METRO: Ενεργειακό κόστος και πτώση κατανάλωσης ροκανίζουν τα μεγέθη

METRO: Ενεργειακό κόστος και πτώση κατανάλωσης ροκανίζουν τα μεγέθη
Στιγμιότυπο από super market istockphoto

Αμείωτο το επενδυτικό πλάνο που φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ για την προσεχή πενταετία.

Εικόνα της επίπτωσης του αυξημένου κόστους ενέργειας στα αποτελέσματα των εταιρειών έδωσε χθες ο κ. Αρ. Παντελιάδης επικεφαλής του λιανεμπορικού και χονδρεμπορικού ομίλου METRO, αναφέροντας πως για το 2022 το συνολικό κόστος ενέργειας – και παρά τις κυβερνητικές επιδοτήσεις- θα αγγίξει τα 22 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ που ήταν ο «λογαριασμός» για το 2021.

Στο περιθώριο εκδήλωσης του ομίλου, ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε επίσης στη συγκράτηση της κατανάλωσης, η οποία γίνεται πλέον αισθητή και στα σούπερ μάρκετ του ομίλου. Κατά τον ίδιο τον Απρίλιο, μήνα που συμπεριλαμβάνει και την εορταστική περίοδο του Πάσχα η πτώση τζίρου (και παρά τις ανατιμήσεις προϊόντων που φουσκώνουν τις πωλήσεις) άγγιξε το 7%-8%.

Παρόλα αυτά ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο του, και ο σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια. Δηλαδή ο όμιλος METRO πρόκειται να επενδύσει περί τα 250 εκατ. ευρώ, το 25% των οποίων θα κατευθυνθεί σε «πράσινες» υποδομές. Περί τα 62,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις αναβαθμίσεις των κτιρίων (ψυγεία, φωτισμό, τζάμια κλπ), εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των καταστημάτων Μetro και My Market για ιδιόχρηση μέσω του net metering.

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν στο τέλος του επόμενου έτους το 20% της ιδιοκατανάλωσης σε ενέργεια. Ο όμιλος σχεδιάζει επίσης την επέκτασή κατά 20.000 τ.μ. του logistic center του στα Οινόφυτα, αναζητά έκταση στον Ασπρόπυργο για τη δημιουργία νέας αποθήκης και ολοκληρώνει την επέκταση του κέντρου διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα η METRO, για να βελτιώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, επενδύει στην ηλεκτροκίνηση. Έχει διαθέσει ηλεκτρικά οχήματα σε κάποια στελέχη της, χρησιμοποιεί κάποια για τις ανάγκες του delivery και έχει τοποθετήσει 500 σημεία φόρτισης σε 250 σημεία ανά την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα