Αποσύρει το ενδιαφέρον του για τον ΟΠΑΠ ο Σωκράτης Κόκκαλης

Αποσύρει το ενδιαφέρον του για τον ΟΠΑΠ ο Σωκράτης Κόκκαλης

Διαβάστε τι αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στη γενική συνέλευση των μετόχων

Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα αναφορικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Το ποντίκι”, ένας από τους κεντρικούς  παίκτες, ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης με επιστολή που απέστειλε -αμέσως μετά την έγκριση  της σύμβασης του  από τη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ, για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Intralot ως τεχνολογικού παρόχου- στην  οποία ξεκαθαρίζει τα εξής:

– Ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει  τον Οργανισμό.

– Ότι, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση (cash collateral) τη νέα σύμβασή του με τον ΟΠΑΠ.

 Με τον τρόπο αυτόν ο Σωκράτης Κόκκαλης, όπως επισημαίνει η εφημερίδα:

“Αδειάζει» την επιχειρηματολογία που συνέδεε τη σύμβαση τεχνολογικού παρόχου με τη διεκδίκηση του  Οργανισμού. Έτσι δεν μπαίνει στον περιγραφόμενο “πόλεμο” και αφήνει το γήπεδο ανοικτό για τους επίδοξους μνηστήρες. Άλλωστε, όπως ήταν από καιρό ξεκάθαρο, ο ίδιος ούτως ή άλλως θα διατηρούσε τη στρατηγική θέση του τεχνολογικού παρόχου στον Οργανισμό, συνεπώς μάλλον αφήνει τους υπόλοιπους υποψηφίους να… φάνε τα μουστάκια τους.

Κανείς δεν ξέρει βέβαια ποια θα είναι η τύχη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, ούτε ποια σχέση θα διαμορφώσει ο νέος ιδιοκτήτης με τον Κόκκαλη. Αυτά θα τα μάθουμε αργότερα, αλλά ας κρατήσουμε ότι έτσι ή αλλιώς θα είναι πολύ δύσκολο και κοστοβόρο για τον όποιο νέο ιδιοκτήτη να αλλάξει τον τεχνολογικό πάροχο όταν μάλιστα ο Κόκκαλης επί περίπου 30 χρόνια εξυπηρετεί τον ΟΠΑΠ.”

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα  σήμερα οι όροι που έχουν διαμορφωθεί έχουν επιδεινώσει τόσο τη θέση του ΟΠΑΠ, όσο και τις “προσδοκίες” για την επικείμενη πώληση του.. Η προθεσμία των τελικών προσφορών εκπνέει στις 22 Απριλίου, αλλά κυβερνητικοί χειρισμοί σίγουρα μειώνουν την αξία του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για το ιντερνετικό στοίχημα,   με την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου να επιχειρήσει να επιβάλλει μονοπώλιο  διακόπτοντας κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα, ακόμα και εταιρειών που είχαν κινήσει διαδικασίες για να λάβουν αδειοδότηση, επέφερε τη γνωμοδότηση του Ευρωδικαστηρίου που βάζει όρια στο αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ να οργανώνει και να εκμεταλλεύεται τυχερά παιχνίδια.

Στο συγκεκριμένο θέμα  άλλωστε είχε αναφερθεί  με αποκλειστικά ρεπορτάζ το NEWS 247.

Το δεύτερο σημείο που απομειώνει την αγοραστική αξία του οργανισμού, είναι η επιβολή φόρου 10% επί των κερδών  στους παίκτες.

Ένα τρίτο θέμα είναι  ότι το ΤΑΙΠΕΔ, επέμενε ότι το τίμημα του 33% θα αποτιμηθεί στη βάση της χρηματιστηριακής αξίας , δηλαδή σ’ ένα ποσό περί στα 800 εκατ. ευρώ , χωρίς να συνυπολογίζεται η υπεραξία του οργανισμού αλλά και οι άδειες για βιντεολόττο. Χαρακτηριστικό είναι  σύμφωνα με ειδικούς  της αγοράς εκτιμάται ότι το κράτος θα έπρεπε να εισπράξει για το 33% του ΟΠΑΠ, ένα  ποσό, από 1,65 έως 2 δισ. ευρώ.

Κόντρα “μνηστήρων”  

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικές εβδομάδες  και ενω δεν είχε ακόμα γνωστοποιηθεί η “απόσυρση Κόκκαλη”, δύο από τους σημαντικότερους διεκδικητές του ΟΠΑΠ, οι κοινοπραξίες των κ.κ Δημήτρη Μελισανίδη και Δημήτρη Κοπελούζου, είχαν στείλει επιστολές , όπου εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους. για την ανάθεση του συμβολαίου του τεχνολογικού παρόχου  στην Intralot.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, έχουν αποσύρει οι εταιρείες Texas Pacific και Third Point. Απομένει να δούμε ποιοι θα υποβάλλουν τελικά προσφορές μέχρι τις 22 Απριλίου και τι ύψος θα έχουν αυτές. Την ίδια στιγμή γνώστε του χώρου δεν αποκλείουν  ακόμα και το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να κηρυχτεί άγονος. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα