ΔΕΗ: Τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων

ΔΕΗ: Τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων
Στιγμιότυπο από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ Eurokinissi

Σε τροχιά εξυγίανσης, σε λειτουργικό τουλάχιστον επίπεδο, δείχνει να μπαίνει η ΔΕΗ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη EBITDA στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώνονται στα 457 εκατ. ευρώ.

Επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 457,3 εκατομμύρια ευρώ κατέγραψε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού το α’ εξάμηνο του 2020, συνεχίζοντας σε τρίτο σερί τρίμηνο θετικές επιδόσεις με αυξημένη λειτουργική κερδοφορία και επαναλαμβανόμενο EBITDA 275,3 εκατομμύρια ευρώ κατά το β’ τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για το α’ εξάμηνο του 2020, τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 51,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 318,4 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η μείωση παραγωγής από λιγνίτη έφτασε στο 47,8% σε επίπεδο εξαμήνου.

Για υπέρβαση του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση για το σύνολο του έτους με την λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στην περιοχή των 850 – 900 εκατ. ευρώ κάνει λόγο στη δήλωσή του ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.

Ο ίδιος κάνει αναφορά στον εκσυγχρονισμό του μοντέλου εξυπηρέτησης των πελατών, στην επιτάχυνση  του πλάνου ψηφιακού μετασχηματισμού και στην εξασφάλιση νέων πηγών ρευστότητας, ενώ επισημαίνει ότι η ΔΕΗ στο πλαίσιο υλοποίησης των στρατηγικών της προτεραιοτήτων προωθεί την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη, την απόσυρση των μονάδων στο Αμύνταιο εντός του Σεπτεμβρίου, την υλοποίηση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων και τον διαγωνισμό για την προμήθεια 1.000 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2020, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε:

«Το β΄ τρίμηνο του 2020 ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής λειτουργικής κερδοφορίας με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να ανέρχεται σε € 275,3 εκατ. ενισχύοντας την θετική τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων. Για το σύνολο της περιόδου, το EBITDA διαμορφώθηκε σε € 457,3 εκατ., απόδοση η οποία μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τον στόχο που έχουμε θέσει για το σύνολο του έτους με την λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στην περιοχή των € 850 – 900 εκατ. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της μείωσης της τιμής χονδρεμπορικής αγοράς και του φυσικού αερίου συνεχίστηκε, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά € 234 εκατ. λόγω των αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων.

Παρά τις θετικές οικονομικές επιδόσεις, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, ειδικά στο τρέχον πρωτόγνωρο περιβάλλον. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19 λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία του προσωπικού μας, αλλάζουμε και εκσυγχρονίζουμε το μοντέλο εξυπηρέτησης των πελατών μας εισάγοντας νέες υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ θωρακίζουμε παράλληλα την Εταιρεία επιταχύνοντας το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού και εξασφαλίζοντας νέες πηγές ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη υπογραφή νέας γραμμής χρηματοδότησης € 160 εκατ. με την EBRD, καθώς και η προώθηση των συναλλαγών τιτλοποίησης απαιτήσεων, οι οποίες αθροιστικά αναμένεται να ενισχύσουν την ρευστότητα κατά € 500 εκατ. τους επόμενους μήνες, συναλλαγές οι οποίες αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ από διεθνώς αναγνωρισμένους επενδυτές για την στρατηγική που έχουμε επιλέξει και ακολουθούμε.

Συνεχίζουμε την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας με την προώθηση της κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη, την απόσυρση των μονάδων στο Αμύνταιο εντός του Σεπτεμβρίου, την υλοποίηση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων και τον διαγωνισμό για την προμήθεια 1.000 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.»

Κωστής Χατζηδάκης: «Τα κέρδη της ΔΕΗ δείχνουν την πρόοδο που έχει γίνει- Η προσπάθεια συνεχίζεται»

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2020 της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το γεγονός ότι η ΔΕΗ κατέγραψε κέρδη προ φόρων 55 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020 ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019 είχε ζημίες 318 εκατ. ευρώ είναι μια απτή απόδειξη όχι μόνο της προόδου της ΔΕΗ, αλλά και της συντονισμένης προσπάθειας που καταβλήθηκε γι’ αυτό τους τελευταίους 12 μήνες.  Οι γκρίζες ημέρες των προηγούμενων ετών, αλλά ιδίως του 2020  είναι πίσω για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται με σοβαρότητα, αλλά και με ταχύτητα.

-Ο νόμος 4643/2019 για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ (διευθυντικά στελέχη από την αγορά, διευκόλυνση προμηθειών, κατάργηση μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους) θέτει τις βάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης.

-Η απολιγνιτοποίηση προχωρά με φροντίδα για τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες και με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα περιορίζει σημαντικά το προσωπικό και θα καλυφθεί από την ίδια τη ΔΕΗ, χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων και των ασφαλιστικών ταμείων.

-Μια «πράσινη» ΔΕΗ γεννιέται. Έχουν ήδη υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες για έργα ΑΠΕ με μια σειρά εταιρειών. Ενώ η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση, δημιουργώντας δίκτυο φορτιστών σε όλη τη χώρα.

-Τέλος, ξεκινά σε δυο μήνες η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας) που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη. Στόχος η περαιτέρω ταμειακή ενίσχυση, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ αλλάζει και μαζί της και η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα. Δεν σταματάμε την προσπάθεια. Την συνεχίζουμε και την εντείνουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα