Δεν φαντάζεσαι τις ιστορίες που κρύβουν πίσω τους δύο προϊόντα καθημερινής περιποίησης

Δεν φαντάζεσαι τις ιστορίες που κρύβουν πίσω τους δύο προϊόντα καθημερινής περιποίησης
Shutterstock

Υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Έχεις σκεφτεί, όμως, τη συναρπαστική ιστορία που τα συνοδεύει μέχρι να φτάσουν στα χέρια σου;

Η ζωή μας κυλάει σε fast forward. Υποχρεώσεις στο γραφείο, εξωτερικά ραντεβού, επιστροφή στο σπίτι, ξεκούραση και πάλι από την αρχή. Τα περισσότερα από αυτά που κάνουμε μέσα στην ημέρα, τα κάνουμε σχεδόν μηχανικά. Θα ξυπνήσουμε, θα ξυριστούμε, θα φάμε, θα ντυθούμε, θα φύγουμε από το σπίτι, θα γυρίσουμε, θα κάνουμε μπάνιο και θα κοιμηθούμε.

Σπάνια θα δώσουμε σημασία στις λεπτομέρειες. Κι όμως, όσο κλισέ κι αν ακούγεται είναι αυτές που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά. Τα προϊόντα, τα οποία υπάρχουν στη ζωή μας κάνοντάς την πιο εύκολη και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, αποτελούν αυτές τις μικρές λεπτομέρειες.

Αν πατούσαμε για λίγο το pause και ρίχναμε μια ματιά στις ιστορίες που κρύβουν από πίσω τους αυτά τα προϊόντα, ίσως την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιούσαμε, θα τα βλέπαμε με άλλα μάτια. Ίσως αν μαθαίναμε λίγα πράγματα για το πώς ‘γεννήθηκαν’, αλλά και το πώς έφτασαν τελικά στα χέρια μας, μάς έδινε ένα έξτρα κίνητρο για να τα χρησιμοποιήσουμε εκ νέου.

Στην πραγματικότητα υπάρχει μια, πολλές φορές, εντυπωσιακή επιστήμη πίσω από όλα αυτά τα προϊόντα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των προϊόντων της P&G. Μια επιστήμη που έχει βελτιώσει τις καθημερινές στιγμές μας, ακόμα κι αν δεν την παρατηρούμε.

Υπάρχει αντίστοιχα ένας εντυπωσιακός αριθμός επιστημόνων και ειδικών, που βρίσκονται στην κορυφή των ειδικοτήτων τους και είναι αφοσιωμένοι στην κατανόηση όλων αυτών των καθημερινών στιγμών μας, σε κάθε μας κίνηση, κάθε συνήθεια και σε κάθε ηλικία, ώστε να φέρουν αυτή την επιστήμη στα σπίτια μας, κάθε ημέρα.

H ιστορία μιας λεπίδας από το 1900

Ας γίνουμε, όμως, λίγο πιο συγκεκριμένοι. Πάρε για παράδειγμα τα ξυραφάκια Gillette, τα οποία σου γνώρισε ο πατέρας σου, τα λάτρεψες, τα χρησιμοποιείς καθημερινά και κάποια στιγμή ίσως τα συστήσεις κι εσύ ο ίδιος στο γιο σου, στο πρώτο του ξύρισμα. Το αγαπημένο σου ξυραφάκι (σε πιο απλή μορφή από αυτή που απολαμβάνεις σήμερα) δημιουργήθηκε το μακρινό 1900 όταν ο King Gillette σκέφτηκε πως θα ήταν ιδανικό να προσφέρει στους άνδρες επαγγελματικό ξύρισμα, από την άνεση του σπιτιού τους. Η ιστορία του ξυρίσματος αναπτύχθηκε παράλληλα με την εξέλιξη των ανδρικών ξυριστικών μηχανών.

Το σχήμα της κεφαλής και ο αριθμός των λεπίδων έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και έχουμε φτάσει στην καινοτομία Fusion ProGlide με τεχνολογία FlexBall, η οποία προσαρμόζεται στις καμπύλες του προσώπου, ενώ η κάθε λεπίδα προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στο χειρισμό και από ένα χειρουργικό νυστέρι. Η ιστορία της Gillette αποτελεί με τη σειρά της κομμάτι της ιστορίας και των 60 χρόνων της P&G.

Το μυστικό συστατικό κατά της πιτυρίδας

Αντίστοιχα μεγάλη και ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία του σαμπουάν που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε, του Head & Shoulders. Το 1961 και μετά από δέκα χρόνια κλινικών δοκιμών, ο χημικός μηχανικός Dr. Parran που εργαζόταν στην P&G και η επιστημονική του ομάδα, ξεχώρισαν μια ισχυρή σύνθεση που αποδείχθηκε επιτυχής στην εξάλειψη της πιτυρίδας.

Έως το 1975, η ομάδα είχε δημιουργήσει ήδη το Head&Shoulders, ένα σαμπουάν το οποίο καταπολεμά την πιτυρίδα, συνδυάζοντας παράλληλα ένα ευχάριστο άρωμα φρεσκάδας. Το 1982, το Head & Shoulders έκανε την ‘εμφάνισή’ του στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο αποτελεσματικό και εύχρηστο, που έγινε σύντομα το νούμερο ένα σαμπουάν στον κόσμο – θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, το 2002 η επιστημονική ομάδα εντόπισε τον μύκητα που προκαλεί την εμφάνιση πιτυρίδας και από τότε το Head & Shoulders καταπολεμά τη βασική αιτία του προβλήματος στην πηγή του.

Έκτοτε, οι στόχοι επεκτάθηκαν. Η προηγμένη σύνθεση Derma&Pure του Head & Shoulders Classic καταπολεμά αποτελεσματικά τον κνησμό, τη λιπαρότητα και την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής και σταματά την πιτυρίδα προτού καν εμφανιστεί, προσφέροντας έως και 100% μαλλιά χωρίς πιτυρίδα.

Και ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ιστορίας του διάσημου σαμπουάν; Το 2017 δημιουργήθηκε η πρώτη συσκευασία, μέρος της οποίας αποτελούνταν από ανακυκλωμένα πλαστικά που είχαν συλλεχθεί από παραλίες. Χίλιοι εθελοντές, εκατό ΜΚΟ και ειδικοί στην ανακύκλωση συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί το H&S Beach Plastic Bottle, μια προσπάθεια που επεκτείνεται πια και σε άλλα brands της P&G.

Τίποτα δεν φτάνει ξαφνικά στο σπίτι μας. Κάθε προϊόν που υπάρχει γύρω μας κρύβει και μια πλούσια ιστορία πίσω του, την οποία είναι καλό να γνωρίζουμε. Μόνο έτσι αντιλαμβανόμαστε πόσο σπουδαίο είναι το γεγονός ότι έχουμε την ευκαιρία να το απολαμβάνουμε στη σημερινή μορφή του, ενώ παράλληλα, μαθαίνουμε και το λόγο που έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων εδώ και πολλές δεκαετίες. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα προϊόντα της P&G.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα