Πλήρη ανατροπή στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών φέρνουν οι νέες τιμές των καυσίμων

Πλήρη ανατροπή στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών φέρνουν οι νέες τιμές των καυσίμων

Η απλή αμόλυβδη εκτοξεύτηκε και ξεπέρασε το 1,910€/λίτρο. Θλιβερές διακρίσεις για την Ελλάδα το 2022.

Η χώρας μας κατέκτησε την 4η θέση με την πιο ακριβή βενζίνη μετά τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, ενώ κατακτά την 2η θέση με το ακριβότερο υγραέριο παγκοσμίως.

Από τον Νοέμβριο έως και σήμερα το ράλι τιμών σε βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο δεν σταματά. Οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με επιπρόσθετες αυξήσεις στα καύσιμα τους κάθε εβδομάδα. Συγκεκριμένα ο Φεβρουάριος έκλεισε με τη μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη στο 1,912€/λίτρο, ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη ξεπέρασε τα 2€/λίτρο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων άγγιξε το 1,607€/λίτρο ενώ οι τιμές του υγραερίου έφτασαν στο 1,005€/λίτρο.

Ραγδαίες διακυμάνσεις τα τελευταία δύο χρόνια στα καύσιμα εντός Αττικής

Με τις τιμές των καυσίμων να καταγράφουν διαρκώς άνοδο από το 2020 έως σήμερα, ο προϋπολογισμούς των νοικοκυριών έχει ανατραπεί περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox.gr, η ελληνική startup που προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου, παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020 έως σήμερα στην στην Αττική με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα ένας οδηγός, για ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων θα χρειαστεί να πληρώσει 25 ευρώ περισσότερα από το 2020 καθώς τότε θα γέμιζε με απλή βενζίνη με κόστος 70 ευρώ, ενώ σήμερα θα χρειαστεί για να το γεμίσει 95,6 ευρώ.

Απλή αμόλυβδη στο 1,912€/λίτρο και Αμόλυβδη 100 οκτανίων στα 2,051€/λίτρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,404€/λίτρο ενώ η χρονιά του 2021 έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,712€/λίτρο. Η έκρηξη τιμών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι στα πρατήρια καυσίμων με τιμές που εκτοξεύτηκαν στο 1,912€/λίτρο.

Στην ενισχυμένη βενζίνη 100 οκτανίων παρατηρούμε εντός Αττικής εξίσου μεγάλες μεταβολές. Το 2020 έκλεισε η χρονιά με 1,609€ το λίτρο. Αισθητή αύξηση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2021 όπου οι τιμές έφτασαν στο 1,798€/λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης έφτασε στο κλείσιμο του έτους 2021 σε τιμές ρεκόρ με 1,894€/το λίτρο. Μέσα σε μόνο δύο μήνες υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση με την αμόλυβδη 100 οκτανίων να φτάνει στα 2,051€/το λίτρο.

Έντονος προβληματισμός για πετρελαιοκίνηση και υγραεριοκίνηση

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, οι τιμές του πετρελαίου για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020, φτάνοντας τον Δεκέμβριο του 2020 στο 1,136€/λίτρο. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2021 προς το 1,449€/λίτρο και μέσα σε μόλις δύο μήνες είδαμε επιπλέον αύξηση με αποτέλεσμα η μέση τιμή στον μήνα που διανύουμε να διαμορφώνεται στο 1,607€/λίτρο.

Αντίστοιχα παρατηρούμε αυξήσεις και στην τιμή του υγραερίου (LPG). Εντός Αττικής με μέση τιμή λίτρου να φτάνει έως 1,005€/λίτρο ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήταν μόλις 0,672€/λίτρο.

Παράγοντες που επηρέασαν την ραγδαία αύξηση των τιμών
Πρωταρχικός ρόλος στην αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι η εκτόξευση των διεθνών τιμών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (Co2) και του φυσικού αερίου. Σημαντικό ρόλο φυσικά έπαιξε και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που αύξησε τις μετακινήσεις των πολιτών, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν όμως τις τιμές των καυσίμων, είναι οι φόροι και τα τέλη καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τιμής που πληρώνουν οι οδηγοί στα πρατήρια καυσίμων. Την ίδια στιγμή εφόσον οι πρατηριούχοι αναγκάζονται να αγοράζουν πιο ακριβά τα καύσιμα λόγω της μαζικής περικοπής της παραγωγής πετρελαίου, οι οδηγοί πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να “γεμίσουν” το όχημα τους.

*Μεθοδολογία έρευνας

Το ερευνητικό πρόβλημα που εξετάζει αυτή η έρευνα είναι η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των τιμών των διαφόρων ειδών καυσίμου για την χρονική περίοδο από Ιανουάριο 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2022. Η έρευνα βασίστηκε σε δευτερογενή ποσοτικά δεδομένα (υφιστάμενα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ή/και δημοσιευθεί προκειμένου να τροφοδοτήσουν ένα ή περισσότερα ερευνητικά θέματα) που συλλέχθηκαν από τον ιστότοπο fuelprices.gr του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι τιμές που αναγράφονται στα γραφήματα είναι οι τιμές της τελευταίας εβδομάδας του εκάστοτε αντίστοιχου μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα