Ο μεγάλος μύθος για τις startup

Group of Diverse People Brainstorming About "Startup"
Group of Diverse People Brainstorming About "Startup" RAWPIXEL - FOTOLIA

Πολλοί άνθρωποι παρασύρονται απ’ αυτόν… Η διαδικασία είναι αυτό που κάνει μια μεγάλη επιχειρηματική ιδέα

του Κρις Μπέχνερ*

Μπορεί η επιλογή επιχειρηματικής ιδέας να φοβίζει κάποιον που γίνεται επιχειρηματίας για πρώτη φορά. Ίσως έχετε διάφορες επιλογές, αλλά όταν τις συγκρίνετε με τις ιδέες τρομερά επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων, τότε αυτές οι επιλογές χάνουν τη λάμψη τους.

Πότε, λοιπόν, ξέρετε ότι έχετε μια πολύ δυνατή ιδέα στα χέρια σας;

Η απάντηση είναι …ποτέ. Δεν το ξέρετε. Αλλά, ευτυχώς, δεν πειράζει, επειδή αυτό που μετράει είναι η διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη: Τρεις τρόποι για να αναπτύξετε μια επιτυχημένη ιδέα για startup

Το να έχεις μια τέλεια ιδέα για startup είναι μύθος. Θα δυσκολευτείτε να βρείτε έναν ιδρυτή μιας επιτυχημένης εταιρείας του οποίου η ιδέα κατέληξε να είναι ακριβώς όπως ήταν όταν τη συνέλαβε για πρώτη φορά.

Την ιδέα σας θα πρέπει να τη συλλάβετε όπως ένας γλύπτης επιλέγει ένα κομμάτι μαρμάρου απ’ το οποίο θα δημιουργήσει ένα αριστούργημα.

Για κάποιους, είναι απλώς ένα κομμάτι μάρμαρο. Η δουλειάς σας ως ιδρυτής μιας startup είναι να πείσετε τους άλλους για το δυναμικό που βρίσκεται εντός του. Όπως είπα ο Μιχαήλ Άγγελος, «κάθε κομμάτι πέτρας περιέχει ένα άγαλμα εντός του και το καθήκον του γλύπτη είναι να το ανακαλύψει».

Για την τωρινή μου επιχείρηση, το κομμάτι μαρμάρου ήρθε με τη μορφή της ιδέας ότι μια εταιρεία φαγητού μπορεί να επιδράσει θετικά στην ανθρώπινη υγεία, τις τοπικές κοινότητες, και το περιβάλλον.

Το επόμενο βήμα είναι να παρουσιάσετε το χοντροκομμένο σας μάρμαρο σε εν δυνάμει συνιδρυτές, συμβούλους, μέντορες, ειδικούς του κλάδου, και επενδυτές. Παρουσιάστε τους εν συντομία τι είναι αυτό που βλέπετε στην ιδέα σας και ακούστε τις προτάσεις τους ως προς το τι θα δουλέψει και τι όχι.

Διαβάστε ακόμη: Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν προσεγγίζετε επενδυτές

Αυτή είναι η έναρξη της …γλυπτικής σας – η φάση όπου η πέτρα αρχίζει να παίρνει μια πρώτη μορφή. Εφόσον σας αρέσει το σχήμα που παίρνει η ιδέα σας, συνεχίστε.

Στην τωρινή μου επιχείρηση, Western Natural Foods, παρατηρήσαμε ότι εταιρείες στον κλάδο του Big Food εξαγόραζαν μάρκες υγιεινού φαγητού, έκαναν συμβιβασμούς στην ποιότητα των προϊόντων, προσέθεταν ζάχαρη, και δεν σέβονταν τις αξίες και την αποστολή της κάθε επιχείρησης. Αυτή η παρατήρηση ενέπνευσε την επιχειρηματική μας δομή, η οποία μας επιτρέπει να προστατεύουμε νομικά τις μάρκες, τα προϊόντα, τους πελάτες, τους εργαζομένους, τις τοπικές κοινότητες, και τους παραγωγούς.

Έχετε σίγουρα ακούσει για την αξία της αντοχής. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα παρατάνε όταν άλλοι αρχίζουν να κριτικάρουν τις ιδέες τους. Μπορεί στην αρχή να είναι μια άσχημη αίσθηση. Υπερασπιστείτε την ιδέα σας, αλλά ακούστε και τις κριτικές. Καταγράψτε τις δύσκολες ερωτήσεις και τις μεγαλύτερες ανησυχίες. Προσεγγίστε εκ νέου την ιδέα σας, σκεφθείτε, προσαρμόστε, επεξεργαστείτε την ανατροφοδότηση που λάβατε.

Ένας φίλος μου μού είπε πρόσφατα: «Έχω αυτή την ιδέα για μια επιχείρηση, αλλά αν την υλοποιήσω θέλω να είναι η καλύτερη. Θέλω να είναι τέλεια». Του απάντησα: «Αν σκέφτεσαι έτσι, το έχεις χάσει ήδη το παιχνίδι».

Ουσιαστικά, ο φίλος μου βρίσκεται στο λατομείο και αναζητά τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Οι ιδέες δεν προκύπτουν έτσι. Η διαδικασία είναι αυτή που φτιάχνει μια πραγματικά επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα.

* Ο Κρις Μπέχνερ είναι ιδρυτής της Western Natural Foods.

Διαβάστε ακόμη: Μια καβαλιώτικη startup στην «αγκαλιά» της Google

Πηγή: Fortunegreece.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE: