπαίδευσης για τα έτη 2021-2022 και 2022-2023. Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ υπογράμμισε ακόμη ότι το παραπάνω έργο συνδυάστηκε με τις αυξανόμενες διαδικασίες επιλογής διευθυντικών στελεχών του δημοσίου.

«Το ΑΣΕΠ αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε τον γραπτό διαγωνισμό, εκδικάζουμε 6.000 ενστάσεις εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και εκδίδουμε άμεσα τις προκηρύξεις για την κατάταξη 150-200.000 εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης. Και παράλληλα, προχωράμε τις διαδικασίες πρόσληψης με τυπικά μόρια» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου παραδίδοντας την έκθεση και συμπλήρωσε: «Προσανατολισμένοι στην αποστολή μας, ήτοι τη διεξαγωγή των διαδικασιών προσλήψεων με διαφάνεια, αντικειμενικότητα, αξιοκρατία και ανεξαρτησία, συνεχίζουμε να εδραιώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, βελτιώνοντας τις διαδικασίες μας, μαθαίνοντας από τα λάθη μας και ερχόμενοι σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και, βέβαια, τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα