Η νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Η νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δρομολογεί η εταιρία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold, μετά την ολοκλήρωση της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ανοίγει σταδιακά ο δρόμος για την επανεκκίνηση μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας ύψους $1,9 δισ. και τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας στην ΒΑ Χαλκιδική, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας από τους επικεφαλής της καναδικής εταιρείας Eldorad Gold και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Η νέα αυτή επενδυτική συμφωνία θα σημάνει την επανέναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών και τη μετάβασή του σε φάση παραγωγής, καθώς και την αναβάθμιση των ενεργών μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου, με αύξηση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων για διάστημα 25 ετών.

Πρόκειται συνολικά για ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει την ενιαία αξιοποίηση και των τριών κοιτασμάτων στις Σκουριές, την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι (Μαύρες Πέτρες), με την εφαρμογή της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, σε μια περιοχή όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα ευδοκιμεί από το μακρινό παρελθόν. Μια τέτοιου μεγέθους επένδυση δεν αποτελεί απλώς κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάκαμψης για τη χώρα μας, αλλά έμπρακτη επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και στους ανθρώπους της, έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα για κάθε δραστηριότητά της, την προστασία του περιβάλλοντος.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σημερινές συνθήκες της αγοράς η νέα αυτή επενδυτική συμφωνία, μεταξύ της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου, τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση βελτιώνοντάς την μέσα από ένα σύγχρονο νομικό και επενδυτικό πλαίσιο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το οποίο προβλέπει αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων ύψους $1,9 δισ. για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων. Στόχος της μεγάλης αυτής επένδυσης είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αλλά και η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο

Η νέα επενδυτική συμφωνία συνοδεύεται από ένα αναβαθμισμένο σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
  • Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα
  • Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.
  • Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
  • Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία σε αριθμούς

Τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι τα εξής:

  • $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
  • 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας· 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.
  • €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
  • 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία – 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.
  • €3,5 δισ. εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
  • €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
  • Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
  • Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version