Πηλίτσης στο News 24/7: Συνταγή επιτυχίας για τις επιχειρήσεις το smart money

Πηλίτσης στο News 24/7: Συνταγή επιτυχίας για τις επιχειρήσεις το smart money

Ο Λουκάς Πηλίτσης, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνέταιρος της Anchorstone Partners και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος στις Private Equity και Venture Capital δραστηριότητες του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, "αποκαλύπτει" στο News 24/7 τη συνταγή επιτυχίας μιας start-up αλλά και, γενικά, μιας πιο ώριμης εταιρείας

Στην, ιδιαίτερα, δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, υπάρχουν ελληνικές start-ups, με καινοτόμες ιδέες που αναδεικνύονται και καταφέρνουν να γίνουν πόλος έλξης επενδυτικών σχημάτων που δεν διστάζουν να επενδύσουν σε αυτές τα χρήματα τους.

Τα επιχειρηματικά κεφάλαια ή αλλιώς venture capital funds, αποτελούν μία διαφορετική πηγή χρηματοδότησης για νέες ή και υπάρχουσες επιχειρήσεις που διαθέτουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι συνήθως μικρομεσαίες εταιρείες, που βρίσκονται, είτε σε αρχικά στάδια ανάπτυξης είτε σε πιο ώριμα  και έχουν ανάγκη χρηματοδότησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και δημιουργίας συμμαχιών στην αγορά προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

H συνεργασία με μία εταιρία venture capital εξασφαλίζει όλα αυτά με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, αναλαμβάνει και αυτή μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου, επιδιώκοντας οφέλη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ακριβώς όπως και οι ιδρυτές της εταιρείας.

Πρόκειται, λοιπόν, για μετοχική τοποθέτηση και όχι για δανειακή χρηματοδότηση. Στο εξωτερικό είναι, ιδιαιτέρως, διαδεδομένες τέτοιου είδους επενδύσεις, ωστόσο, στην Ελλάδα, παρότι πολλές επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από παρόμοιες συνεργασίες, απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προβολή και ενημέρωση για τον σύγχρονο αυτό τρόπο στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Γι΄αυτό το λόγο, η Περιφέρεια Αττικής, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη αυτή, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Πρόγραμμα “Επιχειρηματικότητα: Κοινωνία Ανάπτυξη Καινοτομία”, διοργάνωσε χθες ημερίδα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου φορείς και επιχειρήσεις μίλησαν , μεταξύ άλλων, για το μέλλον της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τη χρηματοδότηση της αλλά και για τη συμβολή της στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κύριος Λουκάς Πηλίτσης, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνέταιρος της Anchorstone Partners και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος στις Private Equity και Venture Capital δραστηριότητες του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος μίλησε στο News 24/7 και μοιράστηκε μαζί μας ποια είναι η συνταγή επιτυχίας μιας start-up αλλά και, γενικά, μιας πιο ώριμης εταιρείας.

Ακούμε, συχνά τελευταία, για εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων “venture capital” και “private equity”. Ωστόσο, ο θεσμός στην Ελλάδα είναι περιορισμένος. Πού οφείλεται αυτό;

Το venture capital είναι ένας νέος, σχετικά, θεσμός στην Ελλάδα και ο λόγος για τον οποίο είναι περιορισμένος είναι γιατί, μέχρι πρότινος, δεν ήταν στο DNA του Έλληνα η μετοχική επένδυση σε start-up ή σε επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια ανάπτυξης. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Προς αυτή τη κατεύθυνση, συνέβαλαν διάφορα προγράμματα ενίσχυσης του venture capital, όπως για παράδειγμα, το πρόγραμμα του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας), το 2003, το Jeremie, πρόγραμμα διαρθρωτικών πόρων για το οποίο ήταν υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, και, συγχρόνως, η δημιουργία του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που άρχισε να δημιουργείται από το 2009 και μετά. Βέβαια, μέχρι τώρα έχουν υπάρξει κάποια κενά στη χρηματοδότηση από τότε που έχει αρχίσει να δημιουργείται το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά ευελπιστούμε ότι στο μέλλον δεν θα ξανά συμβεί με σωστό προγραμματισμό.

Η ανάπτυξη των start- ups είναι θέμα μόνο κεφαλαίων; Ποιες άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να ισχύουν;

Η ανάπτυξη των start- ups δεν είναι θέμα μόνο κεφαλαίων. Ασφαλώς, χρειάζονται κεφάλαια αλλά το βασικό κομμάτι, σε πρώτη φάση, είναι το smart money, δηλαδή το έξυπνο χρήμα, το οποίο δεν είναι μόνο τα μετρητά αλλά και η εμπειρία που πρέπει να έχει ο επενδυτής, τόσο σε επενδυτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο και την οποία θα διοχετεύει στους ιδρυτές των εταιρειών. Αυτή την εμπειρία για το σωστό στήσιμο, ανάπτυξη και επιτυχία εταιρειών την διοχετεύει μέσω του σωστού mentoring και advice, όχι μόνο στην ομάδα νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και ώριμων ώστε να αναπτυχθούν με τον καιρό και να αποκτήσουν εξωστρέφεια.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θα σας προσέγγιζε για να επενδύσετε στην ιδέα του;

Θα ήθελα να δω να έχει πάθος για την ιδέα του, διαρκή αφοσίωση και μια καινοτόμο ιδέα με διαφοροποιητικά στοιχεία από ό,τι υπάρχει στην αγορά και η οποία, φυσικά, να λύνει μια σημαντική ανάγκη στο συγκεκριμένο τομέα που εστιάζει. Περαιτέρω, να υπάρχει μια δυναμική ομάδα με πολύ καλή χημεία, μιας και, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το νούμερο ένα στα αρχικά στάδια δημιουργίας μιας εταιρείας και συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική ακόμα και στα πιο ώριμα στάδια ύπαρξης των εταιρειών.

Επιπρόσθετα, οι μέντορες που θα επιλέξουν θα πρέπει να είναι έμπειροι με πολύχρονη προϋπηρεσία στην αγορά και γνώστες του αντικειμένου ώστε να προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια στους επιχειρηματίες. Να στήσουν σωστά την εταιρεία τους και να αποφύγουν τα όποια λάθη στην ανάπτυξη της. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα στοιχεία, όχι μόνο σε νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και σε εταιρείες σε πιο ώριμα στάδια ανάπτυξης, που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα