Αγγελάκης: Οι επενδύσεις κόντρα στην κρίση και οι επερχόμενες ανατιμήσεις

Αγγελάκης: Οι επενδύσεις κόντρα στην κρίση και οι επερχόμενες ανατιμήσεις
Πτηνοτροφική εταιρεία Αγγελάκης Αγγελάκης

Η καθετοποιημένη πτηνοτροφική και εμπορική εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις ύψους 30 εκατ.ευρώ, εντασσόμενη στα προγράμματα του ΤΑΑ. Αυξήσεις 6% - 17% στις τιμές του κοτόπουλου και έπεται συνέχεια.

Επενδυτικό πλάνο ύψους 30 εκατ.ευρώ προγραμματίζει η πτηνοτροφική εταιρεία Αγγελάκης, το οποίο όπως ανάφερε ο επικεφαλής της Θάνος Αγγελάκης «θα φέρει την κερδοφορία τα επόμενα χρόνια».

Σε σχετική δημοσιογραφική παρουσίαση, η διοίκηση της εταιρείας που συμπληρώνει 60 χρόνια λειτουργίας, αναφέρθηκε τόσο στους αναπτυξιακούς στόχους της στην εσωτερική αγορά, όσο και στην περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγών προϊόντων κοτόπουλου.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι προκλήσεις που δημιουργούν οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ζωοτροφές αλλά και η επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους, με τον κ. Αγγελάκη να κάνει λόγο για ένα επίσης δύσκολο 2023. Σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις, σημείωσε ότι από την άνοιξη του 2021 μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 80% το κόστος ζωοτροφών, ενώ συνολικά το λειτουργικό κόστος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 20% – 30%, έως σήμερα.

Οι παραπάνω ανατιμήσεις δεν ήταν δυνατό να απορροφηθούν με αποτέλεσμα στο τέλος του 2021, η Αγγελάκης να προχωρήσει σε αύξηση τιμών κατά 6% μεσοσταθμικά, τάση που ωστόσο εντάθηκε το 2022 (αυξήσεις 17% έως σήμερα) με την εταιρεία να προγραμματίζει νέες αυξήσεις έως το τέλος της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το ύψος. Κατά τον κ. Αγγελάκη, οι αυξήσεις έρχονται σταδιακά – καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις με κλειστά συμβόλαια – προς διάφορους πελάτες, ωστόσο κρίνονται ασταμάτητες εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων. Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε πως το ελληνικό κοτόπουλο παραμένει από άποψη τιμής ανταγωνιστικό έναντι του εισαγόμενου.

Σε αυτό το περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας και ανατιμητικών παραγόντων ωστόσο η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει τους πόρους του ΤΑΑ προχωρώντας σε ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα. Προηγουμένως, η εταιρεία Αγγελάκης ήρθε σε συμφωνία για ρύθμιση NPL δανείου με την PQH, με τον κ. Αγγελάκη να εκτιμά ότι το σύνολο του οφειλόμενου ποσού θα αποπληρωθεί μέσα στο 2022.

Στο νέο πλάνο επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ, για το οποίο η εταιρεία έχει καταθέσει δύο αιτήσεις αναμένεται η χρηματοδότηση κατά 50% από το ΤΑΑ, 30% από τράπεζες (Optima, Alpha, Πειραιώς) και κατά 20% ίδια συμμετοχή της εταιρείας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ των άλλων την επέκταση της μονάδας πτηνοτροφίας, την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των μονάδων επεξεργασίας προϊόντων, νέες αποθηκευτικές μονάδες ( με ψύξη και κατάψυξη), επέκταση του εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών αλλά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, και τέλος την εκμετάλλευση αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, αλλά και την εξαγορά ενοικιαζόμενου εκκολαπτηρίου.

Κατά τον κ. Αγγελάκη η ολοκλήρωση των παραπάνω επενδύσεων θα επιφέρει μείωση του λειτουργικού κόστους στα επίπεδα του υφιστάμενου κύκλου εργασιών, ενώ θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Η εταιρεία αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών το 2022 στα 40 εκατ. ευρώ (+35% έναντι του 2021), όταν μόλις το 2017 ο κύκλος εργασιών της ήταν στα 11,8 εκατ. ευρώ.

Από την παραπάνω αύξηση του 35%, ποσοστό 17% αφορά στις αυξήσεις τιμών, ωστόσο υπάρχει και οργανική ανάπτυξη σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και στην εμβάθυνση της παρουσίας της εταιρείας στην εσωτερική αγορά.

Σήμερα το 10% της παραγωγής της Αγγελάκης εξάγεται (Ντουμπάι, Τσεχία, Ουγγαρία) και αναμένεται η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην ελληνική αγορά ιδίως σε ότι αφορά τα επώνυμα προϊόντα της φίρμας «Ελαιοπουλάκι» αλλά και νέων σειρών ready to cook προϊόντων κοτόπουλου.

Ο κ. Αγγελάκης τέλος τοποθετήθηκε και με το θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας Ελλάδας, σημειώνοντας ότι νομοτελειακά θα υπάρξει νέος κύκλος συγκέντρωσης στον κλάδο, καθώς μερίδα των υφιστάμενων παικτών βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, αλλά και γιατί το μέγεθος της ελληνικής αγοράς δεν επιτρέπει με ανταγωνιστικούς όρους την ύπαρξη πολλών παικτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version