Η ελληνική επιχειρηματικότητα ανθεί στην πΓΔΜ

Η ελληνική επιχειρηματικότητα ανθεί στην πΓΔΜ

Στη Γευγελή ο βασικός μισθός δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ. Εκεί έχουν "μετακομίσει" ελληνικές εταιρείες λόγω οικονομικής κρίσης - Την ίδια περίοδο δρομολογούνται πάνω από 30 εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ

Ρεπορτάζ του Euronews καταγράφει αναλυτικά την άνθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη χώρα της πΓΔΜ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το όνομα προχωρούν στην επόμενή τους φάση.

Το Euronews βρέθηκε στη Γευγελή και το News 24/7 μεταφέρει το ρεπορτάζ: Σε αυτή την μικρή πόλη των 15.000 κατοικων , λειτουργουν 28 ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους.

Οι περισσότεροι κάτοικοι εδώ μιλάνε ελληνικά.

Όπως ο Ίλκο Προκοπιέβικ, που έχει περάσει και τα 18 χρόνια του εργασιακού του βίου σε ελληνικές επιχειρήσεις.

« Για το όνομα υπάρχουν άλλοι που πρέπει να μιλάνε. Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας» μας είπε και συμπλήρωσε: « Φυσικά θα ήταν καλό για όλους να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, μία καλή λύση».

Σε μία πόλη όπου ο βασικός μισθός δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ, όπως είναι η Γευγελή, η πολιτική περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Τον Ίλκο τον συνάντησε η αποστολή του Euronews σε μία ελληνική εταιρεία ενδυμάτων που απασχολεί 300 άτομα προσωπικό.

«Μετακόμισε» το 2004 για να επιβιώσει.

Ο διευθυντής της, Γιάννης Κίακος λέει ότι θα προτιμούσε αυτή η επιχείρηση να βρίσκεται στην Ελλάδα και να απασχολεί εκεί όλο αυτό το προσωπικό, αλλά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν ευνοεί κάτι τέτοιο. Και δεν βλέπει να αλλάζει κάτι στο άμεσο μέλλον.

Η πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου των Σκοπίων, Ντανέλα Αρσόβσκα, εξηγεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι οικονομικές σχέσεις ΠΓΔΜ - Ελλάδας γνωρίζουν νέα άνθηση.

« Στηρίζουμε τις σχέσεις μας σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία και αυτό δουλεύει για εμάς» τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και τη «δύσκολη» περίοδο της διακυβέρνησης Γκρουέφσκι η επιχειρηματικότητα είχε μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση των δύο χωρών. Μάλιστα το 2017, πραγματοποιήθηκε η πιο επιτυχημένη συνάντηση επιχειρηματιών από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι νέες εμπορικές συνεργασίες

Πάνω από 30 συνεργασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, κυρίως στους τομείς των αγροτικών προϊόντων και των κατασκευών. Όπως μία συμφωνία που θα αντικαταστήσει το τούρκικο λάδι που μέχρι τώρα πωλούνταν στην ΠΓΔΜ με ελληνικό.

Η οικονομία της ΠΓΔΜ αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αυτό όμως δεν έχει καταφέρει να αποκλιμακώσει αισθητά την ανεργία, που παραμένει λίγο κάτω από το 30%.

Πηγή: Euronews

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΠΓΔΜ: 'Ξηλώθηκε' το 'Μέγας Αλέξανδρος' από το αεροδρόμιο των Σκοπίων

ADVERTISING

SHARE: