#PowerOfChoice: H Roz Savage διασχίζει με το κανό της ωκεανούς για φιλανθρωπικούς σκοπούς

#PowerOfChoice: H Roz Savage διασχίζει με το κανό της ωκεανούς για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Η NOBACCO εμπνέεται από ανθρώπους, οι ιστορίες των οποίων αποδεικνύουν ότι πράγματι έχουμε τη δύναμη της επιλογής.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι σαν κι εμάς που βρήκαν το πάθος να βάλουν διαφορετικούς στόχους και να τους πετύχουν κόντρα στις πιθανότητες, αλλάζοντας την πορεία της καθημερινότητάς τους. Άνθρωποι που εμπνέουν τη NOBACCO και εμάς να γράψουμε για το πώς μια απόφαση μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. Ανθρώπους που οι ιστορίες τους αποδεικνύουν ότι πράγματι έχουμε τη Δύναμη της Επιλογής.

«Δεν μπορείς να ανακαλύψεις καινούριους ωκεανούς όσο φοβάσαι να χάσεις την οπτική σου επαφή με την ακτή»Αυτήν τη ρήση του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Ζιντ έχει επιλέξει ως προμετωπίδα για την ιστοσελίδα της η 50χρονη Roz Savage λίγα χρόνια μετά αφότου αποφάσισε να αφήσει μια ζωή ευκολίας και ανέσεων για να ταξιδέψει σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες υδάτινες γωνιές του πλανήτη. Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο; Όπως λέει η ίδια, γιατί αυτό την κάνει ευτυχισμένη.

#PowerOfChoice: H Roz Savage διασχίζει με το κανό της ωκεανούς για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Η Roz γεννήθηκε το 1967 στο Chesire της Αγγλίας. Οι σπουδές της στη Νομική Σχολή της Οξφόρδης της εξασφάλισαν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και τα τέλη της δεκαετίας του 90 τη βρήκαν να κατέχει θέση συμβούλου στην επενδυτική τράπεζα UBS. Ήταν 30 χρονών. Όμως δεν ένιωθε καθόλου ικανοποιημένη με ό, τι είχε καταφέρει. Ούτε κι ευτυχισμένη. Έκλεισε τα μάτια, πήρε βαθιά αναπνοή και βούτηξε.

Ξεκίνησε να γυρίζει τον κόσμο φωτογραφίζοντας και γράφοντα. Το Περού κι ο Αμαζόνιος τη συγκλόνισαν. Το βιβλίο που έγραψε για αυτό της το ταξίδι της χάρισε μια θέση στην οικογένεια του National Geographic. Όμως αυτά τα σχετικά συμβατικά ταξίδια δεν ήταν αρκετή περιπέτεια για τη Roz.

Τα χρόνια της στην Οξφόρδη την είχαν εξοπλίσει εκτός από ένα από τα ισxυρότερα πτυχία Νομικής στον κόσμο και με κωπηλατική δεινότητα καθώς ήταν μέλος της περίφημης κολεγιακής ομάδας στην ελαφριά κατηγορία με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της. Το 2004 ανακοίνωση την απόφαση της να διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό. Μόνη.

Μέχρι σήμερα έχει κάνει διαδρομές με το κανό σε τρεις ωκεανούς (τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό) καλύπτοντας πάνω από 3.500 ναυτικά μίλια. Έχει περάσει πάνω από 520 μέρες μόνη της στη θάλασσα, έχει αντιμετωπίσει δεκαήμερες καταιγίδες κι καταρρίψει αμέτρητα ρεκόρ. Είναι η πρώτη και ίσως η μόνη γυναίκα που έχει επιβιβαστεί σε τέτοιου είδους περιπέτειες και που έχει ακολουθήσει τέτοια υδάτινα μονοπάτια. Έχει γίνει διάσημη, έχει στρατευτεί στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιεί τις περιπέτειές της για να συλλέξει χρήματα για περιβαλλοντικούς φιλανθρωπικούς σκοπούς.

“Με έλεγαν τρελή, όχι αρκετά δυνατή, όχι αρκετά μεγάλη”, λέει η Roz. “Εγώ όμως ξέρω ότι πηγαίνοντας το πρωί στη δουλειά μου καθισμένη στο τρένο με τον υπολογιστή στα γόνατα δεν ένιωθα καλά. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να βασίζεις την ευτυχία σου σε μια καλή δουλειά ή σ’ ένα γάμο. Ένα διαζύγιο ή μια οικονομική κρίση φτάνουν για να τα διαλύσουν όλα”

Σήμερα η Roz Savage γράφει βιβλία, παραδίδει σεμινάρια και διδάσκει στο Yale. Με δυο λόγια είναι και πάλι πολύ επιτυχημένη. Η διαφορά είναι ότι είναι κι ευτυχισμένη. Δε φοβήθηκε την ατυχία και την αποτυχία κι επιβιβάστηκε στη μεγάλη περιπέτεια. Μπορεί να ταξιδεύει λιγότερο από πριν αλλά οι διαδρομές της έχουν γίνει βιβλίο, πρωτοσέλιδα, ντοκιμαντέρ εμπνέοντας πολύ κόσμο και τραβώντας πολλά βλέμματα σε εναλλακτικές και σκοπούς ζωής πέρα από ένα πορτοφόλι που μπορεί να σου εξασφαλίσει μερικά ακριβά ρούχα και σούσι μέρα παρά μέρα. Άλλωστε μερικές φορές δεν πρέπει ν’ αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αλλά να εκπλήξουμε ευχάριστα τον εαυτό μας και με τη δύναμη της επιλογής μας απλά να το κάνουμε.

SHARE:

24Media Network