Ελληνικός Χρυσός: Οι επενδύσεις στις Σκουριές ανοίγουν τον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον

Ελληνικός Χρυσός: Οι επενδύσεις στις Σκουριές ανοίγουν τον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον

Το γεγονός ότι η πολύπαθη ελληνική οικονομία χρειάζεται σημαντική ενίσχυση προκειμένου να ορθοποδήσει είναι μια κοινώς αποδεκτή παραδοχή.

Μία από τις σημαντικότερες και πιο ουσιαστικές κινήσεις που απαιτούνται είναι ο εκσυγχρονισμός των επενδύσεων στη χώρα μας, που θα βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Μία τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί και ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης 2021-2024 που ανακοίνωσε η Ελληνικός Χρυσός, με απώτερο στόχο τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την έναρξη εμπορικής παραγωγής στο παγκόσμιας κλάσης μεταλλείο των Σκουριών.

Ο Oδικός Xάρτης αποτελεί μέρος της εφαρμογής της πρόσφατα κυρωμένης Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία έθεσε το πλαίσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που αναμένεται να αναδείξει τη χώρα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη.

Πρωταρχικός στόχος του στρατηγικού σχεδίου είναι ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, με ενισχυμένες θέσεις εργασίας, όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ελληνικός Χρυσός επικεντρώνεται στην εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών -με το τελευταίο ειδικότερα να καταγράφει εκτεταμένες ζημιές επί σειρά ετών- με την υλοποίηση ενεργειών για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, παραγωγής και παραγωγικότητας.

Ο επιτυχής εξορθολογισμός των υφιστάμενων λειτουργιών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις Σκουριές και την έγκριση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί εντός του 2021, θα ξεκλειδώσουν την αξία του συνόλου των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός και θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Έσοδα 314 εκατομμυρίων για το κράτος την επόμενη 3ετία

Στην τετραετία 2021-2024, τα μεταλλεία «αλλάζουν πρόσωπο», καθώς δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις σε προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών, αλλά και ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι η τοπική απασχόληση και η τοπική ανάπτυξη θα επηρεαστούν θετικά ήδη από τις αρχές του 2022. Παράλληλα, πρόσθετοι πόροι και περαιτέρω επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης και της παραγωγικότητας στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, αλλά και την αύξηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής του, από 400ktn/έτος σε 650ktn/έτος. Σ’ αυτό, θα συμβάλει και η ενίσχυση του τελευταίου με τη μεταφορά της πλειοψηφίας του προσωπικού από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών. Αντίστοιχα, το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, που αντιμετωπίζει έλλειψη αποθεμάτων μεταλλεύματος και αναμένεται να εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του.

Ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης που ανακοίνωσε η Ελληνικός Χρυσός προβλέπει σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τον λειτουργικό μετασχηματισμό καθώς και την επιτυχή υλοποίηση των κρίσιμων ορόσημων για το άνοιγμα του μεταλλείου στις Σκουριές. Η αποτελεσματική υλοποίηση του στρατηγικού οδικού χάρτη θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Το πλάνο θα οδηγήσει επίσης στην καταβολή αυξημένων μεταλλευτικών τελών, φόρων και κοινωνικών εισφορών στο ελληνικό δημόσιο, ύψους 2 δις ευρώ, καθώς και σε αυξημένα έσοδα για τους τοπικούς προμηθευτές.

Για την ακρίβεια, τα συνολικά έσοδα για το ελληνικό κράτος που αναμένεται να προκύψουν από την επένδυση, υπολογίζονται σε 314 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τοπικά αναπτυξιακά έργα στο Δήμο Αριστοτέλη που βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές, ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, 70 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε Κοινωνικές Επενδύσεις για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας στην ΒΑ Χαλκιδική, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εμβληματικών αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα