Οι εταιρικοί γίγαντες που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή

Οι εταιρικοί γίγαντες που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή

Μια σειρά εταιρειών βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών φορολογικών αρχών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται να εξετάζει μια πρόταση που, αν εγκριθεί, θα αναγκάσει τις πολυεθνικές εταιρείες να αποκαλύψουν τις …φορολογικές τους δηλώσεις στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ο λόγος; Επειδή η φοροδιαφυγή των εταιρειών κοστίζει στην ΕΕ από 54,5 έως 76,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εταιρείες γλιτώνουν φόρους διοχετεύοντας τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ιδού εφτά πολυεθνικές εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί για χρήση φορολογικών «παραθύρων» στην Ευρώπη:

GOOGLE

 

Η σχέση της Google με τις αρχές στην Ευρώπη δεν είναι και η καλύτερη, τόσο σε σχέση με μονοπωλιακές πρακτικές όσο και σε σχέση με τους φόρους. Σύμφωνα με το Reuters, το 2014 η Google μετέφερε περίπου 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ από την ολλανδική εταιρεία της σε μια θυγατρική που έχει έδρα στις Βερμούδες, είναι εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία, και ονομάζεται Google Ireland Holdings. Αυτή η φορολογική στρατηγική, γνωστή και ως «διπλό Ιρλανδικό – Ολλανδικό σάντουιτς», βοήθησε τη μητρική εταιρεία Alphabet να …απολαύσει φορολογικό συντελεστή 6% επί των κερδών της εκτός ΗΠΑ. Τα έσοδα της ιρλανδικής θυγατρικής της ήταν 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

APPLE

 

Σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια – τόσα θα απαιτηθεί να πληρώσει η Apple σε φόρους αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κριθεί ένοχη ότι χρησιμοποίησε θυγατρικές στην Ιρλανδία για να αποφύγει την καταβολή περισσότερου φόρου σε έσοδα που δεν προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η εταιρεία κατηγορείται ότι είναι μια απ’ τις πρώτες που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν σύνθετες μεθόδους για να γλιτώνει την καταβολή περισσότερων φόρων. Και άλλες χώρες αρχίζουν να εξετάζουν τις σχετικές συμφωνίες της Apple με χώρες όπως η Ιρλανδία. Σύμφωνα με μια μελέτη των Center for Tax Justice και Education Fund, τα κέρδη της Apple εκτός ΗΠΑ ανέρχονται σε 181,1 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Κι όμως, πληρώνει φόρο μόλις 2,3% επ’ αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τη μελέτη.

STARBUCKS

 

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία «είχε παραχωρήσει επιλεκτικά φορολογικά προνόμια» στη Starbucks το 2008 και έδωσε εντολή στη χώρα να ανακτήσει φόρους ύψους 20 έως 30 εκατομμυρίων ευρώ. Έρευνες αποκάλυψαν ότι η Starbucks περιέκοψε κατά 30 εκατομμύρια ευρώ το φόρο που πλήρωσε, καταβάλλοντας τελικά στην Ολλανδία μόλις 2,6 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που είχε κέρδη 407 εκατομμύρια ευρώ – δηλαδή πλήρωσε φόρο λιγότερο από 1% επί των κερδών.

Δείτε και τους υπόλοιπους κολοσσούς που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.

Πηγή: Fortunegreece.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα