Το αλκοολούχο που ‘τρέχει’ με 70% και καμία ελληνική εταιρία δεν μπορεί να φτιάξει

Το αλκοολούχο που ‘τρέχει’ με 70% και καμία ελληνική εταιρία δεν μπορεί να φτιάξει

Μέσα στα χρόνια της κρίσης ένα προϊόν που διακινείται από ζυθοποιίες παρουσιάζει στην Ελλάδα αλματώδη άνοδο όμως η παραγωγή της απαγορεύεται στην χώρα μας

Μπορείς να την εισάγεις αλλά δεν μπορείς να την παράξεις. Ο λόγος για τον μηλίτη την ιδιαίτερα δυναμική κατηγορία που διακινείται από τις ζυθοποιίες και  η οποία μέσα στα χρόνια της κρίσης παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων της τάξης του 70%. Καθώς ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1922 απαγορεύει (μεταξύ των άλλων) την χρήση φρούτων στην παραγωγή παρεμφερών προς την μπύρα προϊόντων, το 100% του συγκεκριμένου τύπου μπύρας εισάγεται.

Την πληροφορία αυτή έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η διευρυμένη πλέον Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών η οποία προτείνει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την την υλοποίηση μιας δέσμης 5 προτάσεων που – χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό- μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην ανάπτυξη καινοτομίας, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας και τελικά στη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Σχετικά με τον μηλίτη είναι χαρακτηριστικό ότι ελληνική μικροζυθοποιία βρίσκεται σε συζητήσεις για την παραγωγή του σε συνεργασία με ολλανδική ζυθοποιία ενώ διαθέτει την τεχνογνωσία και τις εγκαταστάσεις για την παράξει εδώ.

Οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών για την ανάπτυξη του κλάδου συνδέονται μεταξύ άλλων με τα ακόλουθα:

1. Προσφορά ευέλικτου πλαισίου για τη χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές.

2. Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%

3. Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.

4. Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου. 

5. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παρά την μείωση στην κατανάλωση η οποία έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την ύφεση και την αύξηση της φορολογίας – σ.σ. το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο διπλασιασμός του Ειδικού φόρου η πτώση της κατανάλωσης ήταν της τάξης του 13-15% – ο κλάδος παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 13 μόλις εταιρείες το 2009, αριθμεί 35 εταιρείες το 2016.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση ο κλάδος της Ζυθοποιίας αποτελεί σήμερα πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα για το 2015 να ανέρχονται σε 640 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δις ευρώ.

Είναι τέλος σημαντικό να σημειωθεί ότι σήμερα, ο κλάδος των Ζυθοποιών συνιστά επίσης έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες για την χώρα διατηρώντας 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ενεργά 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές ενισχύοντας ουσιαστικά την εγχώρια γεωργική παραγωγή μέσα από προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα