Κίνα: Ο επιχειρηματικός δρόμος του μεταξιού περνά από την Αθήνα

Κίνα: Ο επιχειρηματικός δρόμος του μεταξιού περνά από την Αθήνα
SOOC

Σειρά επαφών είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο, μεταξύ των οποίων και με την ICBC και την AIBB, δύο τράπεζες που θα μπορούσαν να ανοίξουν την "κάνουλα" για επενδύσεις στην Ελλάδα από την Κίνα και όχι μόνο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Πεκίνο, στα πλαίσια του συνεδρίου στο οποίο ο κολοσσός της Ανατολής παρουσιάζει το μεγαλόπνοο σχέδιο του για την Ζώνη του Μεταξιού, One Belt One Road. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με μια σειρά από επιχειρήσεις και φαίνεται πως φέρνει στις αποσκευές του πολλά υποσχόμενες συμφωνίες.

Αρχικά,  υπεγράφη το μεσημέρι του Σαββάτου, η συμφωνία μεταξύ της Forthnet και της κινεζικής ZTE και η οποία αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Για επένδυση που φέρνει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος. Πρόκειται για επένδυση 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 350 θα αφορούν την προσεχή τριετία, σχετικά με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Η πρωτοβουλία των 16 και η Ελλαδα

Αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με την ICBC, την Industrial and Commercial Bank of China (Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας), ένα τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες. Στη συνάντηση εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

Επιπλέον, υπήρξαν επαφές και με το εκπροσώπους του Central Eastern European Fund. Το fund έχει στηθεί απο την ICBC και προεδρεύων του είναι ο Πρώην Πρόεδρος της ICBC Jiang Jianging. Από αυτό χρηματοδοτούνται επενδυτικά project, της κινεζικής πρωτοβουλίας 16+1.

Η πρωτοβουλία αφορά 16 χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του “One Belt One Road”. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμέτοχης της. Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας

Τέλος, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΙΙΒ (Asian Investment and Infrastructure Bank), επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλο τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό πως η συμμετοχή της χώρας μας  ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Υπάρχουν μια σειρά από τομείς όπου πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμέτοχη της Ελλάδας στην ΑΙΙΒ δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.

Τεράστια συμφωνία η οποία θα φέρει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα

Στον 21ο αιώνα φέρνει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας η συμφωνία ανάμεσα στη Forthnet και την κινεζική εταιρεία ZTE, η οποία υπογράφτηκε στο Πεκίνο παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος.

«Πρόκειται για μια τεράστια συμφωνία η οποία θα φέρει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα. Οι συζητήσεις άρχισαν πέρυσι και χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν και να φτάσουμε σήμερα στην υπογραφή της συμφωνίας. Η ZTE είναι τεχνολογικός εταίρος της Forthnet και ο ρόλος της είναι σημαντικός, καθώς είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη που ανοίγει τους δρόμους των τηλεπικοινωνιών του 21ου αιώνα για την Ελλάδα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 υπήρξε η αρχική συμφωνία ZTE και της ελληνικής FORTHNET. Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στη Σαγκάη, παρουσία του πρωθυπουργού, η παγκόσμια ηγέτιδα στις τηλεπικοινωνίες και από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Κίνα, ΖΤΕ, με την ελληνική FORTHNET, για την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (NGAs) υπερυψηλών ταχυτήτων.

Οι δύο εταιρείες έχουν μακροχρόνια συνεργασία και με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, επισημοποιήθηκε η συνεργασία τους για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα