Το κάστρο Windsor, ο Τζαβάρας και η μεγάλη καρδιά του Κοντολέοντα

Τοξικά προβλήματα με σκάνδαλα υποκλοπών απασχολούν τον πρωθυπουργό λίγο πριν συναντήσει τον Κάρολο τον 3ο, αλλά ευτυχώς ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ειναι μεγαλόκαρδος και τα παίρνει όλα πάνω του.

Στο κάστρο Windsor να σκέφτεσαι τον Τζαβάρα;

Ένα δίκιο πρέπει να του το δώσουμε του πρωθυπουργού. Να είσαι στο Λονδίνο, να ετοιμάζεσαι για επίσκεψη στο Κάστρο Windsor όπου θα συναντήσεις τον νέο Βασιλιά τoυ Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολο τον 3ο, ο οποίος (όπως βλέπετε στην φωτογραφία υποδέχεται εγκάρδια το πρωθυπουργικό ζεύγος) και να σε απασχολεί τι θα ψηφίσει ο Τζαβάρας κι ο Βλάχος στην επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές; Ε δεν πάει. Γι αυτό και το ανέθεσε στον Θανάση Μπούρα το πρόβλημα κι αυτός το έλυσε μια χαρά.

Αφήστε που μετά από μια τέτοια επίσκεψη, σε συνθήκες απόλυτης χλιδής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει από εβδομάδα να τρέχει πάλι στις γειτονιές και να κάνει «το παιδί του λαού». Καθότι μυρίζει εκλογές και δυστυχώς σε αυτή την χώρα έχουμε αποκτήσει αυτή την κακιά συνήθεια να ψηφίζουμε και να μην κληρονομείται η εξουσία.

Μεγάλη καρδιά

Αυτό που μπορούμε πάντως να εικάσουμε από την χθεσινή κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών είναι ότι αυτός ο Παναγιώτης Κοντολέοντας (πρώην διοικητής της ΕΥΠ) πρέπει να είναι …μεγάλη καρδιά. Δέχεται αγόγγυστα πρώτα τον πρωθυπουργό και μετά τον ανιψιό του να «τα ρίχνουν» όλα σε αυτόν.

Γιατί αν πιστέψουμε όσα κατατέθηκαν ο διοικητής ήταν αυτός που από μόνος του αποφάσισε να παρακολουθήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως – φανταζόμαστε- κι οποιονδήποτε άλλον προκύψει στην συνέχεια.

Υποθέτουμε βέβαια ότι η μεγαλοθυμία του πρώην διοικητή της ΕΥΠ σχετίζεται και με το απόρρητο που καλύπτει τις δραστηριότητες της θέσης του. Τέτοιο που να μην διευκολύνει, εισαγγελικές έρευνες.

Παραδειγματική ατιμωρησία

«Η Ελληνική Αστυνομία, διέπεται από πειθαρχία, δομική επάρκεια και πλαίσιο αυτοελέγχου, διαθέτοντας αποτελεσματικούς μηχανισμούς λογοδοσίας για εκείνες τις περιορισμένες αριθμητικά αποκλίνουσες συμπεριφορές, οι οποίες ότι όχι μόνο ελέγχονται, αλλά και τιμωρούνται παραδειγματικά». Αυτά είπε χθες στην Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου με αφορμή την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον οπαδών του Άρη που είχαν μεταβεί στο Περιστέρι για το μάτς με τον Ατρόμητο.

Στην επίθεση εκείνη (ας τη θυμηθούμε εδώ για να θαυμάσουμε τον …αυτοέλεγχο) άνοιξαν κεφάλια, έσπασαν χέρια και καταγράφθηκαν μώλωπες και κατάγματα. Η παραδειγματική τιμωρία στην οποία αναφέρθηκε ο Λευτέρης Οικονόμου ήταν η μετακίνηση ενός άνδρα των ΜΑΤ από την μονάδα του…

Τίποτε …φραγκοδίφραγκα θα είναι

Πολύ ενδιαφέρουσα η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ένα συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ήδη έχει κατατεθεί και οδεύει για ψήφιση. Αφορά το άρθρο 7 για το οποίο αναφέρεται πως με τις προβλέψεις του «συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 27/1975 περί φορολογίας πλοίων με την υπαγωγή στον φόρο χωρητικότητας, των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης πλοίων, που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με ναυλωμένα πλοία υπό τους ειδικότερους στην υπό ψήφιση διάταξη όρους».

Στην συνέχεια όταν γίνεται η αποτίμηση του κόστους των ρυθμίσεων το ελεγκτικό συνέδριο αναφέρει γενικώς ότι θα υπάρξει «ετήσια μείωση των εσόδων από την υπαγωγή στον φόρο χωρητικότητας, των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης πλοίων, που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με ναυλωμένα πλοία». Δίχως όμως να εκτιμά το ποσό στο οποίο αυτή αντιστοιχεί. Πράγμα κάπως περίεργο γι ένα όργανο που συντάσσει εκθέσεις ακριβώς για τον λόγο αυτό.

Αλλά γιατί να δίνουμε σημασία; Εφοπλιστικές δραστηριότητες μεταφοράς φορτίων αφορά. Σίγα τα κέρδη που υπάρχουν εκεί και τους φόρους που τους αντιστοιχούν. Τίποτε φραγκοδίφραγκα θα είναι…

Ιατρική απορία

Εύλογη η απορία της Ματίνας Παγώνη, Προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, όταν ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να δουλεύουν και σε ιδιωτικές κλινικές: «Όλοι γνωρίζετε τις υποδομές, όλοι ξέρετε τις αίθουσες χειρουργείων και όλοι ξέρετε τα τραπέζια, όταν τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το απόγευμα, στις 18.00, 19.00 και 20.00, πότε θα γίνουν τα απογευματινά χειρουργεία; Πότε θα γίνουν, δύο φορές την εβδομάδα, τα έξτρα χειρουργεία για να μπορούν οι γιατροί αυτοί να πάνε να χειρουργήσουν και σε ιδιωτικές κλινικές;»

Εύλογη αλλά και …αναπάντητη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα