Δίνοντας αξία στα παλιά σου τα παπούτσια

Δίνοντας αξία στα παλιά σου τα παπούτσια

Η περιβαλλοντική οργάνωση “Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο” έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα συλλογής κι επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών. Ο Γιώργος Καζαντζόπουλος, πρόεδρος της οργάνωσης και σύμβουλος βιώσιμης ανάπτυξης, μας εξηγεί περισσότερα.

Σκεφτείτε για λίγο πόσα αθλητικά παπούτσια έχει ο καθένας από εμάς, ξεχασμένα σε κάποια ντουλάπα, με τη λογική πως ίσως κάποια στιγμή να μας χρειαστούν; Όμως, όπως πολύ καλά κατά βάθος γνωρίζουμε, η στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσουμε ξανά το πιθανότερο είναι πως δεν θα έρθει ποτέ. Ταυτόχρονα, αυτό το ζευγάρι που για εμάς στην πραγματικότητα δεν έχει καμία αξία, σε κάποιον συνάνθρωπό μας θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύτιμο. Με αυτή τη λογική και με την προτροπή «Άστα να Τρέξουν», η δράση που εγκαινιάστηκε το 2014, έχει ως στόχο την προώθηση των αθλητικών παπουτσιών που είναι σε καλή και αξιοπρεπή κατάσταση, σε όσους τα έχουν ανάγκη, είτε για να ασκηθούν, είτε γιατί δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν ένα ζευγάρι για την καθημερινότητά τους.

«Με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και με πρόσφυγες και μετανάστες να διαβιούν «προσωρινά» σε λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένες δομές φιλοξενίας, η δράση της ομάδας κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη» μας εξηγεί ο κύριος Καζαντζόπουλος, ενώ προσθέτει πως «η δεύτερη πιο σημαντική ανάγκη, μετά την τροφή είναι τα παπούτσια».

Δίνοντας αξία στα παλιά σου τα παπούτσια

«Η Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο - Περιβαλλοντική Συμμαχία, τα τελευταία 4 χρόνια κάνει συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να εξυπηρετήσει έστω και σε μικρό βαθμό, την ανάγκη αυτή. Έτσι, με τη σκέψη ότι πολλά ζευγάρια αθλητικά παπούτσια θα μπορούσαν να βρουν μια νέα ζωή, ξεκίνησε το πρόγραμμά μας». Αξίζει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τον Ιούλιο 2016, ενώ στην προσπάθεια εντάχθηκε από το 2017 και η διοργάνωση Νo finish line που έχει ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες. Από φέτος έχει τη στήριξη και της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθώνιων Δρόμων.

«Αποδέκτες των παπουτσιών αυτών είναι τόσο οι Έλληνες, όπως και οι μετανάστες. Τα προσφέρουμε σε κοινωνικές ιματιοθήκες και παντοπωλεία Δήμων. Εστιάσαμε στα αθλητικά παπούτσια, καθώς είναι πιο εύκολο να φορεθούν από όλους, χωρίς να υπάρχει θέμα αντρικών ή γυναικείων σχεδίων ή χρωμάτων. Προσπαθούμε να τα συγκεντρώνουμε σε συνεργασία με αθλητικές οργανώσεις, σχολεία και επιχειρήσεις. Όλοι όσοι συμμετέχουν γίνονται κομμάτι μιας ιστορίας με έναν ανέξοδο τρόπο, αλλά πολύ ουσιαστικό».

Δίνοντας αξία στα παλιά σου τα παπούτσια

Οι εθελοντές αξιολογούν κάθε φορά τα παπούτσια που συγκεντρώνονται ώστε να είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση. Το κριτήριο που υπογραμμίζει ο κύριος Καζαντζόπουλος είναι να τα φορούσαμε και εμείς οι δύο. «Τα συσκευάζουμε, το κάθε ζευγάρι ξεχωριστά, ώστε να αποτελούν μια όμορφη εικόνα και να νιώθουν οι αποδέκτες τους πως λαμβάνουν κάτι που ο καθένας θα το χρησιμοποιούσε.

Συνολικά η ομάδα έχει διαχειριστεί περίπου 8.000 αθλητικά παπούτσια, αντρικά, γυναικεία και παιδικά.

«Τα αθλητικά παπούτσια είναι κάτι που έχει κοινό ένας Ολυμπιονίκης, ένας μαθητής, ένας εργαζόμενος. Με την επαναχρησιμοποίηση τους επιτυγχάνουμε δυο στόχους: το ζευγάρι δεν πετιέται μετά την χρήση του και άρα δεν το μεταχειριζόμαστε ως πλαστικό μια χρήσης –όπως γνωρίζουμε κατά κύριο λόγο το υλικό τους είναι το πλαστικό. Και το δεύτερο είναι το κοινωνικό όφελος καθώς επωφελούνται από αυτή μας την κίνηση οι συνάνθρωποί μας που δεν θα μπορούσαν να τα αποκτήσουν μόνοι τους.»

Δίνοντας αξία στα παλιά σου τα παπούτσια

Αν θέλετε σε ατομικό ή σε συλλογικό επίπεδο να συνεισφέρετε με τα αθλητικά σας παπούτσια, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τα μέλη της ομάδας είτε τηλεφωνικά είτε με mail στα εξής στοιχεία: teamfortheworld@gmail.com & τηλ: 2109220331. Και τώρα, μπορείτε να πάτε να κατεβάσετε εκείνα τα στοιβαγμένα κουτιά από το βάθος της ντουλάπας σας.

Δίνοντας αξία στα παλιά σου τα παπούτσια

Info

Η «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση ‐ μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και της προώθησης της συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ADVERTISING

SHARE: