Κίνδυνος για νέα λουκέτα. 230.000 επιχειρήσεις έκλεισαν τα χρόνια των μνημονίων

New assessment by European Commission stating among others the need for further measures that will push up competitiveness and productivity, as well as the need for reinforcing protection of vulnerable groups of people. Thessaloniki, Greece. July 26, 2013. /           ,      .
New assessment by European Commission stating among others the need for further measures that will push up competitiveness and productivity, as well as the need for reinforcing protection of vulnerable groups of people. Thessaloniki, Greece. July 26, 2013. / , . SOOC

Κίνδυνο για νέο "κύμα" λουκέτων στην αγορά επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σκουλά

Για λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, κυρίως, τα χρόνια του μνημονίου, οι οποίες έβγαλαν από το επίκεντρο της πολιτικής τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να κλείσουν 230.000 επιχειρήσεις και να χαθούν περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας από το 2008 έως το 2013. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καββαθάς, μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της ανανεωμένης έκδοσης του βιβλίου του πρώην υπουργού Νίκου Σκουλά «Το Εγχειρίδιο του Μικρού και Μεσαίου Επιχειρηματία».

Παράλληλα, ο κ. Καββαθάς επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις εδώ και πέντε μήνες παρουσιάζουν έλλειμμα που ξεπερνά το 20% του κύκλου εργασιών, ενώ τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις εισαγωγές.

Όπως υπογράμμισε, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν γίνονται δεκτές εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αποπληρωθεί το εμπόρευμα, πριν από την αποστολή. «Σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, αναμένεται να κλείσουν επιπλέον 8.000 επιχειρήσεις και να χαθούν περίπου 22.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης και αυτοαπασχολούμενων», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.

Σχολιάζοντας την οικονομική επικαιρότητα, ο κ. Σκουλάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η δεινή κρίση έχει γονατίσει το μικρομεσαίο επιχειρηματία, καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη». Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση και στο ρόλο που πρέπει να παίξει ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος, όπως είπε, οφείλει να παρεμβαίνει και να ελέγχει.

Σχετικά με το βιβλίο του κ. Σκουλά, αναφέρθηκε ότι πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό για τον ιδιοκτήτη-διευθυντή της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, με σκοπό να τον βοηθήσει να κάνει την επιχείρησή του πετυχημένη και κερδοφόρα, παρέχοντάς του απλά, εύχρηστα εργαλεία και βοηθήματα για την οργάνωση, τη λειτουργία και την οικονομική διαχείρισή της.

«Το βιβλίο», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, «είναι γραμμένο για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, στη γλώσσα του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία. Γλώσσα απλή και κατανοητή και συνάμα επιστημονική και περιεκτική. Μέσα στις σελίδες του συμπεριλαμβάνεται η σημερινή πολυσύνθετη επιχειρηματική λειτουργία, στο πλαίσιο ενός κόσμου που καθημερινά μετασχηματίζεται και αλλάζει».

Το έργο του Νίκου Σκουλά, «Το Εγχειρίδιο του Μικρού και Μεσαίου Επιχειρηματία», υπογράμμισε ο κ. Γ. Καββαθάς, «αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε εκείνος που επιχειρεί, να μπορέσει να βάλει μία τάξη, να προσαρμοστεί και να βρει πληροφορίες, προκειμένου να μην τον καταπιεί το ρευστό και δύσβατο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Και αυτό το καταφέρνει, γιατί ο συγγραφέας, εκτός ότι διαθέτει μία οικουμενική θεωρητική συγκρότηση, έχει παράλληλα και μία πλούσια πρακτική εμπειρία. Ως μικρομεσαίος επιχειρηματίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του καθημερινού αγώνα που απαιτεί η δημιουργία και διατήρηση μίας υγιούς και βιώσιμης επιχείρησης. Ριψοκίνδυνος και καινοτόμος. Αναλύει, συνθέτει, δημιουργεί, διακινδυνεύει».

Από την πλευρά του, το στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Αντώνης Αγγελάκης, σημείωσε ότι το βιβλίο του Νίκου Σκουλά αποτελεί έναν εξαιρετικό πρακτικό οδηγό και χρήσιμο εργαλείο για την καθημερινή λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων και θέτει τις βάσεις, αναγνωρίζοντας τις προϋποθέσεις μίας υγιούς επιχειρηματικότητας που επιτρέπουν στη μικρή επιχείρηση να καινοτομήσει.

Παράλληλα, τόνισε ότι το βιβλίο συνάδει με το πνεύμα και τη φιλοσοφία που ακολουθείται στη ΓΣΕΒΕΕ και στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, τις ιδιαιτερότητές τους, καθώς και τη σημασία και το περιεχόμενο των συμβουλευτικών υπηρεσιών καθοδήγησης και υποστήριξης.

Φωτογραφία: sooc.gr

SHARE: