Φέσσας στο Delphi Economic Forum: ‘Ας εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία’

Φέσσας στο Delphi Economic Forum: ‘Ας εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία’

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε την κυβέρνηση "να αφήσει όσους μπορούν να επιχειρήσουν, και έχουν λεφτά να επενδύσουν, να το πράξουν"

Την προετοιμασία δέκα μεγάλων επενδυτικών έργων που θα έχουν εμπορική αξία και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

“Κυβέρνηση, επιχειρηματική κοινότητα και επενδυτικές τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία (να υπάρχει δηλαδή προσδοκώμενη κερδοφορία) και ας αναζητήσουμε χρηματοδότηση και επενδυτές στην παγκόσμια αγορά” είπε ο κ. Φέσσας.

Τόνισε ωστόσο ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο καθώς πολλές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας αντιδρούν όταν απειλούνται τα προνόμια που απολαμβάνουν.

Στους τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια σύμφωνα με τον κ. Φέσσα περιλαμβάνονται:

– Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, υδατοδρόμια.

– Διασύνδεση δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας – Ιταλίας και ηπειρωτικής Ελλάδας- Κρήτης.

– Δίκτυο οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι.

– Πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας (Θριάσιο στην Αττική και Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη).

– Ύδρευση – αποχέτευση – άρδευση – διαχείριση αποβλήτων – επεξεργασία λυμάτων.

– Ψηφιακές υπηρεσίες παντού (εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματικές συναλλαγές, δικαιοσύνη, λιμάνια, τελωνεία, πολεοδομία, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, τράπεζα γης, δασολόγιο, σύστημα διαχείρισης δασών).

– Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου (αλλαγή πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού).

– Δημιουργία Τεχνόπολης στην Αττική για την εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και MediPharma για την εγκατάσταση ερευνητικών ιδρυμάτων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών για την ανάπτυξη συνεργείων μεταξύ των Πανεπιστημίων, Νοσοκομείων και εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών (κλινικές δοκιμές, κτλ)

– Ανάπλαση αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή με την χορήγηση φορολογικών κινήτρων, αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου (από Πειραιά μέχρι Σούνιο) για οικιστική και ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε τέλος ότι “το Δημόσιο, όχι μόνο δεν έχει χρήματα αλλά ούτε και θα μπορεί να δανεισθεί για πολλά χρόνια, παρά μόνο για να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος. Ας εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ας αφήσουμε όσους μπορούν να επιχειρήσουν, και έχουν λεφτά να επενδύσουν, να το πράξουν επιτέλους”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα