Ποιες επιλογές έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του 2019;

Ποιες επιλογές έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του 2019;

Από τις αρχές του 2019, οι επενδυτικές αγορές σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη, η οποία ενίσχυσε τις τιμές των ομολόγων και των μετοχών παγκοσμίως.

Μια βασική εξέλιξη για τους επενδυτές ήταν η αλλαγή στις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες να στρέφονται προς μια πιο ευνοϊκή –ως προς την ανάπτυξη- στάση. Έτσι, επιχειρήσεις και καταναλωτές είχαν πρόσβαση σε προσιτό δανεισμό, γεγονός που με τη σειρά του διευκόλυνε την ανάπτυξη.

Αυτά μέχρι σήμερα, αλλά τι θα πρέπει να αναμένουν οι επενδυτές για το B’ εξάμηνο του 2019; Ο Joseph Little, Global Co-CIO Multi Asset, Global Chief Strategist εξετάζει τρία βασικά ζητήματα τα οποία πιστεύει ότι θα επηρεάσουν τις αγορές κατά τους επόμενους μήνες:

1. Ανυπόστατη η μακροοικονομική απαισιοδοξία

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την παγκόσμια ανάπτυξη και για τον κίνδυνο μιας ύφεσης αλλά οι ανησυχίες αυτές είναι υπερβολικές.

Ο συνδυασμός της παγκόσμιας ανάπτυξης που κινείται σε λογικά επίπεδα, των καλών εταιρικών θεμελιωδών μεγεθών και της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η προοπτική ύφεσης μοιάζει περισσότερο με κίνδυνο που μπορεί να μας απασχολήσει το 2021 ή και αργότερα. Αναμένουμε ότι οι μετοχές παγκοσμίως εξακολουθούν να προσφέρουν σχετικά ελκυστικές αποδόσεις. Επιπλέον, η σταθεροποίηση της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας αναμένεται να ενισχύσει την αύξηση των εταιρικών εσόδων.

2. Ο πληθωρισμός αποτελεί έναν κίνδυνο που παραβλέπεται

Δεν αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, αλλά δεν θα χρειαζόταν μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού ή των επιτοκίων ώστε να αλλάξει η τρέχουσα τιμολόγηση των τίτλων σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η δική μας ανάλυση δείχνει ότι οι επενδυτές δεν ανταμείβονται για την έκθεσή τους στον επιτοκιακό κίνδυνο σε διάφορες κατηγορίες ομολόγων.

Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, το δημόσιο χρέος των αναδυόμενων αγορών και τα ασιατικά εταιρικά ομόλογα υψηλού κινδύνου προσφέρουν σήμερα τη μεγαλύτερη αξία.

3. Ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές

Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε σημαντικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές. Η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών φαίνεται να ανακάμπτει χάρις στις βελτιώσεις που σημειώνονται στην Κίνα. Η γεωπολιτική αστάθεια θα εξακολουθήσει να αποτελεί πρόκληση αλλά θεωρούμε ότι ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων είναι σχετικά ελκυστικές και μπορούν να υπεραποδόσουν εάν οι κίνδυνοι αποφευχθούν. Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες για τους κινδύνους ενδέχεται να περιορίσουν τις πιθανές αποδόσεις βραχυπρόθεσμα.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με τα εταιρικά θεμελιώδη και τους πολιτικούς κινδύνους. Έως ένα βαθμό, οι επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν στη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα και τον κίνδυνο που σχετίζεται με τις φάσεις τις μεταβλητότητας στις επενδυτικές αγορές. Είναι πολύ πιθανό ότι οι προκλήσεις αυτές θα παραμείνουν μέχρι το 2019 και το 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version