Δικαιώνονται στα αγγλικά δικαστήρια οι πρώην μέτοχοι της ΤΙΜ Ελλάς

Δικαιώνονται στα αγγλικά δικαστήρια οι πρώην μέτοχοι της ΤΙΜ Ελλάς
Δικαιώνονται στα αγγλικά δικαστήρια οι πρώην μέτοχοι της ΤΙΜ Ελλάς Lady Justice and United Kingdom flag. Symbol of law and justice with UK Flag. Brexit.

Χωρίς βάση οι ισχυρισμοί των εναγόντων και με στόχο την αρνητική δημοσιότητα έκρινε ο βρετανός δικαστής

Αυλαία έπεσε τις προηγούμενες μέρες σε δικαστήριο της Αγγλίας στην αγωγή των εκκαθαριστών της HellasII (απώτερης μητρικής εταιρίας της ΤΙΜ Ελλάς εν έτη 2006) κατά των τότε μετόχων της ΤΙΜ, των επενδυτικών κεφαλαίων APAX και TPG. Η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη ήδη από το Φεβρουάριο, όταν οι ενάγοντες παραιτήθηκαν μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Έκτοτε εκκρεμούσε η κρίση του δικαστηρίου για το αν τυχόν οφείλεται αποζημίωση υπέρ των εναγόμενων.

Η εσπευσμένη παραίτηση των εναγόντων και η αυστηρή απόφαση του δικαστή

Η απόφαση του βρετανού δικαστή εκδόθηκε μόλις στις 18 Οκτωβρίου και αποτέλεσε κόλαφο για τους ενάγοντες καθώς κατακύρωσε αποζημίωση 8,4 εκατ. ευρώ σε 42 φυσικά και νομικά πρόσωπα, σχετιζόμενα με τις APAX και TPG.

Ο δικαστής μάλιστα τεκμηριώνοντας την κρίση του αυτή, καυτηρίασε την τακτική που ακολούθησαν οι εκκαθαριστές λέγοντας ότι η αγωγή τους «ήταν υπολογισμένη ώστε να προκαλέσει μεγάλη δημοσιότητα» με σκοπό όχι τη δικαστική δικαίωση, αλλά την εξώθηση των εναγόμενων σε συμβιβασμό κάτω από την πίεση της δημοσιότητας.

Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί

Ο βρετανός δικαστής επεσήμανε ότι οι εκκαθαριστές δεν εμφάνισαν επαρκή τεκμήρια για να υποστηρίξουν την αγωγή τους, ενώ τις δύο πρώτες ημέρες της αποδεικτικής διαδικασίας υπήρξαν αξιοσημείωτες ασυνέπειες στο αποδεικτικό υλικό που προσκομίστηκε και εκτίμησε ότι επρόκειτο για μια υπόθεση υψηλού ρίσκου την οποία οι ενάγοντες επεδίωξαν με επιθετικότητα και με πολύ υψηλό κόστος, χωρίς ωστόσο καμία αποδεικτική βάση.

Όπως διαπιστώνει ο κ. Χιλντγιάρντ, παράλληλα απέτυχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δικαιωθούν από δικαστήρια σε διαφορετικές χώρες, όπου και αν επεδίωξαν να εγείρουν αξιώσεις. «Δια της απόπειράς τους να αντιδικήσουν για το εν λόγω ζήτημα οπουδήποτε στον κόσμο, παρά στην Αγγλία όπου θα ήταν και το αναμενόμενο, υποδηλώνει πως είχαν αντιληφθεί τις σοβαρότατες δυσκολίες να τεκμηριώσουν την απαίτησή τους εδώ» και καταλήγει «η αγωγή ασκήθηκε με απώτερο στόχο τον συμβιβασμό, επί τη βάσει της αρνητικής δημοσιότητας σε βάρος των εναγομένων και ανεξάρτητα της βασιμότητας των αξιώσεων της υπόθεσης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα