Ελληνικά Γαλακτοκομεία: “Ολύμπιες” επενδύσεις και αυξήσεις μισθών από την οικογένεια Σαράντη

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: “Ολύμπιες” επενδύσεις και αυξήσεις μισθών από την οικογένεια Σαράντη
Εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Μετά την απόκτηση της ΑΓΝΟ και την ολοκλήρωση επενδύσεων στην Κλιάφας, προχωρά σε νέες επενδύσεις σε Κύπρο και Ρουμανία. Τα μπόνους και οι αυξήσεις μισθών για τους 1.550 εργαζόμενους το 2021.

Το Σάββατο η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ή γνωστή ως όμιλος Όλυμπος εγκαινιάζει στα Τρίκαλα το νέο εργοστάσιο των αναψυκτικών Κλιάφα, επενδύοντας περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη τόσο της φίρμας όσο και της κατηγορίας, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εξαγορά της.

Νωρίτερα, από την τελετή εγκαινίων, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία είχε επισήμως ανακηρυχθεί πλειοδότης στο πλειστηριασμό για την εξαγορά του σήματος και του εργοστασίου της πτωχευμένης γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, έναντι 7,73 εκατ. ευρώ, κίνηση που αναμένεται να συνοδευτεί με επίσης σημαντικές επενδύσεις για την επαναφορά της στην αγορά.

Οι δύο παραπάνω κινήσεις, αποτελούν κρίκους σε μια συνεπή «αλυσίδα» κινήσεων στρατηγικής που ακολουθεί εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες η οικογένεια Σαράντη, βασική μέτοχος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η οποία έχει πλέον εξελιχθεί σε όμιλο με ευρύ χαρτοφυλάκιο, ισχυρά μερίδια αγοράς και κύκλο εργασιών που κινείται στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η αρχική δραστηριότητα της οικογένειας Σαράντη ήταν η γαλακτοκομία ΤΥΡΑΣ, ωστόσο μέσω της εξαγοράς της Όλυμπος και διαρκών επενδύσεων κατάφερε να ξεφύγει από τα περιορισμένα θεσσαλικά όρια και να επεκταθεί σε ολόκληρη την ελληνική αγορά. Ακολούθησε η εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Ροδόπη (και πάλι μέσω πλειστηριασμού), ενώ τώρα προστίθεται και η ΑΓΝΟ, η οποία είχε σημαντική παρουσία στο παγωτό. Στον τομέα των αναψυκτικών, μέσω διαγωνισμού και πάλι είχε αποκτήσει το σήμα του φυσικού μεταλλικού νερού Δουμπιά (θυγατρική της Μαλαματίνα), δημιουργώντας μαζί με το σήμα Κλιάφα, μια πρώτη ομάδα «κρούσης» για την είσοδο στην κατηγορία και τα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Οι διαρκείς επενδύσεις των προηγούμενων χρόνων κατάφεραν να δώσουν μέγεθος στον όμιλο, αλλά και να επανεντάξουν στην αγορά απαξιωμένα assets και σήματα. Για την προσεχή διετία ωστόσο, ο όμιλος προχωρά και σε νέες παραγωγικές επενδύσεις, πέραν του εργοστασίου Κλιάφα. Ειδικότερα, ξεκίνησε ήδη η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, που αντιστοιχεί σε μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο όμιλος δρομολογεί επένδυση της τάξης των 40 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, όπου δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής Fabrica de Lapte Braşov, η οποία βρίσκεται στο Μπρασόβ. Σήμερα πάντως, ο όμιλος διαθέτει συνολικά επτά εργοστάσια σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Αυξήσεις σε μισθούς

Πέρα ωστόσο από κινήσεις επέκτασης η διοίκηση των αδελφών Μιχάλη και Δημήτρη Σαράντη, πέραν των κοινωνικών μεταβιβάσεων μέσω φόρων, διατηρεί συνεπώς πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και συνεργατών. Έχει θεσπίσει εδώ και μια τριετία ένα είδος μπόνους τόσο για εργαζόμενους, όσο και για τους συνεργάτες κτηνοτρόφους. Για το 2020 δε η χρηματική διανομή άγγιξε το 1,5 εκατ.ευρώ.

Επιπλέον, στα τέλη Μαρτίου η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αυξήσεις των αμοιβών των εργαζομένων της – οι οποίοι πλέον ξεπερνούν τους 1.500- «συμμεριζόμενη την αναπροσαρμογή του κόστους ζωής, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών». Ειδικότερα, αυξάνονται κατά 15% οι μισθοί που κυμαίνονται κάτω από 25.000 ευρώ σε ετήσιο κόστος και κατά 10% εκείνοι που υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα