ΟΤΕ: Ισχυρές επιδόσεις στο 4ο τρίμηνο του 2020

ΟΤΕ: Ισχυρές επιδόσεις στο 4ο τρίμηνο του 2020
Το Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι Eurokinissi

Τα Οικονομικά Αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ Δ’ Τριμήνου και έτους 2020. Τι δήλωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ.

Ανθεκτικότητα σε επίπεδο Ομίλου και επιστροφή σε θετικό πρόσημο στην Ελλάδα με αύξηση 2,9% στα έσοδα το Δ’ τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα ο Όμιλος ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, το δ’ τρίμηνο του 2020 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν μείωση 2,3% και διαμορφώθηκαν σε 849,1 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο έτους, το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του Ομίλου ήταν 1.223,6 εκατ.ευρώ μειωμένο μόλις κατά 0,5%.

Το δ´ τρίμηνο του 2020, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις 255,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2019. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ήταν 1.034,0 εκατ.ευρώ, μειωμένος κατά 1,2% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Όπως σημειώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, τo τελευταίο τρίμηνο του 2020, ο Όμιλος έφερε εις πέρας μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ενισχύουν τη λειτουργία του και αναμένεται να επηρεάζουν θετικά τη μελλοντική απόδοση. Η απόσχιση της πρώτης γραμμής (εξυπηρέτηση πελατών, καταστήματα, τεχνικοί πεδίου) στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και ευελιξία του Ομίλου. Η εταιρεία υλοποίησε νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στο δ’ Τρίμηνο. Συνολικά, μέσα στο 2020 και στις αρχές του 2021, αποχώρησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι από τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα αποφέροντας εξοικονόμηση σε επίπεδο έτους της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η πώληση της σταθερής στη Ρουμανία, η οποία ανακοινώθηκε το Νοέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2021, θα δώσει τη δυνατότητα στον Όμιλο να ανακατευθύνει πόρους σε άλλες δραστηριότητες.

Στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,9% στα 777,6 εκατ.ευρώ αντισταθμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) σημείωσε μείωση 0,8%, σε 299,9 εκατ.ευρώ με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να ανέρχεται σε 38,6%. Σε επίπεδο έτους το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) μειώθηκε κατά 1,0%, σε 1.199,1 εκατ. ευρώ παρά τον αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από εισερχόμενη περιαγωγή ύψους 22 εκατ.ευρώ.

Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, προσελκύοντας 59 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Στο τέλος του έτους, 945 χιλιάδες συνδρομητές είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, μια αύξηση 27,4% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV ανήλθε στις 575 χιλιάδες, αυξημένος κατά 3,7% σε ετήσια βάση. Στην κινητή, το δ’ τρίμηνο του 2020, η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 46% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία χρήση αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρσι, και έφτασε τα 4,5 GB ανά συνδρομητή.

Η COSMOTE προχώρησε πρώτη στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπρασίας φάσματος τον Δεκέμβριο του 2020. Η εταιρεία στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη περίπου 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023.

Μετά τη συμφωνία πώλησης της Telekom Romania (TKR), οι δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας της Ρουμανίας αποτυπώνονται χωριστά για πρώτη φορά το δ’ τρίμηνο του 2020. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 29,8% στα 84,3 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, με την πτώση να διαμορφώνεται σε 9,2% για το έτος. Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε στο τρίμηνο αρνητική κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) 4,8 εκατ.ευρώ λόγω έκτακτων προσαρμογών ωστόσο σε επίπεδο έτους σημείωσε σημαντική αύξηση στο Προσαρμοσμένο EBITDA (AL), κατά 33,9% στα 24,5 εκατ.ευρώ.

Για το 2021, η διοίκηση αναμένει οι ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε 480 εκατ.ευρώ περίπου, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το προτεινόμενο Μέρισμα είναι 0,68 ευρώ ανά μετοχή (313 εκατ.ευρώ).

Μιχάλης Τσαμάζ: “Το 2020 χρονιά εντυπωσιακών επιτευγμάτων”

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δ´ τριμήνου και του έτους 2020, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε “Κλείσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά καταγράφοντας ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στους πελάτες μας, τον τουρισμό, και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Πετύχαμε τους στόχους μας και ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους μας. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους του Ομίλου στην Ελλάδα και τη Ρουμανία που εργάστηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία μας και την παροχή υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης στους πελάτες μας”.

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Το 2020 ήταν μια χρονιά εντυπωσιακών επιτευγμάτων που θα επιτρέψουν στον ΟΤΕ να συνεχίσει να αποδίδει στο μέγιστο. Η μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής σε θυγατρικές του Ομίλου και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, τα οποία υιοθέτησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι, ενισχύουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του οργανισμού μας. Πετύχαμε τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση των δραστηριοτήτων μας στη σταθερή της Ρουμανίας. H συνεχής ανάπτυξη υποδομών FTTH, η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G αμέσως μετά τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, καθώς και η ανανέωση για 3 χρόνια των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Champions League και Europa League, ισχυροποιούν τη θέση μας στη σταθερή, την κινητή και τη συνδρομητική τηλεόραση αντίστοιχα, βασικούς στρατηγικούς τομείς για τον ΟΤΕ”.

“Παρότι η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα, έχουμε τη δυναμική και την ευελιξία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας” κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version